Tribunalul Harghita a decis: blocarea roţilor autoturismelor şi ridicarea acestora de către City Parking sunt acţiuni ilegale | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 iulie 2024
Home » Societate » Tribunalul Harghita a decis: blocarea roţilor autoturismelor şi ridicarea acestora de către City Parking sunt acţiuni ilegale
Tribunalul Harghita a decis: blocarea roţilor autoturismelor şi ridicarea acestora de către City Parking sunt acţiuni ilegale

Tribunalul Harghita a decis: blocarea roţilor autoturismelor şi ridicarea acestora de către City Parking sunt acţiuni ilegale

Începând cu anul 2008, când a fost adoptată Hotărârea de Consiliu local nr. 195 privind aprobarea Regulamentului de blocare, ridicare, transport, depozitare şi eliberare a autovehiculelor staţionate neregulamentar în parcările cu plată, a celor abandonate, lăsate pe spaţii verzi, precum şi a celor staţionate neregulamentar, locuitorii municipiului Miercurea-Ciuc, precum şi alţi conducători auto care tranzitau oraşul, au început o luptă cu reprezentanţii firmei City Parking. De atunci şi până în prezent, pe raza municipiului au fost făcute aproximativ 2.000 de locuri de parcare cu plată. Multă lume considera că blocarea roţilor maşinilor este un act abuziv şi dădea firma în judecată, fiind câştigate procese, de către conducători auto, majoritatea acestora fiind câştigate ca urmare a modului în care au fost întocmite procesele verbale ori a altor scăpări ale lucrătorilor din cadrul firmei menţionate. Recent, însă, s-a dat o soluţie de către instanţă (rămasă definitivă) şi în ceea ce priveşte nelegalitatea HCL Miercurea-Ciuc nr. 195/2008 şi a art. 10, 11, 12, 21 şi Anexele 1b, 1c din HCL nr. 230/2010.

Mai concret, o persoană din Miercurea-Ciuc, după ce şi-a văzut roata de la maşină blocată, s-a decis să-şi facă dreptate prin atacarea în instanţă a celor două hotărâri de Consiliu local prin care se reglementa această activitate.

 

Iar instanţa a constatat…

„În preambulul HCL nr. 195/2008 se arată că au fost luate în considerare OUG nr. 195/2002, Regulamentul de aplicare a acestui act normativ, HG nr. 147/1992, Legea nr. 421/2002 şi Normele metodologice de aplicare a acestei legi, însă atât Hotărârea nr. 195/2008, cât şi Regulamentul încalcă în mod flagrant prevederi ale acestor acte normative cu forţă juridică superioară”, se arată în motivarea Tribunalului Harghita. Mai departe se arată că „alin. 7 al art. 96 (din OUG nr. 195/2202) defineşte imobilizarea vehiculului, iar alin. 8 stabileşte că sancţiunea se dispune de poliţistul rutier în urma săvârşirii uneia din faptele prevăzute de art. 117, alin. 1. Nici una din aceste fapte nu se referă la oprire, staţionare sau parcare”.

Astfel, „imobilizarea unui vehicul este, din punct de vedere legal, o sancţiune contravenţională şi, ca atare, ea nu poate fi aplicată în alte cazuri şi condiţii decât cele prevăzute de lege, eventual sub o altă denumire”. Iar în cazul în care autovehiculul este parcat (staţionează) neregulamentar, atunci singurul care poate dispune ridicarea maşinii este poliţistul rutier. Mai mult, se arată în motivarea instanţei, „Consiliul local nu este competent să reglementeze procedura de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar. Imobilizarea (blocarea) autovehiculului nu poate fi dispusă niciodată pentru staţionare neregulamentară, aceasta fiind, astfel cum s-a reţinut anterior, o sancţiune contravenţională cu un regim legal strict”.

În elaborarea HCL din 2008 s-a ţinut cont şi de prevederile HG nr. 147/1992 – privind blocarea, ridicarea, transportul, depozitarea şi eliberarea autovehiculelor sau remorcilor staţionate neregulamentar pe drumurile publice – numai că odată cu intrarea în vigoare a OUG nr. 195/2002, acea hotărâre din 1992 se consideră abrogată. Astfel, fiind abrogată, HG nr. 147/1992 nu poate fi avută în vedere ca bază legală pentru justificarea prevederilor din Regulamentul anexă la HCL nr. 195/2008.

