15-20 august 2024:Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului dedicată românilor de pretutindeni, ediţia XXI | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 12 septembrie 2024
Home » (Inter)Național »
15-20 august 2024:
Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului dedicată românilor de pretutindeni, ediţia XXI
<h5><i>15-20 august 2024:</i></h5>Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului dedicată românilor de pretutindeni, ediţia XXI

15-20 august 2024:
Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului dedicată românilor de pretutindeni, ediţia XXI

În perioada 15-20 august 2024, Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului va organiza cea de-a XXI-a ediţie, aducând în prim-plan un amplu program de activităţi culturale şi dezbateri, toate dedicate păstrării şi promovării identităţii româneşti. Evenimentul, organizat de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, alături de Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe)/Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române (Bucureşti), Centrul de Cercetări şi Studii Regionale (Târgu Mureş), cu binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, va fi un punct de întâlnire pentru românii din comunităţile istorice, diaspora, dar şi pentru autorităţile şi experţii din România implicaţi în acest domeniu.

Târgul de Meşteşugari şi Bunătăţi: o sărbătoare a tradiţiilor

Una dintre noutăţile acestei ediţii este organizarea Târgului de Meşteşugari şi Bunătăţi, un eveniment menit să pună în valoare bogăţia culturală şi meşteşugărească a regiunii. Susţinut de Administraţia Fondului Cultural Naţional, târgul va aduce laolaltă artizani şi meşteşugari din judeţele Mureş, Covasna şi Harghita, precum şi din regiunile istorice învecinate. Participanţii vor avea ocazia să descopere meşteşuguri tradiţionale, precum ţeserea costumelor populare, prelucrarea metalelor, împletirea în papură, pictura pe sticlă şi multe altele.

Târgul va fi un loc de întâlnire nu doar pentru meşteşugarii români, ci şi pentru cei maghiari, care vor expune produse tradiţionale, cum ar fi pâinea de casă şi îngheţata artizanală. Într-un semn de respect şi cooperare interetnică, târgul va găzdui şi un meşter căldărar rrom din Brăteiu, cunoscut pentru articolele sale din bronz. Acest târg nu este doar o expoziţie de produse, ci şi o oportunitate de a învăţa despre tradiţiile diferitelor comunităţi şi de a consolida legăturile dintre ele.

Dezbateri esenţiale pentru viitorul comunităţilor româneşti

Pe lângă târg, Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului va găzdui dezbateri de mare importanţă pentru comunităţile româneşti din ţară şi din afara graniţelor. Vor participa reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, deputaţi, senatori, primari şi reprezentanţi ai ministerelor relevante. Aceste dezbateri vor aborda subiecte de actualitate precum protecţia şi promovarea drepturilor românilor din comunităţile istorice, păstrarea limbii şi culturii române, dar şi strategii pentru consolidarea identităţii naţionale.

Discuţiile vor oferi o platformă pentru schimbul de idei şi bune practici, având ca scop formularea unor soluţii concrete pentru provocările cu care se confruntă comunităţile româneşti. Prezenţa oficialilor şi a experţilor în acest context subliniază angajamentul autorităţilor de a sprijini aceste comunităţi şi de a răspunde nevoilor lor specifice.

Programul artistic: un omagiu adus valorilor culturale

Universitatea de Vară va fi îmbogăţită şi de un program artistic extins pe durata a mai multor zile, în care vor evolua artişti şi ansambluri din întreaga ţară şi din provinciile istorice. Printre aceştia se numără solişti de renume precum Răzvan Pop, Liviu Dascăl din judeţul Mureş, Zvonko Trailovici din Valea Timocului, Olivia Volosciuc din Maramureşul Istoric şi Petrică Ţăran din judeţul Harghita, dar şi ansambluri folclorice precum Dor al Aromânilor din Dobrogea, Ceata Opincuţa din Covasna şi Voievozii Munţilor din Vâlcele şi mulţi alţii. Aceste spectacole vor celebra bogăţia şi frumuseţea culturii româneşti, oferind participanţilor o experienţă autentică şi emoţionantă.

În concluzie, Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului nu este doar un eveniment cultural, ci şi un forum de dialog şi cooperare interetnică, o platformă esenţială pentru promovarea şi protejarea valorilor româneşti. Prin intermediul târgului de meşteşugari, dezbaterilor de fond şi programului artistic, acest eveniment îşi propune să întărească legăturile dintre români şi să promoveze armonia între diferitele comunităţi etnice din România.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş

Preşedinte, Dragoş Burghelia

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.