Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

UDMR, şantaj la Dragnea | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Învățământ » UDMR, şantaj la Dragnea
UDMR, şantaj la Dragnea

UDMR, şantaj la Dragnea

Valentin Popa a demisionat ieri

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri că până când nu se rezolvă problema predării limbii române în şcolile generale cu predare în limba maternă nu poate fi deschis subiectul colaborării parlamentare pe proiecte legislative cu PSD – ALDE.

„Nu e vorba de reînnoire a protocolului de colaborare cu coaliţia de guvernare. În momentul când am semnat, am semnat pentru 4 ani şi, dacă nu o întrerupe cineva (colaborarea – n.r.), e în vigoare. Noi în fiecare sesiune facem o analiză. În acest moment, eu am spus că, până când nu se rezolvă problema aceea din ordonanţa simplă din august, acel articol privind predarea limbii şi literaturii române în şcoala generală, clasele primare, nu putem să deschidem nici un alt subiect. Sper că în această săptămână se va rezolva şi atunci, sigur, putem lua priorităţile legislative şi ale lor, şi ale noastre, putem discuta alte amănunte. Până atunci nu există acest subiect. Până când nu se va rezolva acea problemă din ordonanţa simplă din august…”, a afirmat Kelemen Hunor pentru Agerpres. Preşedintele UDMR a solicitat săptămâna trecută remanierea ministrului Educaţiei, Valentin Popa, întrucât acesta a luat două decizii fără a-i consulta pe reprezentanţii UDMR, una privind învăţarea limbii române la clasele primare din şcolile cu predare în limba maternă şi cealaltă privind recunoaşterea comasării Universităţii „Petru Maior” cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

„În ceea ce priveşte studierea limbii române la clasele primare din şcolile cu predare în limba maternă, am solicitat anularea articolului din ordonanţa simplă adoptată în luna august, pe care ministrul Educaţiei a eliberat-o în mod arbitrar, fără consultarea noastră. Acest lucru ar trebui să fie soluţionat de Guvern, săptămâna viitoare”, a declara ulterior preşedintele UDMR.

Dragnea îi dă dreptate lui Kelemen Hunor

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ieri că a discutat cu ministrul Educaţiei despre nemulţumirile minorităţilor şi a adăugat că, de data aceasta, liderul UDMR, Kelemen Hunor, are dreptate când spune că nu va discuta alte proiecte cu cei din coaliţia de guvernare până nu sunt rezolvate problemele din Educaţie, precizează Agerpres.

Întrebat la Parlament dacă a discutat cu ministrul Educaţiei despre nemulţumirile celor de la UDMR, Dragnea a spus: „Da, am discutat, dar nu e vorba numai de UDMR, este vorba de toate minorităţile, nu numai UDMR a ridicat (această problemă – n.r.), poate ei au fost cei mai vizibili, toate minorităţile au ridicat-o”.

El a adăugat că aşteaptă soluţia la această problemă de la Guvern.

Şantajul a avut efect: ministrul Educaţiei a demisionat ieri

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a demisionat ieri din funcţie după o discuţie cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Popa a declanşat un scandal politic de proporţii cu UDMR în urma ordonanţei de urgenţă care a făcut imposibilă predarea limbii române în şcolile minorităţilor de către învăţătorii care nu aveau studii universitare de limba română.

Ordonanţa de urgenţă, adoptată de Guvernul Dăncilă pe 23 august, a avut efecte majore în comunităţile maghiare din România, care au cerut rezolvarea urgentă a situaţiei. Site-ul G4Media, invocând surse din PSD, scrie că ordonanţa care a bulversat învăţământul minorităţilor şi a dus la demisia ministrului Educaţiei a fost realizată de unul din grupurile de consilieri din jurul lui Liviu Dragnea şi nu de către minister. Potrivit surselor, ordonanţa a fost moneda de negociere cu care Liviu Dragnea a încercat să-şi cumpere susţinerea guvernării de la UDMR, dar, paradoxal, a avut efect contrar.

Pierderea sprijinului parlamentar al UDMR ar fi fost un risc major pentru Liviu Dragnea, care are probleme cu disidenţii din interiorul PSD şi care ameninţă majoritatea parlamentară. Conform tacticii sale obişnuite, folosită parcă mai dur şi mai fără menajamente de când Kelemen Hunor este preşedinte, UDMR a ieşit cu şantajul exact la momentul oportun şi a obţinut ceea ce a dorit în mai puţin de 48 de ore.

Valentin Popa, după demisie: Nu sunt de acord cu solicitarea UDMR privind orele de limba română

Valentin Popa a declarat că a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei deoarece nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a ordonanţei privind desfăşurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităţilor.

„Nu sunt de acord cu solicitarea UDMR de abrogare a punctului 16 din ordonanţă, ca orele de română la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale să fie desfăşurate în limbile minorităţilor, de profesori de specialitate. UDMR doreşte revenirea la starea anterioară, când aceste ore erau susţinute în afara normei de bază şi plătite suplimentar de către învăţătorii de la clase care predau în limbile minorităţilor şi care astfel primeau până la 20% în plus la salariu. După prânz, am anunţat-o pe doamna premier că demisionez”, a declarat fostul ministru al Educaţiei, Valentin Popa, pentru Mediafax.

∗∗∗

În cadrul ședinței de Guvern de ieri, a fost abrogată Ordonanța care făcea referire la predarea limbii române de către profesori specializați la clasele cu predare în limba minorităților naționale.

 

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Ce e rău dacă limba română va fi predată de profesori și nu de învățători? (Unii sunt suplinitori, cu bacul abia luat!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.