Tulgheş: Festivalul de dans „Roata Stelelor” la a X-a ediţie! | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 iulie 2024
Home » Societate » Tulgheş: Festivalul de dans „Roata Stelelor” la a X-a ediţie!
Tulgheş: Festivalul de dans „Roata Stelelor” la a X-a ediţie!

Tulgheş: Festivalul de dans „Roata Stelelor” la a X-a ediţie!

Iată-ne la cea de-a X-a ediţie a acestui festival, care a ajuns să fie o emblemă a vieţii culturale din Tulgheş! Cu sprijin financiar de la Consiliul Judeţean Harghita şi  contribuţia Asociaţiei PRO TULGHEŞ, am organizat 9 ediţii ale acestui festival. În timp, sumele au fost uneori mai mari, alteori mai mici. În acest an, sponsorul principal a fost ADI Călimani-Giurgeu, cu care sperăm să fie începutul unei noi şi foarte bune colaborări.

Trebuie să menţionăm că, de-a lungul anilor, am avut şi avem în continuare mulţi colaboratori, dintre care vom enumera: Primăria şi Consiliul Local Tulgheş, Şcoala Gimnazială Tulgheş cu majoritatea cadrelor didactice, Spitalul de Psihiatrie, CRRN, Biblioteca Comunală Tulgheş, Ansamblul artistic de amatori „Plaiuri Tulgheşene”, Formaţia de dansuri tradiţionale maghiare Tölgyesi Gyopár Néptánccsoport, meşteri populari, Clubul pensionarilor, mulţi voluntari şi, de curând, proaspăt înfiinţata trupă de dansuri etno-folclor „Junii Tulgheşului”.

Practic, aproape toată comunitatea este alături de noi şi abia aşteaptă să participe la acest festival, a cărui scenă a ajuns să fie, pentru mulţi dintre copiii Tulgheşului, o adevărată rampă de lansare.

În decursul anilor, datorită şi acestui festival, numărul artiştilor amatori din localitatea noastră a ajuns să fie de aproximativ 100, membri în cele trei formaţii artistice de pe raza comunei noastre.

Trebuie spus că Festivalul de dans ,,Roata Stelelor“ şi-a propus şi, în mare parte, a şi reuşit să promoveze autenticul etnomuzicologic şi folcloric în esenţa lui, bazându-se pe tradiţia din moşi strămoşi. Participanţilor la acest festival li s-a atras atenţia de fiecare dată să vină cu repertoriu autentic şi costumele naţionale din zona pe care o reprezintă.

La această ediţie a X-a, a participat un număr de 12 formaţii din patru judeţe: Iaşi, Bacău, Neamţ şi, fireşte, Harghita. Totodată această ediţie , a X-a, pe care am realizat-o în cadrul Zilelor Tulgheşului, a fost cea mai reuşită.

Am pornit cu parada portului naţional de la Şcoala Gimnazială Tulgheş, escortaţi, ca de fiecare dată, de călăreţii purtători de drapel. Erau, la terenul de sport unde s-a ţinut evenimentul, în jur de 1000 de oameni care ne aşteptau. Sunetul a fost foarte bun şi organizarea a fost în aşa fel, încât vizibilitatea a fost excelentă şi pentru cei care s-au aşezat la mese; nici când a venit ploaia lumea nu a fost nevoită să plece. Oricum, spectacolul a fost captivant; mulţi au stat chiar lângă scenă, în ploaie, lucru pentru care ne ridicăm pălăria. Ca atare, mulţumiri tuturor celor care au pus umărul!

Referent cultural Lăcrămioara Pop

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.