Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un elicopter de mici dimensiuni, prăbușit în apropiere de Odorhei | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Un elicopter de mici dimensiuni, prăbușit în apropiere de Odorhei
Un elicopter de mici dimensiuni, prăbușit în apropiere de Odorhei

Un elicopter de mici dimensiuni, prăbușit în apropiere de Odorhei

Pilotul a fost carbonizat de flăcările ce au cuprins aparatul de zbor

Un girocopter s-a prăbușit, sâmbătă dimineața, la ieșirea din Odorheiu-Secuiesc spre Lupeni, pilotul, de 39 de ani, pierzându-și viața, a declarat pentru AGERPRES șeful Centrului Operațional al ISU Harghita, col. Ovidiu Dudu.
Prefectul județului Harghita, Adrian Jean Andrei, a declarat că accidentul s-a produs la liziera pădurii, lângă platoul Szejke, în apropierea municipiului Odorheiu Secuiesc.
În urma impactului cu solul, aparatul de zbor a luat foc, iar pilotul a murit carbonizat.
Incendiul a fost lichidat de detașamentul ISU Odorheiu-Secuiesc.
Bărbatul de 39 de ani, originar din București, decolase de pe aerodromul de lângă municipiul Odorheiu-Secuiesc. La câteva secunde după decolare, i-a anunțat pe ceilalți doi piloți de girocoptere că are probleme la rotorul aparatului de zbor și le-a spus că trebuie să aterizeze de urgență, manevră pe care nu a mai apucat să o facă. Girocopterul s-a prăbușit la marginea lizierei pădurii de lângă platoul Szejke, în apropierea municipiului Odorheiu-Secuiesc, iar în urma impactului cu solul aparatul a luat foc, pilotul murind carbonizat.
„Am decolat la 10:30 de pe aerodromul de lângă Odorheiu-Secuiesc și mergeam la Ghindari. În 30 de secunde (n.red — de la decolare), a raportat probleme și ne-a spus să-i eliberăm pista să aterizeze. Am întors să-l văd dacă aterizează ok și l-am văzut căzând aici, un nor de fum și asta a fost. A spus că are probleme la rotor: <<face stânga, dreapta, urgent, urgent, eliberați-mi pista>>. Zburam împreună de aproape un an și niciodată nu s-a mai întâmplat să aibă probleme. Aparatul era nou și făcuse toată verificarea cu 20 de minute înainte de a zbura, inclusiv rotorul l-a verificat”, a declarat, sâmbătă, Mihai Lupu, din București, prietenul pilotului decedat. Acesta a mai afirmat că, în momentul decolării, condițiile de zbor erau foarte bune, iar, atunci când pilotul decedat a semnalat problema la aparatul de zbor, părea foarte stăpân pe sine.
Șeful Centrului Operațional al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, col. Ovidiu Dudu, a spus că echipele de intervenție au ajuns în scurt timp la fața locului, dar pentru pilot nu s-a mai putut face nimic.
„Am trimis la fața locului o ambulanță SMURD, o autospecială de primă intervenție și comandă și o autospecială cu apă și spumă. Am solicitat sprijin de la Serviciul de Ambulanță, o grupă de jandarmi, de la off-road și de la Salvamont. Ajunși la fața locului, am constatat că incendiul era la un girocopter, un aparat mai mic decât un elicopter. După localizarea și lichidarea incendiului, s-a găsit pilotul carbonizat. Este vorba de un bărbat de 39 ani, din București”, a spus col Ovidiu Dudu. (Gina Ștefan, Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.