Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un salariat lucrează 201 zile pentru plata dărilor la stat şi doar 164 de zile pentru el însuşi | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Economic » Un salariat lucrează 201 zile pentru plata dărilor la stat şi doar 164 de zile pentru el însuşi
Un salariat lucrează 201 zile pentru plata dărilor la stat şi doar 164 de zile pentru el însuşi

Un salariat lucrează 201 zile pentru plata dărilor la stat şi doar 164 de zile pentru el însuşi

Salariul mediu brut al unui angajat român este de 4.512 lei în prezent, conform ultimelor date oficiale disponibile ale INS. Angajatul mediu plăteşte contribuţii sociale şi impozit pe salariu la bugetul ţării de 1.872 lei şi rămâne cu un salariu mediu net de 2.640 lei în mână.

Dacă salariatul nu economiseşte nimic din ei şi îi cheltuie, plăteşte TVA de 502 lei. S-a luat în calcul cota standard de TVA de 19%, nu şi cotele reduse la 5% sau 9%. Abordarea simplificată rămâne relevantă pentru estimarea poverii fiscale reale a salariatului, pentru că nu s-au luat în calcul defel taxele locale sau alte impozite plătite la stat de către angajator.

Aşadar, din câştigul salarial mediu brut, salariatul plăteşte la stat 2.374 de lei (1.872 lei + 502 lei). Aceasta înseamnă 53% din salariul mediu brut, adică 193 de zile pe an lucrate pentru stat şi restul pentru el însuşi.

Dacă luăm în calcul şi contribuţiile plătite de către angajator de 102 lei pentru salariul mediu brut al angajatului, ajungem la un cost total real salarial de 4.614 de lei. Acesta este costul real total pentru un salariu mediu net de 2.640 lei, cât primeşte angajatul în mână.

Angajatul şi angajatorul plătesc 1.974 de lei cumulat contribuţii şi impozite la stat aferente salariului mediu brut, la care adăugăm TVA de 502 lei şi obţinem un total real al taxelor şi impozitelor plătite statului de 2.476 de lei, ceea ce reprezintă 55% din salariul mediu brut. Raportat la cele 365 de zile ale anului, înseamnă echivalentul a 201 de zile lucrate pentru stat. (INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Acest articol este scris de Andreea Paul, președintele INACO. Va rugam sa respectați drepturile de autor prin menționarea corecta a autorului și a sursei citate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.