În Miercurea Ciuc: Stomatologie şi pentru persoane defavorizate | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Sănătate » În Miercurea Ciuc: Stomatologie şi pentru persoane defavorizate
În Miercurea Ciuc: Stomatologie şi pentru persoane defavorizate

În Miercurea Ciuc: Stomatologie şi pentru persoane defavorizate

În cadrul recent-înfiinţatului în Miercurea Ciuc a unui „Centrum stomatologic” (în care se efectuează chirurgie estetică, inhalosedare, implantologie, radiologie, CT 3D), medicul stomatolog Tőkés Timea, proprietara acestui centru, a găsit de cuviinţă, şi ideea este cât se poate de lăudabilă, să deschidă şi un cabinet stomatologic pentru persoanele cu venituri mici, fără venituri, într-un cuvânt, pentru persoanele defavorizate şi care vor beneficia de reduceri însemnate la anumite servicii stomatologice. Despre existenţa acestui cabinet, aşadar, mi-am propus să scriu pentru ca, într-un fel sau altul, să afle şi oamenii care au mai puţini bani că există un loc în care şi ei sunt trataţi omeneşte.

În acest cabinet – să-l numim social – situat la parterul blocului nr. 12, B-dul Frăţiei, din Miercurea Ciuc, lucrează deja medicul stomatolog Tankó Levente, după următorul program: luni, între orele 13:00-21:00; marţi, între 08:00-14:00; miercuri, între 14:30- 22:00; joi şi vineri, între orele 08:00-14:00. Este lesne de observat că programul este în aşa fel stabilit încât să mulţumească pe toată lumea. Numărul de telefon la care se pot face şi programări este următorul: 0754/38.69.50. Mai trebuie precizat faptul că în acest cabinet (elegant şi bine-dotat) se fac tratamente de urgenţă şi reabilitare orală la tarife accesibile pentru pensionarii cu pensii mici, persoanele cu dizabilităţi, familiile cu mai mulţi copii, copii abandonaţi etc. Fireşte, cazurile de urgenţă au întâietate. Este important de reţinut faptul că persoanele care vor lua în considerare acest ajutor, vor trebui să facă dovada că fac parte din categoria celor cu venituri mici – pensionarii vor dovedi cu cuponul de pensie, şomerii cu adeverinţa de şomaj, cei care au ieşit din şomaj şi nu au loc de muncă vor prezenta cuponul de pensie al părintelui care-l întreţine, dacă sunt persoane care trăiesc din ajutorul social vor cere o adeverinţă de la primărie şi, dacă cineva nu are nici un fel de dovadă, ei bine, şi acesta va fi tratat.

Pentru că nu mai ştiu să existe în municipiul reşedinţă de judeţ un cabinet medical în care să se acorde servicii la preţuri accesibile şi persoanelor defavorizate, am chestionat-o pe doctoriţa Tőkés Timea ce anume a stat la baza deciziei de a înfiinţa un cabinet stomatologic pentru persoane defavorizate. „Scopul meu este acela ca toată lumea să aibă acces la un tratament stomatologic. Eu provin din mediul târgu-mureşean, acolo studenţii sunt cei care asigură tratamente la preţuri modice, lucru care aici în Miercurea Ciuc nu este posibil şi, mai mult, în cadrul asigurărilor de sănătate posibilităţile sunt destul de restrictive. Acesta este motivul care m-a condus la această soluţie, avându-l alături pe medicul stomatolog Tankó Levente, care împărtăşeşte acelaşi crez ca şi mine: să aibă toată lumea acces la serviciile stomatologice”. Fără o statistică precisă este evident faptul că numărul oamenilor cu probleme dentare este foarte mare, deşi acest lucru nu se observă în cabinetele stomatologice particulare, dar e suficient să umbli pe stradă cu ochii deschişi pentru a observa problemele stomatologice netratate. „Încă din facultate m-am întâlnit cu aceste aspecte şi, fără a mă învinui de lipsă de modestie, eu cred că toţi oamenii ar trebui să aibă acces la serviciile stomatologice. Acesta este, aşadar, motivul pentru care am înfiinţat cabinetul din B-dul Frăţiei” – mi-a declarat interlocutoarea mea.

Concret, în cabinetul din B-dul Frăţiei, o plombă costă doar jumătate din preţul practicat şi o proteză costă cu 65 la sută din preţul practicat în mod normal. Acestea sunt deocamdată cele două servicii stomatologice la care se aplică reducere pe termen lung, cu precizarea că nu se va face nici un fel de rabat de calitate la materiale.

„Să fim bine-înţeleşi, eu nu urmăresc nici un fel de câştig din această iniţiativă, câştigul meu sau, mai corect, câştigul nostru este acela de a-i ajuta pe cei care altfel nu au nici o şansă să ajungă la un medic stomatolog” – a conchis medicul stomatolog Tőkés Timea.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.