UDMR cere 4 miliarde de euro ca să nu plece de la guvernare | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 decembrie 2023
Home » Politic » UDMR cere 4 miliarde de euro ca să nu plece de la guvernare
UDMR cere 4 miliarde de euro ca să nu plece de la guvernare

UDMR cere 4 miliarde de euro ca să nu plece de la guvernare

Oficial, UDMR deţine doar două ministere în cabinetul Ponta. Şi, ce-i drept, în afara portofoliilor Culturii şi Mediului, la negocierile pentru formarea actualei coaliţii de guvernământ au mai obţinut un post de vicepremier pentru preşedintele Kelemen Hunor şi niscaiva locuri de secretari şi subsecretari de stat. Însă acesta este doar vârful iceberg-ului, formaţiunea politică a etnicilor maghiari reuşind, într-un timp record, să-şi întindă zonele de influenţă din administraţia centrală şi cea locală într-un ritm de-a dreptul ameţitor. Iar acum, joacă totul pe o singură carte, cerând fonduri europene sau de la buget de nu mai puţin de patru miliarde de euro, ca să nu părăsească guvernarea, sub un pretext oarecare. Iar premierul Victor Ponta, spre disperarea multora dintre liderii PSD, pare dispus să cedeze din nou ultimatumului dat de adevăratul lider al „afaceriştilor” udemerişti, Verestóy Attila, potrivit Enational.ro.

Pe când USL trăia cu adevărat, mai mulţi lideri pesedişti au pornit o adevărată cruciadă pentru curăţirea administraţiei locale şi a ministerelor de udemeriştii care îi fuseseră aliaţi lui Emil Boc atâta amar de vreme. Numai că respectiva acţiune a fost stopată intempestiv la intervenţia directă a lui Victor Ponta, care a luat în calcul şi voturile parlamentarilor maghiari. Iar după ruperea de PNL, acestea i-au venit, într-adevăr, mănuşă pentru formarea actualei coaliţii de guvernământ, una extrem de solidă. Numai că, din acel moment, partenerii de la UDMR nu se mai opresc cu cererile lor. Şi culmea este că, dacă au lăsat-o mai moale cu revendicările culturale sau cele de autonomie, pe care le mai flutură doar la câte o manifestare naţionalistă, liderii UDMR s-au axat pe solicitări cu un mare impact financiar. Care, culmea, le-au fost acceptate de fiecare dată, deşi pesedişti de frunte s-au plâns conducerii superioare de stat şi de partid că, în ritmul ăsta, udemeriştii vor fi cei care vor conduce în curând economia şi finanţele ţării. Însă cererile oricum „obraznice” de până acum s-au transformat recent într-un adevărat şantaj pe faţă, UDMR cerând noi instituţii ale statului care coordonează direct fonduri de patru miliarde de euro, pentru a nu-i lăsa pe pesedişti la greu.

Iar cum principalele structuri vizate ţin de Ministerul Sănătăţii şi, mai ales, de cel al Transporturilor, fondurile pe care acestea urmează să le absoarbă sunt unele uriaşe, ca şi miza financiară a licitaţiilor pe care urmează să le organizeze. Mai mult, potrivit unor informaţii, există, în unele cazuri, chiar şi documente semnate de către Victor Ponta şi Liviu Dragnea, din partea PSD, şi a lui Kelemen Hunor şi Verestóy Attila, din partea UDMR, privind parafarea unui „agreement” privind trecerea instituţiilor vizate sub conducere udemeristă. Iar înţelegerea care a băgat serviciile secrete în alertă maximă, ţinând cont că urmează ca UDMR să nu deţină doar „inofensive” direcţii culturale, dar şi structuri care ţin de siguranţa naţională, a fost parafată de-abia după ce Verestóy Attila a ameninţat că parlamentarii maghiari ar putea susţine moţiunea de cenzură care va fi supusă votului săptămâna viitoare. Iar cum UNPR condus de Gabriel Oprea este, din punct de vedere doctrinar, ca şi frunză în bătaia vântului, „blatul” urmează să intre în vigoare chiar zilele acestea, când UDMR ar trebui să preia efectiv controlul noului „obol” plătit de liderii Guvernului. Pe bani publici şi europeni, ce-i drept… (Prompt Media)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.