Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Unităţile şcolare s-au pregătit pentru începerea unui nou an şcolar (II) | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Învățământ » Unităţile şcolare s-au pregătit pentru începerea unui nou an şcolar (II)
Unităţile şcolare s-au pregătit pentru începerea unui nou an şcolar (II)

Unităţile şcolare s-au pregătit pentru începerea unui nou an şcolar (II)

 Numărul de copii în ciclurile preşcolar, primar şi gimnazial a scăzut cu aproape 500

 

Până marţi, când am vorbit cu inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita, Bartolf Hedwig, 100 de posturi în învăţământul harghitean încă nu erau acoperite. Dar acestea sunt formate, majoritatea, din fracţiuni de posturi, astfel că situaţia se poate remedia până luni.

„Nu am nici un semnal că va fi o criză la vreo şcoală, că nu are pe cine să pună – spunea Bartolf Hedwig. Din contră, mai avem, la anumite specializări, colegi care, probabil, nu vor putea fi incluşi în sistemul de învăţământ pentru că nu vor fi locuri. Mă gândesc la educatoare şi învăţători, pentru că acolo este un surplus de cadre didactice; formăm multe educatoare şi învăţători şi în judeţul Harghita.

Am mai putea avea nevoie de câţiva profesori de Matematică, pentru că acolo avem destul de mulţi pensionari; la Limba Română, pentru că avem şi doamne tinere care mai merg în concediu de maternitate”.

 

 11 microbuze şcolare până la sfârşitul anului calendaristic

Bartolf Hedwig spunea că IŞJ Harghita este programat să primească până la sfârşitul acestui an calendaristic 11 microbuze. O parte din acestea au ajuns, restul urmând să fie primite în perioada octombrie-decembrie.

 

 Problema manualelor…

…este una naţională, spunea inspectorul şcolar general. „Manualele pentru clasele I şi a II-a au fost elaborate, dar la nivel de minister au fost contestate. Sunt în analiză şi până ce nu se primeşte răspuns de la Comisia de Contestaţii din cadrul ministerului aceste manuale nu pot fi nici comandate, nici distribuite în judeţe. Prin urmare nu avem manuale noi pentru clasele I şi a II-a, aşa cum a sperat ministerul, dar se depun eforturi ca până la începerea anului şcolar să apară pe Internet, măcar formatul electronic al acestor manuale – vorbim de manuale concepute sub formă tipărită şi în formă electronică, cu diverse aplicaţii.

Pentru celelalte clase (a III-a – a X-a), unde mai avem manuale gratuite, noi am primit manualele aşa cum le-am comandat. Până la această oră (n.a. – până marţi) avem manuale primite de la toate editurile, cu excepţia uneia, dar de la care avem promisiuni că în această săptămână le primim. Şase titluri ne mai lipsesc de la această editură şi, chiar dacă ajung luni sau marţi, nu este nici o nenorocire”.

Aşadar, şi din punct de vedere al manualelor, şcoala poate să înceapă.

 

Rechizite gratuite

Şi în acest an, IŞJ Harghita va acorda pentru copii defavorizaţi rechizite şcolare gratuite. Peste 13.000 de şcolari din ciclurile primar şi gimnazial, care îndeplinesc anumite condiţii legate de venitul/membru de familie, vor primi câte un ghiozdan şi strictul necesar (caiete, creioane şi alte rechizite) în funcţie de clasa în care se află.

 

 Lapte şi corn pentru mai puţini elevi

Scăderea numărului de copii din judeţ se regăseşte şi în cadrul Programului „Lapte şi corn”. Astfel, dacă anul trecut au beneficiat de acest program 35.824 de elevi, în anul şcolar 2014/2015 vor primi lapte şi corn 35.331 de elevi (adică cu 493 mai puţini).

Dacă se ia în calcul şi nivelul liceal, inspectorul şcolar general estima că diminuarea numărului de elevi harghiteni, faţă de anul şcolar trecut, se situează undeva pe la numărul de 600.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.