Toplița:Un incendiu provocat de trăsnet; zeci curți și pivnițe, inundate în urma ploilor de luni seara (imagini video) | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Societate »
Toplița:
Un incendiu provocat de trăsnet; zeci curți și pivnițe, inundate în urma ploilor de luni seara (imagini video)
<h5><i>Toplița:</i></h5>Un incendiu provocat de trăsnet; zeci curți și pivnițe, inundate în urma ploilor de luni seara (imagini video)

Toplița:
Un incendiu provocat de trăsnet; zeci curți și pivnițe, inundate în urma ploilor de luni seara (imagini video)

  • Sebastian Buzilă, consilier local și primar ales al municipiului: aproximativ 60 de locuințe și 300 de gospodării, inundate

Luni seara, pentru mai multe localități din județul nostru au fost emise câteva coduri meteorologice. Pentru zona de nord a fost un cod galben pentru 10 localități din zona de nord, iar ulterior a fost emis un altul roșu pentru Toplița și Gălăuțaș, care avertiza asupra descărcărilor electrice și grindinei. De asemenea, a mai fost unul portocaliu pentru Toplița, Bilbor și Gălăuțaș, cu averse torențiale care vor cumula peste 25 l/mp, local 35-45 l/mp.

Acestea au lăsat și urmări în municipiul Toplița.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltul” Harghita, un trăsnet care a lovit o casă de locuit, aflată în construcție, s-a soldat cu un incendiu care a cuprins acoperișul, afectând aproximativ 200 mp. Pentru stingerea flăcărilor au intervenit două echipaje din cadrul Gărzii de Intervenție Nr. 2 Toplița, cu o autospecială de stingere, la fața locului deplasându-se și o ambulanță SMURD.

În urma ploilor torențiale, precizează ISU Harghita, au fost inundate mai multe curți și pivnițe.

Au fost numeroase apeluri la 112, iar pompierii militari din cadrul Gărzilor de Intervenție Nr. 1 Gheorgheni și Nr. 2 Toplița, alături de pompierii civili din cadrul SVSU Toplița și Borsec au acționat în sprijinul populației pentru evacuarea apei din  curți și  beciuri/subsoluri inundate, cu ajutorul motopompelor de mică și mare capacitate. Ulterior, în sprijin s-au alăturat detașamente de pompieri din Târgu Mureș și Reghin, cu două autospeciale complexe de primă intervenție și două motopompe remorcabile.

În această dimineață, ISU Harghita preciza că apa este în scădere și se retrage natural din zonele inundate. Însă, echipajele Gărzilor de Intervenție Nr. 1 Gheorgheni și Nr. 2 Toplița intervin pentru evacuarea apei din 3 pivnițe ale unor case inundate și pentru îndepărtarea efectelor negative, până la restabilirea stării de normalitate.

Recent, au fost făcute și câteva cifre: au fost inundate 40 curți, 10 case (3 case, 7 pivnițe), un garaj.

Sebastian Buzilă, consilier local și primar ales al municipiului: aproximativ 60 de locuințe și 300 de gospodării, inundate

Consilierul local și primarul ales al municipiului Toplița, Sebastian Buzilă, declara pentru publicația noastră că ar fi vorba de aproximativ 60 de locuințe și 300 de gospodării cu anexe care au fost inundate după ce luni seara a fost o rupere de nori, cifrele fiindu-i furnizate de către reprezentantul compartimentului pentru situații de urgență din cadrul Primăriei Toplița.

În prezent, este pe teren și el și preciza că se lucrează, angajați ai Primăriei, cu utilaje, alături de pompieri, intervenind pentru scoaterea apei din case și subsoluri, pentru decolmatare. „Acum suntem pe teren și mergem în fiecare zonă să vedem situația”, spunea Sebastian Buzilă.

În ceea ce privește persoanele afectate, acesta preciza că problema mai mare este în cazul celor mai în vârstă, care sunt singure și doar cu o pensie, acestea având nevoie de un ajutor mai mare. De asemenea, cei care au făcute asigurări vor fi despăgubiți. (sursa foto și video: localnici din Toplița)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.