Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cinci cazuri de gripă confirmate în Harghita; conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă a suspendat vizitele aparţinătorilor | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Sănătate » Cinci cazuri de gripă confirmate în Harghita; conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă a suspendat vizitele aparţinătorilor
Cinci cazuri de gripă confirmate în Harghita; conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă a suspendat vizitele aparţinătorilor

Cinci cazuri de gripă confirmate în Harghita; conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă a suspendat vizitele aparţinătorilor

„Avem cinci cazuri confirmate de gripă, două cazuri de gripă tip A şi trei de tip B”, a declarat directoarea executivă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyöngyi  

Potrivit sursei citate, este vorba despre trei bărbaţi şi două femei, toţi din zona Ciuc, adulţi cu vârste „relativ înaintate”, cuprinse între 55 şi 77 de ani. Cei cinci pacienţi sunt internaţi la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc.

Primii trei pacienţi internaţi cu simptome de gripă au primit confirmarea diagnosticului marţi. „Avem trei cazuri confirmate de gripă, starea lor evoluează pozitiv şi în prezent nu mai prezintă pericol”, a declarat, miercuri, dr. Konrád Judit, managerul SJU din Miercurea Ciuc.

În aceeaşi zi au fost spitalizate alte două persoane suspecte de gripă. Analizele de laborator aveau să confirme, ieri, prezenţa virusului gripal şi în cazul acestora.

„Cele două suspiciuni de gripă au fost confirmate, aşa că în prezent avem cinci cazuri de gripă confirmate prin investigaţii de laborator, două tip A şi trei tip B. Toţi pacienţii au peste 50 de ani. Mai avem în lucru şase probe, semn că s-a deschis sezonul de gripă şi la noi, în Harghita. Încercăm să facem în aşa fel încât să avem un diagnostic cât mai exact, ca să putem trata corespunzător”, a declarat, joi, dr. Tar Gyöngyi, directoarea executivă a Direcţiei de Sănătate Publică Harghita.

Ea a ţinut să precizeze că apariţia acestor cazuri de gripă nu reprezintă „motiv de panică”, situaţia încadrându-se „în media multianuală şi corespunde specificului zonei, cu un climat aparte”.

Dublarea numărului persoanelor internate cu viroze respiratorii şi cu gripă a obligat conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă să sisteze vizitele aparţinătorilor.

„Începând de joi (17 ianuarie – n.a.) au fost suspendate vizitele în spital, până când numărul cazurilor va scădea. Nu avem cum să limităm altfel pătrunderea virusurilor în spital”, a explicat dr. Konrád Judit.

Măsuri de reducere a numărului de vizite ale aparţinătorilor la pacienţi au fost luate şi la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, chiar dacă acolo încă nu s-au înregistrat cazuri cu suspiciuni de gripă.

„Nu au fost suspiciuni de gripă, avem un epidemiolog, avem protocoale şi proceduri stricte, suntem acreditaţi şi ştim cum să procedăm. La Secţiile pediatrie, pneumologie şi infecţioase s-au luat măsuri stricte. S-au redus vizitele pentru un pacient, într-un salon poate intra doar o persoană, se intră cu mască, se dezinfectează pe mâini. Există cazuri de viroze, dar nu mai multe ca în alţi ani, e o perioadă în care sunt specifice astfel de îmbolnăviri”, a declarat, joi, managerul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, Lukács Antal.

Potrivit celor mai recente date deţinute de DSP Harghita şi prezentate de dr. Tar Gyöngyi, în săptămâna 7-13 ianuarie s-au înregistrat 724 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, o persoană necesitând internarea, şi 59 de pneumonii, dintre care 18 spitalizate. Directoarea DSP Harghita a afirmat că numărul îmbolnăvirilor s-a dublat faţă de cele din prima săptămână a anului, precizând că există posibilitatea ca „datele din perioada 1-6 ianuarie să nu fie cele reale”, în contextul zilelor libere de la început de an, „când medicii de familie, bineînţeles, nu au lucrat”.

Dr. Tar a solicitat locuitorilor să se vaccineze în număr cât mai mare, pentru a evita apariţia unei epidemii de gripă în judeţ.

„A apărut în zona noastră gripa şi cu atât mai mult e important să repetăm că cei care sunt la risc şi nu s-au vaccinat, de urgenţă să se vaccineze, cine lucrează, chiar dacă nu intră în categoria celor care beneficiază de gratuitate la vaccin, să şi-l procure şi să se vaccineze. Deci recomandarea noastră este să se vaccineze cât mai mulţi, pentru că succesul prevenirii formării unei epidemii de gripă constă în cifra de acoperire vaccinală şi cu cât mai mulţi sunt vaccinaţi, cu atât mai mult se va bloca formarea unei eventuale epidemii de gripă”, a afirmat directoarea DSP Harghita.

Dr. Tar Gyöngyi a arătat că cele 6.600 de doze de vaccin antigripal repartizate judeţului Harghita – „mai multe decât în alţi ani” şi aduse „la timp” – au fost distribuite medicilor de familie şi „în mare parte administrate”.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.