Detectarea din timp a problemelor la sân, salvează vieţi | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Sănătate » Detectarea din timp a problemelor la sân, salvează vieţi
Detectarea din timp a problemelor la sân, salvează vieţi

Detectarea din timp a problemelor la sân, salvează vieţi

Acesta este unul dintre obiectivele principale ale caravanei susţinută de o cunoscută companie de multi-level marketing producătoare de cosmetice, parfumuri, bijuterii şi jucării din Statele Unite, care a poposit la Miercurea Ciuc în perioada 16-18 iunie şi a efectuat screening gratuit pentru depistarea cancerului mamar, în colaborare cu Spitalul Judeţean de Urgenţă.

În cele aproape trei zile, la cabinetul mobil amplasat în parcarea unui hipermarket din vecinătatea centrului oraşului s-au prezentat 195 de paciente. Dr. Mihai Ranete, medicul specialist radiolog de la Institutul Clinic Fundeni care a efectuat ecografiile mamare, a declarat că prezenţa doamnelor şi domnişoarelor din Miercurea Ciuc şi din împrejurimi interesate de starea lor de sănătate este una „record”, de care s-au apropiat, numeric, doar cele din Reghin. Din cele 195 care s-au prezentat la cabinetul mobil, 186 de paciente au beneficiat de ecografii mamare gratuite, iar la 70 li s-a recomandat examen mamografic şi au primit vouchere, în baza cărora investigaţia se efectuează gratuit. Ele urmează să se adreseze medicilor specialişti de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, pentru programare şi, potrivit referentului de presă al SJU, Kiss Edit, „în următoarele două luni vor fi examinate radiografic la mamograful spitalului”.

„Pe lângă screening, noi am abordat şi educaţia medicală, vorbindu-le celor care au venit la noi pentru control despre problemele la sân. Aceste lucruri sunt foarte importante, de bază, de aici pornim, detectarea din timp a problemelor sânului poate duce la rezolvări în proporţie de 100%; invers, nişte probleme avansate duc la o implicare destul de mare din punct de vedere financiar, chiar şi medical pentru rezolvarea problemei şi, din păcate, la deces. Este foarte important ca femeile să înţeleagă care sunt principalele investigaţii care trebuie făcute pe partea de patologie a sânului şi aici mă refer în primul rând la faptul că femeia tânără trebuie să ştie să-şi palpeze sânul şi să meargă la o ecografie, iar femeia de peste 40-45 de ani trebuie să înţeleagă că primul pas ar fi mamografia. Dar cel mai important este să-şi învingă frica faţă de boală şi să meargă la doctor atunci când constată că există o problemă”, a declarat, pentru Informaţia Harghitei, dr. Mihai Ranete.

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial. Pe glob, la fiecare 3 minute o femeie este diagnosticată cu cancer la sân.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.