Un nou proiect pentru creşterea siguranţei pacienţilor va fi implementat de CJ Harghita şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 iulie 2024
Home » Sănătate » Un nou proiect pentru creşterea siguranţei pacienţilor va fi implementat de CJ Harghita şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc
Un nou proiect pentru creşterea siguranţei pacienţilor va fi implementat de CJ Harghita şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc

Un nou proiect pentru creşterea siguranţei pacienţilor va fi implementat de CJ Harghita şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc

  • Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 15 milioane lei, din care cheltuielile neeligibile – în valoare de aproximativ 4 milioane lei – reprezintă contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Harghita

Consiliul Judeţean Harghita – în calitate de lider, şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc – în calitate de partener, vor implementa în perioada următoare un proiect finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, al cărui obiectiv este creşterea siguranţei pacienţilor instituţiei medicale curativ-profilactice. Acest obiectiv urmează să se realizeze prin extinderea, reabilitarea şi modernizarea infrastructurii instalaţiilor de fluide medicale, instalaţiilor de detectare, semnalizare şi alarmare la incendii, precum şi a instalaţiilor electrice.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 15 milioane lei, din care cheltuielile neeligibile, în valoare de circa patru milioane lei, reprezintă contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Harghita.

În cadrul unei conferinţe de presă, Borboly Csaba – preşedintele administraţiei publice judeţene – a vorbit despre „colaborarea foarte avantajoasă şi foarte eficientă” între Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) şi Consiliul Judeţean Harghita, mulţumind Direcţiei Generale de Programe şi Proiecte a instituţiei pe care o conduce, conducerii spitalului judeţean şi echipei de proiecte a SJU pentru contribuţia la dezvoltarea unităţii sanitare şi asigurării siguranţei pacienţilor şi angajaţilor acesteia.

„Eu cred că nu am lăsat niciun ban, niciun leu, niciun eurocent pe care am fi putut să îl aducem pentru dezvoltarea acestei instituţii fundamentale pentru dezvoltarea judeţului. Am reuşit să schimbăm şi direcţia, pentru că de mulţi ani judeţul Harghita a fost lăsat afară de la finanţările europene; de exemplu, în perioada anterioară a forului, numai judeţul Covasna avea voie să acceadă la fonduri europene semnificative pentru dezvoltarea spitalului sau la alte tipuri de finanţări, iar acum, printr-o colaborare eficientă, nu am lăsat niciun ban, niciun eurocent acolo de unde se putea lua. În această perioadă se vede cât de importantă este siguranţa instituţiilor, siguranţa activităţilor şi asigurarea sistemelor prin care atât angajaţii, cât şi pacienţii se pot simţi în siguranţă în Spitalul Judeţean de Urgenţă”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, dr. Konrád Judit, a apreciat importanţa proiectului, mulţumindu-le pacienţilor pentru răbdarea de până acum, pe care contează şi în perioada următoare, având în vedere că actualele neplăceri temporare vor servi în viitor siguranţei pacienţilor.

„Pandemia ne-a învăţat că trebuie să ne înfruntăm limitele şi că trebuie să înfruntăm situaţiile neprevăzute, care au fost numeroase în acea perioadă. Am reuşit să depăşim cu succes aceste situaţii, care au fost o provocare pentru toată lumea. (…) Ne bucurăm foarte mult că avem o echipă care conlucrează cu succes de mult timp cu echipa Consiliului Judeţean, pentru că acest lucru conduce la dezvoltarea spitalului şi este foarte important pentru noi. Le mulţumim pacienţilor pentru răbdarea lor, pentru că multe proiecte se desfăşoară în spital, dar în continuare vom asigura condiţiile corespunzătoare pentru activitatea medicală”, a concluzionat dr. Konrád Judit, managerul reconfirmat recent pentru încă un mandat, în urma examenului.

Péli Levente, directorul general adjunct la Direcţia Generală Programe şi Proiecte a Consiliului Judeţean Harghita, a prezentat detaliile tehnice ale proiectului şi investiţiile care urmează să fie realizate la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc. Între acestea: intervenţii tehnice pe o suprafaţă desfăşurată de 11.375 de metri pătraţi, înlocuirea tablourilor electrice de distribuţie existente cu unele noi, modernizarea instalaţiei electrice în corpurile de clădire A şi B, montarea de prize de pământ şi a instalaţiei de protecţie împotriva loviturilor de trăsnet, măsuri de limitare a propagării incendiilor şi instalaţii de hidranţi exteriori/interiori, instalaţie de detecţie, semnalizare şi alarmare incendiu, respectiv sistem de detectare a depăşirii concentraţiei maxime admise de oxigen în atmosferă.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc funcţionează într-o clădire construită în anul 1971, în partea de sud-est a municipiului, în clădirea compusă din trei corpuri – A, B şi C. Parterul adăposteşte Unitatea de Primiri Urgenţe şi diferite secţii ambulatorii, etajele 1 până la 5 – diferite secţii de spitalizare, în vreme ce etajul 6 ocupă doar zona de legătură cu Policlinica, acolo aflându-se Biblioteca de specialitate, camera de maşini a ascensoarelor şi vasul de expansiune.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.