Un partid ungar solicită construirea unei capele catolice în Cimitirul Internaţional din Valea Uzului | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 septembrie 2023
Home » Societate » Un partid ungar solicită construirea unei capele catolice în Cimitirul Internaţional din Valea Uzului
Un partid ungar solicită construirea unei capele catolice în Cimitirul Internaţional din Valea Uzului

Un partid ungar solicită construirea unei capele catolice în Cimitirul Internaţional din Valea Uzului

Reprezentanţii Mişcării „Mi Hazánk” (Patria Noastră – un partid format din foşti membri ai formaţiunii politice de opoziţie Jobbik) au anunţat că vor înainta o propunere de modificare a bugetului în vederea construirii, cu sprijinul statului maghiar, a unei capele catolice în cimitirul militar din Valea Uzului, a anunţat vicepreşedintele partidului, la o conferinţă de presă care a avut loc miercuri, la Budapesta, informează agenţia ungară de presă MTI.

Dóra Dúró, prim-vicepreşedinta partidului, va solicita ca Parlamentul de la Budapesta să voteze alocarea a 50 de milioane de forinţi (aproximativ 150.000 de euro) pentru acest scop, a declarat Előd Novák.

Acesta a mai spus că statul maghiar trebuie să proclame, şi prin sprijinirea acestei propuneri, că „românii nu au ce căuta în cimitir; măcar morţii să nu ni-i fure”. Acesta a specificat că iniţierea construirii capelei are loc ca urmare a faptului că un deputat român a solicitat sprijinul Guvernului României pentru a construi o capelă ortodoxă românească în cimitirul militar din Valea Uzului.

Potrivit politicianului ungar, ca urmare „a expansiunii româneşti”, în România se inaugurează câte o biserică ortodoxă românească la fiecare două zile. La această expansiune asistă şi ministrul ungar de externe, atunci când a acceptat, fără nici un cuvânt, ca cimitirul să devină proprietate a statului român, în timp ce UDMR se opune acestui lucru, a spus Előd Novák, citat de MTI.

Acesta a mai anunţat că partidul său a lansat o campanie internaţională intitulată „Fă ceva împotriva urii îndreptate asupra maghiarilor!”. Ca prim pas, petiţia lor referitoare la profanarea cimitirului militar din Valea Uzului a fost transmisă şefilor misiunilor diplomatice străine din Budapesta.

Partidul „Mi Hazánk” solicită, în continuare, expulzarea din Ungaria a ambasadorului României şi revizuirea Tratatului de bază româno-maghiar.

∗∗∗

„Mi Hazánk” este un partid de extremă dreaptă din Ungaria.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.