 

 Angajaţii City Parking nu sunt agenţi constatatori

În 2010, Consiliul local Miercurea-Ciuc, prin Hotărârea nr. 230, dădea, unei societăţi comerciale, serviciul de exploatare a parcărilor şi zonelor staţionare de pe domeniul public al municipiului; iar angajaţilor acestei societăţi comerciale le este atribuită calitatea de agent constatator, fiind împuterniciţi prin dispoziţia primarului municipiului Miercurea-Ciuc.

Numai că un agent constatator exercită forţa publică a statului în scopul reprimării unor fapte antisociale, astfel că „pot fi agenţi constatatori: primarii, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, special abilitaţi, persoanele împuternicite în acest scop de miniştri şi de alţi conducători ai autorităţilor administraţiei publice centrale, de prefecţi, preşedinţi ai consiliilor judeţene, primari, de primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi de alte persoane prevăzute în legi speciale”. Aşadar, primarul nu poate împuternici o societate comercială ori angajaţii ei cu asemenea atribuţii.

Lipsirea unei persoane de dreptul său de proprietate, fie şi numai sub aspectul unora dintre atributele acestuia, cum se întâmplă în cazul imobilizării autoturismului şi al ridicării lui, care reprezintă practic o confiscare de fapt, nu poate fi făcută decât în cazurile şi condiţiile expres şi limitativ prevăzute de lege. Legea română nu prevede posibilitatea imobilizării şi ridicării unui vehicul în alte situaţii decât cele reglementate de OUG nr. 195/2002 şi de Legea nr. 421/2002”, se arată în finalul motivării instanţei.

 

 Hotărâri nelegale

În sentinţa civilă din luna martie se arată că Tribunalul Harghita „constată nelegalitatea prevederilor Hotărârii nr. 195/2008 a Consiliului local al municipiului Miercurea-Ciuc şi a prevederilor art. 10, 11, 12 şi 21 şi Anexelor 1B şi 1C din Regulamentul aprobat prin Hotărârea nr. 230/2010 a Consiliului local al municipiului Miercurea-Ciuc”.

 

 Concluzii

Pentru că această speţă pe care v-am prezentat-o viza o excepţie de nelegalitate, se pune întrebarea ce se va întâmpla în perioada ce urmează.

Discuţiile între specialişti sunt împărţite, unii afirmând că această hotărâre a instanţei ar trebui să se răsfrângă asupra tuturor celorlalte cazuri. Alţii spun că, fiind vorba de excepţie de nelegalitate, hotărârea dată de instanţă are valabilitate doar pentru acest dosar.

Ce trebuie remarcat este faptul că o instanţă de judecată a hotărât că atât HCL 195/2008, cât şi art. 10, 11 şi 21, respectiv anexele 1B şi 1C din Regulamentul aprobat prin HCL 230/2010 sunt nelegale. Astfel că aşteptăm măsuri şi din partea altor instituţii – în primul rând din partea Consiliului local Miercurea-Ciuc – pentru ca aceste două hotărâri fie să se abroge, fie să se modifice astfel încât să fie în concordanţă cu prevederile legislaţiei actuale în domeniu.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

36 comments

 1. … si cand se va demonstra ca dl primar are legatura cu City Parking?? Sau sotia… Sau mama?? Sau cine?? Tare as vrea sa vad….

 2. Magyarul írjatok jóember! Székelyföld nem Románia!!!

  • kuttyafasza, daca vrei sa vorbesti limba aia a ta spurcata, fugi in Ungaria! Ah, din pacate nu poti, pentru ca si acolo esti privit exact asa cum esti privit si aici in Romania – ca un om fara tara – si exact asta esti. Invata limba romana sau o sa mori de foame in cativa ani!

   • Un Roman prost mai esti si tu!

