Uite barza! revine în 2022, pentru al şaselea an consecutiv | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 13 iunie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Uite barza! revine în 2022, pentru al şaselea an consecutiv
<i>Uite barza!</i> revine în 2022, pentru al şaselea an consecutiv

Uite barza! revine în 2022, pentru al şaselea an consecutiv

  • Începând de astăzi, toţi cei care au un smartphone pot participa la recensământul berzelor albe

Societatea Ornitologică Română (SOR) reia pentru al şaselea an consecutiv numărătoarea berzelor albe cu ajutorul aplicaţiei Uite barza!. Astfel, toţi cei care au un smartphone pot participa la recensământul berzelor albe în perioada 10 iunie – 10 iulie. Proiectul este implementat de SOR, cu sprijinul companiilor Enel din România.

Anul acesta, SOR a demarat şi primul proiect de supraveghere video a unui cuib de berze albe înregistrat în aplicaţia Uite barza! Împreună cu Enel România, specialiştii SOR au instalat o cameră de supraveghere prin intermediul căreia puteţi urmări în direct o pereche de berze din judeţul Giurgiu (https://bit.ly/UiteBarzaLIVE).

„Barza albă este o specie protejată, iar primul pas pentru a o ajuta este să ştim câte perechi cuibăresc în România şi care este numărul puilor. Uite barza! este prima aplicaţie de citizen science gratuită din România creată de SOR, în 2017, pentru recenzarea acestor păsări. Datele sunt colectate cu ajutorul tuturor oamenilor care doresc să se implice în acest proiect. Aplicaţia ne ajută să facem inventarul cuiburilor de berze, dar şi a numărului puilor, iar apoi să folosim datele pentru conservarea populaţiei de berze albe din România şi pentru crearea hărţilor de distribuţie în proiecte de tip Atlas”, a declarat coordonatorul proiectului derulat de SOR, Valentin Marin, citat într-un comunicat de presă.

Cum numărăm berzele?

„Cu ajutorul aplicaţiei Uite barza!. Astfel, oricine are un smartphone poate descărca aplicaţia gratuit, disponibilă atât pentru iOS, cât şi pentru Android. Excepţie fac dispozitivele care nu au acces la serviciile Google, cum ar fi Huawei. În momentul în care utilizatorul ajunge aproape de un cuib de barză, trebuie să pornească GPS-ul telefonului şi aplicaţia. După înregistrarea locaţiei, trebuie completate câteva informaţii: număr de păsări prezente la cuib, pe ce fel de construcţie se află cuibul, numărul puilor din cuib şi dacă acesta este sau nu în pericol. Totodată, aplicaţia vă solicită şi efectuarea unei fotografii a cuibului. Poziţia cuibului trebuie marcată prin intermediul GPS-ului, cât mai aproape posibil de stâlp sau de suportul pe care se află cuibul şi nu din maşină sau de la distanţă. Dacă nu există o conexiune la internet, datele salvate în aplicaţie pot fi trimise şi ulterior. Acestea ajung în baza de date a SOR şi sunt apoi validate de către biologi”, se arată în comunicatul SOR.

„Ca în fiecare an, ne bazăm pe susţinerea cât mai multor iubitori de păsări, natură şi călătorii. Oricine poate să devină erou în mare aventură a numărării berzelor albe. Tot ce trebuie să facă este să descarce aplicaţia Uite barza! şi să se familiarizeze cu ea. Cei mai activi utilizatori ai aplicaţiei vor fi recompensaţi şi în acest an”, a mai precizat Valentin Marin, citat în document.

Cu ajutorul aplicaţiei Uite barza! se pot semnala şi incidente în care sunt implicate berzele albe, precum electrocutări, coliziuni sau cuiburi care pun în pericol viaţa păsărilor. Aplicaţia permite realizarea de fotografii cu aceste incidente şi localizarea lor exactă pe hartă.

„Şi anul acesta, toate datele colectate prin aplicaţie vor ajunge la toţi distribuitorii de energie electrică din România. SOR speră că se vor implica cu toţii în protejarea berzelor albe din România”, se mai precizează în comunicat. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.