„Tricolorul nostru are puterea de a ne uni pe toţi, în numele idealurilor şi valorilor” | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 iulie 2024
Home » Societate » „Tricolorul nostru are puterea de a ne uni pe toţi, în numele idealurilor şi valorilor”
„Tricolorul nostru are puterea de a ne uni pe toţi, în numele idealurilor şi valorilor”

„Tricolorul nostru are puterea de a ne uni pe toţi, în numele idealurilor şi valorilor”

Sfinţirea şi arborarea drapelului pe catarg, simpozion, premii acordate descendenţilor harghiteni care au fost la Alba Iulia, spectacol festiv şi concert al fanfarei militare în Parcul Central – au fost principalele activităţi care au marcat Ziua Drapelului Naţional în Miercurea Ciuc

După ce la sfârşitul săptămânii, tricolorul a fost sărbătorit în comunele din nordul judeţului, ieri, pe 26 iunie, în Miercurea Ciuc au fost organizate mai multe evenimente care au avut menirea de a marca importanţa acestei zile, ce a fost proclamată prin lege acum 20 de ani drept Ziua Drapelului Naţional.

Ca de fiecare dată, „momentele militare” au fost găzduite de piaţa din faţa Monumentului Ostaşului Necunoscut, unde, după trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, şi de către comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, col. Dr. Florin Stan, drapelul a fost adus la catargul de lângă monument.

Slujba de sfinţire a tricolorului a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu episcopul Harghitei şi Covasnei, Preasfinţitul Andrei. Înainte de a fi ridicat pe catarg, preoţii, prefectul şi comandanţii unităţilor din cadrul garnizoanei au sărutat, în semn de respect şi onoare, Drapelul României.

În discursul său, prefectul judeţului spunea că „în anul Centenarului Marii Uniri se cuvine să privim câteva momente în interiorul nostru, acolo unde, fiecare dintre noi, adăpostim acel sentiment natural, firesc şi denumit simplu – PATRIOTISM” şi „să ne amintim că Drapelul Naţional este martorul celor mai importante momente ale istoriei, ale acelor evenimente care au definit România şi, ulterior, au propulsat-o în rândul ţărilor europene”.

„Drapelul Naţional este cel mai statornic simbol al unui popor, reprezintă individualitatea şi suveranitatea naţiunii, prestigiul de care se bucură în rândul celorlalte naţiuni – continua Jean-Adrian Andrei.

Drapelul ne defineşte pe noi ca neam şi ţară, este, dacă vreţi, cartea de identitate a poporului român. Strânge în culorile sale sângele strămoşilor, soarele hrănitor şi aerul libertăţii. Strânge întreaga noastră istorie, cu momentele tragice, dar şi cu cele mai luminoase sărbători.

Sunt sigur, însă, că atunci când îl vedem arborat cu cinste pentru românii deosebiţi de pretutindeni, simţim cu toţii emoţia deplină”.

„Datoria noastră – spunea prefectul judeţului Harghita – este să explicăm noilor generaţii ce înseamnă drapelul, că este un simbol sfânt al neamului, că reprezintă locul în care li s-au născut părinţii şi în care li se vor naşte copiii.

Avem datoria şi obligaţia de a conştientiza şi revigora respectul ce i se cuvine Drapelului Naţional şi să dovedim că-şi merită locul lângă drapelele ţărilor membre UE, NATO şi ONU”.

Plachete şi diplome pentru urmaşii celor care au fost la Alba Iulia

După-amiază, Casa Armatei a fost gazda unui simpozion, ocazie cu care au vorbit Jean-Adrian Andrei, Rodica Roman şi Constantin Costea. Cu această ocazie, 6 descendenţi harghiteni ai delegaţilor de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 au primit plachete şi diplome. Este vorba de Doru Dobreanu şi Petru Cotfas (descendenţi ai lui Ioan Cotfas), Constantin Costea (descendent al lui Ilie Costea), Octavian Anghel (descendent al lui Eronim Bereşiu), Ioan Alexandru Cueşdean (descendent al lui Patriche Murzea) şi Sorin Costea (descendent al lui Alexandru Murzea). Această premiere a venit după ce duminică, la Subcetate, alţi opt urmaşi ai unor membri ce au făcut parte din delegaţiile care au mers acum 100 de ani la Alba Iulia au primit, din partea prefectului, diplome şi plachete de onoare.

Tot la Casa Armatei, de la ora 17:00, a avut loc şi spectacolul festiv Din inima României – Uniţi pentru Centenar susţinut de Ansamblul Rapsodia Călimanilor Junior – solişti Alexandra Colceriu, Alexandra Bucur, Roxana Truţă, Mădălina Roman; instrumentişti Daniel Ţăran, Colceriu Dandu Mihai.

Cele două evenimente de la Cercul Militar s-au desfășurat în cadrul proiectului Centenar 1918-2018 – Hai să dăm mână cu mână, inițiat de Asociația Centrul Cultural Ardealul din Subcetate și finanțat de Consiliul Județean Harghita.

Apoi, după ora 18:00, trecătorii care s-au aflat în Parcul Central din Miercurea Ciuc s-au putut delecta cu muzica fanfarei militare.

Arhivă foto

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Dar din partea Consiliului Judetean sau Primariei nu a fost nimeni prezent? Sau ati uitat sa mentionati?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.