   • Și tu esti bozgor sau nu știu ce fel de prost ești, pt ca nu ști să scri lb. română măi prostule. Lb. română fără litere cu accent nu există!!!

   • Limba noastră nu este spurcată! Să-ţi fie ruşine şovinul dracului ce eşti!De ce trebuie să vorbeşti( să scrii) în acest mod josnic?Nu văd cu ce te-a jignit ” kutyafasza” aşa de tare!Suntem într-o ţară europeană şi avem dreptul să vorbim în limba noastră maternă când vrem. Da, cunoaştem şi limba română, poate într-un stil mai literar decât o cunoşti tu nesimţitule.Învaţă şi tu o limbă străină, să o vorbeşti cum vorbim noi ” bozgoriii” limba română şi apoi mai vorbiim.

    • D-na Kati vorbiti cand vreti voi,in orice limba vreti,dar nu faceti instigarii si propagande rasiste,si nu uitati ca traiti
     in Romania si va supuneti legilor acestei tarii,si Constitutia Romaniei prevede printre altele ca aceasta tara este
     indivizibila si instigarea se pedepseste,si sunt institutii abilitate care urmaresc si se iau masurii in aceasta
     masura.Limbajul domnului”un roman”nu este adecvat,dar nici domnul care a provocat acest conflict nu are iq-ul prea
     ridicat,haideti sa incercam sa fim rezonabili,urmariti si comm-enturile existente,ca si antevorbitorii si cei ce au precedat
     acesta disputa au dreptate

   • Nu inteleg ce se intampla cu oameni de azi.
    va ijurati ca la usa cortului si defapt va ijositi singuri,indiferent ce nationalitate avem sau aveti.
    parerea mea este ca ar trebui sa invatam sa ne respectam reciprocsi o sa vedeti ca nu mai conteaza atunci in ce limba ne exprimam. Cu respect ATTILA

   • anyád picsája hüje oláh

  • Sa stii ca am trimis aceasta sentinta si la Hargita Nepe. Daca ei nu au publicat-o, ca sa ia la cunostinta si populatia de limba maghiara care-i citeste, nu sunt de vina eu si nici publicatia care a publicat-o doar in limba romana. Eu nu fac diferenta intre romani si maghiari, de aceea am trimis la ambele publicatii.

 3. Auzi-l si pe ala,cu szekelyfasza a lui….,nu ai desteule publicatii in limba maghiara?,vrei ca si singura publicatie in lb.romana din zona,sa -ti traduca?,incult si needucat ce esti!Si la urma urmei,chiar daca-ti traducea tot nu intelegeai,e ”grele” pt tine!Dream on in Wonderland!

 4. Nu are rost sa ne certam fiecare vorbeste cum stie sau cum vrea. Sa ne bucuram avem posibilitate de a scapam de mafiotii asta Cyti Parking

 5. Bine ar fi Isti,dar dupa cum am inteles din articol,doar speta nu e suficienta pentru a putea fi aplicata in toate cazurile,deci pana la urma nu cred ca vor fi tare afectati de aceasta decizie cei de la CYti Parking

  • You can always tell an expert! Thanks for cobnuinrtitg.

  • I don’t know that I could pick a favorite tip from the blog…that might be like asking me to pick a favorite child! I just love the advice and tips and tricks you share so please keep them coming!!

  • Carini!!!! Anche le simili al corso non avevano fatto riposare dopo la prima cottura ( credo x esigenze di corso) ma la prolungata attesa ( 48 ore) permette ai biscotti di perdere molta umidità così poi la biscottatura sará breve e uniforme, e li puoi tagliare molto sottili senza fatica e senza attrezzi diabolici:)

 6. Stimati locuitori ai Ciucului( mi-e jena sa va zic Kutya—-a sau …”un roman”)! In tara asta, chiar daca la Constanta ,Cluj sau Bucuresti traim persoane care avem foarte stranse legaturi cu minunatul vostru oras! Pacat ca este “al vostru” ar fi trebuit sa-i faceti cinste ,traiti de veacuri impreuna , unguri si romani, ambele comunitati cunoasteti foarte bine atat limba romana cat si cea maghiara! Sa va fie rusine ca va “tiganiti” in halul asta ! Ar trebuii sa va bucurati ca macar se intampla ceva bun in orasul vostru, ceva ce ar putea fi un exemplu si pentru altii!

