Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

UDMR a transmis ambasadorilor UE o scrisoare cu poziţia sa faţă de „atentatul” de la Târgu-Secuiesc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Politic » UDMR a transmis ambasadorilor UE o scrisoare cu poziţia sa faţă de „atentatul” de la Târgu-Secuiesc
UDMR a transmis ambasadorilor UE o scrisoare cu poziţia sa faţă de „atentatul” de la Târgu-Secuiesc

UDMR a transmis ambasadorilor UE o scrisoare cu poziţia sa faţă de „atentatul” de la Târgu-Secuiesc

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a transmis preşedintelui României, Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloş şi ambasadorilor statelor Uniunii Europene (UE) la Bucureşti o scrisoare referitoare la poziţia Uniunii faţă de „atentatul” de la Târgu-Secuiesc, exprimându-şi „îngrijorarea” cu privire la „culpabilizarea colectivă” şi „stigmatizarea” întregii comunităţi maghiare.

„Ne îngrijorează modul în care o parte a mass-media româneşti, conform datelor oferite de autorităţi, a prezentat cele întâmplate la Târgu-Secuiesc din unghiul culpabilizării colective a maghiarilor. Un rezultat previzibil al acestui demers ar putea fi acela că, de-acum încolo, societatea românească poate percepe drept sursă de pericol fiecare năzuinţă legitimă a comunităţii noastre. Am avut prilejul de a-i informa pe şeful statului şi pe primul-ministru asupra acestor temeri, la care ni s-au alăturat şi dânşii. Totodată, ne-au asigurat de faptul că cele întâmplate nu vor însemna o schimbare de direcţie în privinţa raportării la comunitatea maghiară din România. Acest fapt ne dă speranţa că, după aceste turbulenţe, relaţia dintre majoritate şi minoritate va reveni la normalitate”, afirmă Kelemen Hunor în scrisoarea transmisă, miercuri, şefilor reprezentanţelor diplomatice ale ţărilor UE la Bucureşti.

Într-un comunicat de presă transmis joi se menţionează că liderul UDMR a considerat important să-i informeze personal pe ambasadori şi „datorită abordărilor manipulative răspândite în presă”.

„Preşedintele UDMR şi-a manifestat nemulţumirea faţă de modul în care acest caz, încă neelucidat de autorităţile responsabile, a fost prezentat cu trimitere la atacurile teroriste de la Paris şi, zile de-a rândul, au putut fi urmărite în presă diverse teorii conspiraţioniste care au vizat direct comunitatea maghiară din România. (…) Respingem în modul cel mai ferm faptul că anumiţi oameni politici şi reprezentanţi ai presei încearcă să stigmatizeze o întreagă comunitate, se încearcă identificarea comunităţii maghiare cu fenomenul terorismului. Acest mod de a gândi nu este doar greşit, dar şi extrem de dăunător. Poate distruge tot ce au consolidat împreună românii şi maghiarii în ultimul sfert de secol şi poate periclita climatul de toleranţă şi pacea socială”, se arată în comunicatul UDMR.

Potrivit documentului citat, „procedurile aplicate de DIICOT şi isteria creată în presă” nu au rămas fără ecou, în ultimele zile, sute de persoane din judeţul Covasna cerând în stradă eliberarea lui Beke István. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Ați primit sarcină de la Budapesta, dle K.H.? Presa este liberă, nu vă mai plângeți la Occident. Dacă maghiarii se solidarizează cu BIA, înseamnă că și ei gândesc la fel, iar asta trebuie să vă îngrijoreze. Nu reacția presei românești. Faceți ordine la Tg.Secuiesc și apoi mai vorbim.

  2. Jigodii,ca de obicei.Nu se delimiteaza deloc de individ ci critica presa si “romanii” ca manipuleaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.