Primăria Miercurea-Ciuc trebuie să înlăture steagul secuiesc de pe clădire | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Societate » Primăria Miercurea-Ciuc trebuie să înlăture steagul secuiesc de pe clădire
Primăria Miercurea-Ciuc trebuie să înlăture steagul secuiesc de pe clădire

Primăria Miercurea-Ciuc trebuie să înlăture steagul secuiesc de pe clădire

Steagul Ungariei, arborat legal în sala de şedinţe

Miercuri, Tribunalul Harghita a dat câştig de cauză Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) Bucureşti, care, prin preşedintele ei, Dan Tanasă, deschisese proces împotriva Primăriei, cerând înlăturarea drapelelor arborate ilegal la sediul Primăriei şi a Consiliului local.

În sentinţa dată de Tribunal se precizează: „Constată nelegalitatea modului de arborare a altor drapele lângă drapelul României la sediul Primăriei municipiului Miercurea-Ciuc/Consiliului local Miercurea-Ciuc. Obligă pârâtul la îndepărtarea oricărui alt steag/drapel cu excepţia celor menţionate în Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice şi de HG nr. 1157/2001 pentru aprobarea Normelor privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României la sediul Primăriei municipiului Miercurea-Ciuc/Consiliului local Miercurea-Ciuc”.

drapelprimÎn schimb, aceeaşi instanţă a lăsat să se înţeleagă că steagul Ungariei este arborat legal în sala de şedinţe a Consiliului local. „Respinge cererea privind îndepărtarea oricărui alt steag/drapel cu excepţia celor menţionate în Legea nr. 75/1994 (…) din incinta tuturor sălilor şi spaţiilor care aparţin unor instituţii aflate în subordinea Primăriei municipiului Miercurea-Ciuc/Consiliului local Miercurea-Ciuc”.

Pe lângă înlăturarea steagurilor de pe clădire, primarul municipiului trebuie să plătească, către ADEC, cheltuielile de judecată, în cuantum de 1.050 de lei.

De menţionat şi faptul că în acest caz se poate depune recurs, în termen de 15 zile.

 

XXX

Analizând această decizie, lucrurile se pot traduce astfel.

Pe clădirea Primăriei din Miercurea-Ciuc stau arborate, pe lângă drapelul României şi a Uniunii Europene, steagul Ţinutului Secuiesc şi cel al oraşului. În interiorul clădirii, în sala de şedinţe, acolo unde aleşii locali votează proiecte de hotărâre, mai şăde, pe lângă cele 4 steaguri, şi drapelul Ungariei.

Instanţa a decis că steagul secuiesc ar trebui înlăturat de pe sediul Primăriei municipiului, însă a spus că în interiorul clădirii pot fi afişate orice drapele, inclusiv a altor state.

Astfel, dacă ţinem cont de faptul că la finalul anului trecut, Consiliul Judeţean Harghita a adoptat steagul secuiesc ca steag al judeţului – e drept că hotărârea a fost atacată de Prefectură – atunci, practic, sentinţa rămâne fără obiect, pentru că drapelele judeţelor vor putea fi arborate pe clădiri publice.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

5 comments

 1. Băi Margareto! Bați câmpii cu grație! Dai copy-paste la un articol din Constituție fără să gândești (defapt nici nu ai cu ce gândi – cu curul nu se poate gândi).
  Faptul că niște drapele ale unor țări nu se pot arbora cum le taie capul unora nu înseamnă că nu li se permite unor minortități să-și păstreze identitatea.
  Băi idioato! Cine mă-ta ți-a interzis să nu-ți ții o sărbătoare? Cine mă-ta te amendează dacă vorbești în maghiară pe stradă? Cine mă-ta te amendează dacă înveți (gratis – în mă-ta) la grădiniță, la școală, la liceu, la facultate în limba maghiară? Cine în mă-ta nu te lasă să te îmbraci în haine populare și să ieși pe stradă la toate sărbătorile naționale ale Ungariei? Cine în mă-ta închide librăriile în care se vând cărți în limba maghiară sau tipografiile unde se tipăresc cărți? Cine în mă-ta închide teatrele ungurești? Cine în mă-ta îți interzice să faci politică și să alegi un prima maghiar?
  Toate astea – sărbătorile naționale, cultura (cititul, teatrele), școala, autoguvernarea (primari și președinți de CJ maghiari) – nu înseamnă păstrarea identității?
  Proasto! Nu confunda arborarea unor drapele după cum te duce curul (am stabilit că nu ai cap) și alte aberații de câcat cu drepturile minorităților!
  Nu credeam că politica dusă de un partid ca UDMR (și apoi PCM și PPMT) ar putea să spele niște creiere așa cum ți l-a spălat pe al tău. Cred că László Tokes e mulțumit de munca depusă!

 2. Doamna T.S.M este cunoscută pentru atitudinea șovină și nu este cazul să i se dea atenție/să fie băgată în seamă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.