Un nou termen în procesul preşedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba: un nou magistrat repartizat să judece cauza | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 3 decembrie 2023
Home » Societate » Un nou termen în procesul preşedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba: un nou magistrat repartizat să judece cauza
Un nou termen în procesul preşedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba: un nou magistrat repartizat să judece cauza

Un nou termen în procesul preşedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba: un nou magistrat repartizat să judece cauza

Procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, este judecat pentru abuz în serviciu a fost din nou amânat, joi, după ce noul magistrat repartizat să judece cauza, Florin Potârnichie, a încuviinţat cererea apărătorilor inculpaţilor şi a procurorului în acest sens, solicitând, totodată, efectuarea unei noi adrese către Serviciul Român de Informaţii, în care SRI să specifice „concret” dacă a pus în executare mandate de supraveghere în acest dosar şi ce alte activităţi a mai desfăşurat.

Încă de la începutul şedinţei publice, care a avut loc la Tribunalul Harghita, apărătorul lui Borboly Csaba, avocatul Sergiu Bogdan, a solicitat amânarea cauzei şi acordarea unui nou termen de judecată, care să fie stabilit după publicarea motivării deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) privind protocoalele încheiate între SRI şi Parchetul General.

„Decizia CCR de ieri (miercuri, 16 ianuarie – n.a.) este nemotivată. (…) În esenţă, bănuiala este că acele protocoale, care au fost semnate, au adăugat la lege, au completat legea, adică Parchetul s-a transformat în legiuitor. Efectele pe care le va genera această hotărâre fără îndoială că sunt foarte importante, ele nu pot fi deduse, trebuie expres formulate de către Curtea Constituţională. Ori este clar că în acest dosar, fără îndoială, s-a aplicat protocolul, există un răspuns chiar de la Parchet în acest sens pe o anumită componentă, motiv pentru care aşteptăm practic motivarea deciziei CCR, tocmai pentru a putea judecătorul să aplice în mod corect în cauză această hotărâre”, a declarat, la finalul şedinţei, avocatul Sergiu Bogdan.

După consultarea celorlalţi apărători ai inculpaţilor în acest dosar şi a procurorului, care s-au declarat cu toţii de acord cu solicitarea avocatului Sergiu Bogdan, noul judecător a încuviinţat cererea. Totodată, a solicitat efectuarea unei noi adrese către Serviciul Român de Informaţii, în care SRI să specifice „concret” dacă a pus în executare mandate de supraveghere în acest dosar şi ce alte activităţi a mai desfăşurat, după ce reprezentanţii acestei instituţii au depus la dosar documente clasificate.

„La dosar a venit un răspuns de la SRI la solicitarea fostului judecător al cauzei (Gabriela Nicoleta Chihaia – n.a.) (…) s-a depus un plic cu acte secrete la documentele secrete ale instanţei. Răspunsul de la SRI este clasificat, e un pachet la serviciul documente clasificate al instanţei. Nici eu, nici procurorul nu am avut acces. Şi dacă s-ar putea uita procurorul la ele, sau judecătorul, nu ar putea să le folosească în sală, doar le citeşte şi atât. Într-o astfel de situaţie, judecătorul a revenit cu o adresă şi le-a spus celor de la SRI să îi comunice ceva ce poate folosi în sala de judecată, un răspuns public, aşa cum s-a întâmplat în toate dosarele, dacă SRI a pus în executare mandate de supraveghere în acest dosar şi ce alte activităţi a mai desfăşurat”, a explicat avocatul Sergiu Bogdan.

Noul judecător al cauzei, Florin Potârnichie, al patrulea magistrat repartizat să judece dosarul, după ce Gabriela Nicoleta Chihaia – care l-a înlocuit în februarie 2018 pe Vlad Mihai Neagoe, numit după plecarea judecătoarei Elena Poiană – a fost promovată la conducerea Tribunalului pentru Minori şi Familie Braşov. Următorul termen a fost stabilit în data de 21 februarie, la ora 12:00. (Daniela Mezey)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.