Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Ungaria încearcă să stârnească prin ricoşeu noi tensiuni interetnice în România” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » (Inter)Național » „Ungaria încearcă să stârnească prin ricoşeu noi tensiuni interetnice în România”
„Ungaria încearcă să stârnească prin ricoşeu noi tensiuni interetnice în România”

„Ungaria încearcă să stârnească prin ricoşeu noi tensiuni interetnice în România”

Preşedintele executiv al Partidului Mişcarea Populară (PMP), deputatul Marius Paşcan, susţine că, în precampania electorală pentru alegerile prezidenţiale, Ungaria ar încerca să stârnească noi tensiuni interetnice în România pentru a mobiliza electoratul maghiar în susţinerea UDMR şi că e nevoie de evitarea cu înţelepciune a provocărilor, în preajma centenarului Tratatului de la Trianon.

„În 2 octombrie, Ungaria a depus o solicitare la Consiliul Europei, pe tema presupusei ocupări ilegale a cimitirului internaţional al eroilor de la Valea Uzului, de către autorităţile locale din Dărmăneşti, solicitând Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei întocmirea unui raport în acest caz. În solicitare este inclusă, între altele, şi dezinformarea lansată de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, potrivit căreia monumentul amplasat în memoria eroilor români din necropola băcăuană ar conţine un simbol legionar. O minciună sfruntată, întrucât simbolurile de la Valea Uzului, reclamate de liderul UDMR ca fiind legionare, sunt în realitate cruci celtice, după cum s-a pronunţat chiar Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel”, a punctat Marius Paşcan, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, în realitate, Consiliul Europei nu are atribuţii şi nici competenţe în domeniul cimitirelor militare. „În realitate, Consiliul Europei nu are atribuţii, nici competenţe în domeniul cimitirelor militare. Budapesta forţează însă amplificarea la nivel internaţional a unei probleme de ordin intern a României, ce ţine nemijlocit de politica internă a fiecărui stat. În paralel, partea ungară refuză şi boicotează orice încercări de dialog pe acest subiect din partea României. De fapt, demersul ungar urmăreşte translatarea unei probleme litigioase, de natură administrativă, într-una conflictuală de natură etnică, corelativă sporirii treptate a presiunii în contextul marcării, anul viitor, a centenarului Tratatului de la Trianon”, a mai afirmat Marius Paşcan.

Liderul PMP a precizat că pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE) sunt publicate dovezi indubitabile privind existenţa eroilor români în necropola din Valea Uzului, unde sunt îngropaţi 11 soldaţi români, dintre care opt identificaţi după nume, iar trei anonimi.

„În anul 1934 figurau în cimitir 1.254 de cruci de lemn, cu plăcuţe metalice cu următoarea inscripţie: erou român, erou maghiar, erou german etc. Până la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, erau înmormântaţi în necropolă peste 1.300 de soldaţi, căzuţi în ambele deflagraţii. Între timp, a avut loc o întâlnire la Bucureşti, în data de 26 iunie, între reprezentanţii ONCE şi omologii lor ungari, în vederea identificării soluţiilor pentru onorarea memoriei eroilor de toate naţionalităţile, îngropaţi în Cimitir. Partea română a fost în permanenţă deschisă la dialog, pentru a identifica, într-o manieră constructivă şi echilibrată, soluţii practice care să poată fi acceptate de către întreaga comunitate, română şi maghiară deopotrivă. Cu toate acestea, partea maghiară a făcut o serie de declaraţii publice, diseminând informaţii false cu privire la aspectele discutate. În esenţă, oficialii unguri au pus la îndoială caracterul multinaţional al cimitirului, exclusiv în baza unei hărţi, datând din 1917, a unui alt cimitir, care în anii 1926 şi 1944 a fost extins şi transformat în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului. Acest exemplu este ilustrativ pentru dialogul româno-maghiar privitor la Valea Uzului, vădit subminat de Budapesta”, a precizat Paşcan.

Deputatul a arătat că acesta nu este singurul subiect în privinţa căruia buna-credinţă este unilaterală, dinspre partea română, în timp ce oficiali ai Ungariei sunt mai degrabă preocupaţi „să genereze conflictualitate, pe care mai apoi s-o amplifice, extrapoleze şi valorifice la nivel internaţional”

„În preajma centenarului Trianonului, Ungaria şi UDMR îşi vor înteţi provocările cu caracter etnic, instigările separatiste, revizioniste, vor ataca susţinut România din interior şi exterior profitând şi de actuala situaţie politică destabilizatoare pentru statul român. Trebuie să fim precauţi şi să evităm cu înţelepciune aceste provocări periculoase pentru ţara noastră. Aşadar, români şi maghiari, nu vă lăsaţi antrenaţi într-un conflict etnic provocat artificial şi neavenit!”, a conchis Marius Paşcan. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Un subiect prost gestionat și de români și de maghiarii din România! Ungaria are interes de a stârni agitație, ca întotdeauna, împotriva României. ONCE trebuie să clarifice definitiv chestiunea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.