Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

TREI obiceiuri ale oamenilor care s-au schimbat odată cu telemunca | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 19 mai 2024
Home » Societate » TREI obiceiuri ale oamenilor care s-au schimbat odată cu telemunca
TREI obiceiuri ale oamenilor care s-au schimbat odată cu telemunca

TREI obiceiuri ale oamenilor care s-au schimbat odată cu telemunca

Fotografie de la Andrea Piacquadio pe Pexels.com

Există o serie de obiceiuri ale oamenilor care s-au schimbat, odată cu desfășurarea taskurilor din propriul confort. Telemunca nu aduce doar beneficii angajatului, ci și câteva dezavantaje. Printre acestea se numără cele care îl împing pe angajat, sub o formă sau alta, să își schimbe anumite comportamente sau activități pe care le făcea în perioada în care își desfășura activitatea de la birou. Odată cu lucratul remote, unii dintre angajați pot dezvolta diverse vicii sau obiceiuri care pot dăuna sănătății, mai ales dacă sunt făcute într-un timp îndelungat.

Iată câteva obiceiuri care și-au schimbat forma, în cazul persoanelor care lucrează remote

  • Există câteva obiceiuri care s-au schimbat, în cazul celor care lucrează la distanță. Telemunca vine, uneori, și cu diverse dezavantaje la „pachet”, toate acestea având efecte negative asupra sănătății. De exemplu, există persoane care au transformat comportamentul fumatului clasic în cel al fumatului din dispozitivele electronice. Dacă te-ai gândit la schimbarea acestei activități, atunci descoperă țigările electronice, care se regăsesc în gama Merlin.ro, în diverse arome și cu un nivel scăzut de nicotină. De reținut faptul că specialiștii în domeniul sănătății avertizează despre dependența care poate fi declanșată în urma acestui tip de consum.
  • Pe de altă parte, un alt obicei care și-a schimbat forma este chiar servirea mesei. De exemplu, dacă înainte, când angajatul mergea fizic la muncă, masa se putea servi la bucătărie sau într-un spațiu special amenajat sau chiar și în oraș, acum se servește în fața unui ecran. Acest comportament poate să declanșeze comportamentul mâncatului necontrolat. Specialiștii în nutriție susțin faptul că un asemenea comportament ar putea provoca diverse probleme de sănătate, precum obezitatea. Pentru că nu se oferă un moment de pauză creierului, iar masa este servită în timp ce lucrezi, există posibilitatea să îți induci neurologic nevoia de a te hrăni continuu, atunci când ești în fața ecranului.
  • De asemenea, un alt aspect care s-a schimbat, în cazul persoanelor care lucrează de la distanță, este modul în care se face comunicarea. Există posibilitatea ca desfășurarea remote a activității să formeze o comunicare deficitară cu alți colegi. Este important ca taskurile să fie îndeplinite cu succes, iar linia comunicațională să fie menținută. Totodată, există probabilitatea să se restrângă cercul social pe care o persoană îl avea înainte, pentru că nu se mai întâlnește fizic cu ceilalți, iar relațiile sociale se pot răci. De asemenea, poate să intervină sedentarismul, care, la rândul său, poate declanșa anumite probleme de sănătate.

În cazul anumitor persoane care lucrează de la distanță, există posibilitatea să intervină și sentimentul de solitudine. Socializarea este foarte importantă pentru fiecare persoană, pentru a nu se îndepărta de comunitate și nici de cercurile sociale din care face parte. Deși telemunca vine cu o multitudine de avantaje, precum lucratul din propriul confort și costurile de transport sunt mai reduse, există șanse să existe la fel de multe dezavantaje. De aceea, specialiștii recomandă persoanelor care lucrează în regim de telemuncă să nu piardă contactul cu grupurile sociale, să nu devină sedentare și să elimine viciile pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.