 7. Stimata doamna Eva,permiteti-mi fara suparare sa va contrazic si sa fiu in dezacord cu dvs,nu sustin demigrarea de nici o parte,dar din moment ce respectivul face comentarii de genu”sekely nu stiu ce tinut de a lui imaginar,nu este Romania,si face aceasta afirmatie,in presa de limba romana,e clar ca dansul a provocat acest dialog si nu ma mira faptul ca a avut si replici mai aspre,si-a facut-0 omul cu mana lui,cat despre fiecare cat cunoaste din limba celuilalt,este relativ,nu toti stiu acest lucru.Si nu as considera o ”rusine” asa cum o catalogati dvs.,din moment ce deja unii nu mai stiu cat de lung le este nasul,sau dintr-un deget i-ti iau toata mana.Va salut cu respecte pe toti!

 8. Era si timpul

 9. Oameni buni (și simpli) încercați se vă liniștiți , lăsați URA (obligatorie) pe minunații noștrii politicieni.
  Și acum în altă limbă:Ugyan az magyarul. Kérem , hogy egy román kollega forditsa magyarra.
  Ași vrea sș văd City Parking-ul “aterizat” la cota 0.

 10. Nu vă mai duşmăniţi pe prostii, pentru că nu are nici un rost!
  Mai bine citiţi un pic de istorie ( dar nu cea ce se scrie în manuale) şi o să rămîneţi uimiţi de cea ce sa întîmplat în trecut despre cele două popoare!

 11. am postat pe facebook un proces verbal in care am aratat nesimtirea city parking,mi-a restituit suma de 62 de lei de deblocare a rotii din fata si in acel document recunoaste ca a facut o eroare.
  am asteptat 55 de minute sa imi deblocheze roata sa ma pot deplasa cu masina.

 12. Angajati de la city fac ce le vele patronul… Pe lángra salariul lunar primesc bonus injuraturile de la Soferi.. Trebuie sa contribuie si ei cu bonusul sa il inparta La nevoiasi

 13. Mai nationalistilor si sovinistilor! Ar trebui sa aveti putin respect fata de maghiarii si secui de aici,pentruca stramosii nostrii au luptat si sangele sramosilor nostrii a curs pentru acest pamant.Caruia dintre voi care balbaiti aici a curs sangele pentru acest pamant?Trianonul v-a dat in 1920 o tara fara niciun drept.Care a fost ultimul ministru sau sef de stat al vostru inainte de 1920? Nu ati avut nici unu.Cand s-a infiintat Romania stiti?in 1859! Regatul ungar impreuna cu Transilvania in anul 892. Totusi e diferenta nu? Ar trebui sa respectati istoria adevarata nu cea mincinoasa ca al vostru!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 14. Nu amestec lucrurile dar baniesc ca Decebal nu a fost rege peste regatul Panoniei,avea cetatea de scaun la Sarmisegetuza in inima Transilvaniei,asa ca……….

 15. Domnilor, in timp ce dumneavoastra va certati referitor la limba in care trebuia publicat anuntul, eu m-am “luptat” cu autoritatile locale – respectiv Consiliul muicipal Miercurea Ciuc – si prin Hotarârea nr. 376/2016 din 16.03.2016 a Tribunalului Harghita, ramasa definitiva prin Decizia nr. 412/2016 din 01.06.2016 a Curtii de Apel Tg. Mures, am anulat HCL Miercurea Ciuc nr. 195/2008 si Capitolul al III – lea ( art. 10 – 15 ), art. 21 şi Anexele 1 B şi 1 C din Regulamentul parcarilor aprobat prin HCL nr.230/2010. Deci in prezent acestea sunt nule si nu mai pot fi aplicate asupra nici unei persoane.
  Cu stima!

 16. Lasati prostiile ba fratilor ca tot aici traim cu totii….pana la urma care-i concluzia? Mai blocheaza sau nu rotile?

 17. liviu de unde ai aceasta informatie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.