Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un moment deosebit a avut loc la CECCAR – Filiala Harghita: cu mâna pe Biblie, 27 de persoane au depus jurământul | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 aprilie 2024
Home » Economic » Un moment deosebit a avut loc la CECCAR – Filiala Harghita: cu mâna pe Biblie, 27 de persoane au depus jurământul
Un moment deosebit a avut loc la CECCAR – Filiala Harghita: cu mâna pe Biblie, 27 de persoane au depus jurământul

Un moment deosebit a avut loc la CECCAR – Filiala Harghita: cu mâna pe Biblie, 27 de persoane au depus jurământul

Cu doar două zile în urmă, la sediul Filialei Harghita a Corpului Experţilor Contabili şi a Contabililor Autorizaţi din România a avut loc un moment festiv prilejuit de depunerea jurământului de către 27 de absolvenţi ai examenului de aptitudini şi care s-au înscris în Corpul experţilor contabili. În acest fel, marea şi unita familie a Filialei Harghita a CECCAR – care are peste 800 de membri – a devenit şi mai mare şi mai puternică. „Depunerea jurământului este un moment foarte important – a precizat directorul executiv al CECCAR – Filiala Harghita, d-na Popa Ávéd Márta Csilla – atât pentru conducerea Corpului experţilor contabili, cât şi pentru cei ce depun acest jurământ, pentru că orice membru care se înscrie în Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi trebuie să-l respecte pe toată perioada în care activează în cadrul Corpului”.

Fără teama de a greşi, se poate spune că acest moment al depunerii jurământului în faţa Comisiei de disciplină este mai mult decât un moment festiv, este o bucurie însoţită de emoţie. Este momentul în care li se mai dă un sfat, un îndemn, li se urează bun venit în rândul Corpului experţilor contabili şi, nu în ultimul rând, li se aminteşte faptul că pe tot parcursul activităţii lor vor trebui să respecte cadrul etic şi deontologic al profesiei de contabil pecetluit prin jurământul depus.

La recenta festivitate de depunere a jurământului, preşedintele interimar al Filialei Harghita a CECCAR, d-l Gencsi Mihály, pe lângă felicitările de rigoare şi încurajările de care toată lumea are nevoie în momentul unui nou început, a oferit celor 27 de noi membri, în mod simbolic, câte o floare.

„La noi – mi-a explicat directorul executiv, d-na Popa – modul de a intra în rândul membrilor Corpului este destul de serios, există examenul de acces, trei ani de stagiu pe care l-au urmat aici la noi, şi mai există examenul de aptitudini, la final, după care urmează depunerea jurământului. Desfăşurarea stagiului înseamnă pregătire tehnică şi practică, mai înseamnă teste semestriale de evaluare şi în final se dă acest examen de aptitudini”.

Este lesne de înţeles că a fi contabil – expert şi/sau autorizat – nu este un lucru chiar simplu, este o meserie, ca oricare alta, şi care se poate face doar dacă ai aptitudini şi dacă ai pasiune. După cum mi s-a spus, avantajul de a fi membru CECCAR este mai ales al întreprinzătorilor, pentru că, ştiind acest lucru, au siguranţa că persoana, contabilul cu care lucrează este obligat să participe la cursurile de pregătire, la seminarii, acestea având scopul de a fi mereu la curent cu legislaţia în vigoare, dar mai ştiu şi faptul că sunt supravegheaţi din punctul de vedere al comportamentului etic. Deci întreprinzătorii au o siguranţă, asta pe de o parte, pe de altă parte, cine nu este membru CECCAR nu are dreptul de a munci pe piaţa liberă, este, aşadar, primul lucru pe care îl acordă CECCAR: dreptul de a munci pe piaţa liberă ca angajat. Este lucru ştiut că mai sunt şi la noi cazuri în care se lucrează sub alte forme, dar asta poate fi o altă temă de discuţie”.

Directorul executiv, în calitatea sa şi de lector, îmi spunea că pentru membrii Corpului nu este uşor nici material şi nici din punctul de vedere al timpului, este un efort destul de mare să devii membru al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi, dar dacă obţin acest titlu trebuie să fie mândri. Este obligatoriu ca orice membru să facă 40 de ore de curs, fără de care nu primesc viza anuală şi vor suporta consecinţele.

O ultimă informaţie: dacă un întreprinzător solicită de la Filiala Harghita a CECCAR să i se recomande un expert contabil sau un contabil autorizat, solicitantul va primi nu un nume, ci o listă cu cel puţin 10 profesionişti în contabilitate din care acesta poate să aleagă cu cine va lucra.

La festivitatea depunerii jurământului ce a avut loc miercuri, 10 februarie 2016, la Filiala Harghita a CECCAR au mai fost prezente: d-a Banga Kuna Kinga – membru titular în Comisia de disciplină, d-na Tompos Margit – membru titular în Consiliul filialei.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.