„Trebuie să existe o responsabilitate şi a celor care propovăduiesc teorii autonomiste” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 decembrie 2023
Home » Politic » „Trebuie să existe o responsabilitate şi a celor care propovăduiesc teorii autonomiste”
„Trebuie să existe o responsabilitate şi a celor care propovăduiesc teorii autonomiste”

„Trebuie să existe o responsabilitate şi a celor care propovăduiesc teorii autonomiste”

PCM Covasna a înregistrat o cerere la Primăria Sfântu-Gheorghe prin care solicită rezervarea Pieţei „Mihai Viteazul” de 1 Decembrie, pentru organizarea unui miting pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

Liderul PSD Harghita, ministrul Mircea Duşa, a declarat la Alba Iulia că intenţia Partidului Civic Maghiar de a organiza un miting de 1 Decembrie pentru autonomia Ţinutului Secuiesc este „o obrăznicie şi o jignire la adresa românilor”, iar cei care „propovăduiesc teorii autonomiste” ar trebui să fie responsabili.

„Mie mi se pare o obrăznicie din partea celor de la PCM, tocmai pe data de 1 Decembrie, când este Ziua Naţională a României, să solicite închirierea Pieţei Mihai Viteazul din Sfântu-Gheorghe, ştiind faptul că pe 1 Decembrie este Ziua Naţională şi această zi trebuie respectată şi cinstită şi sărbătorită de toţi cetăţenii români, indiferent de etnie. Atunci când afirmăm că suntem cetăţeni români, atunci când cei de la PCM afirmă că sunt o organizaţie politică sau partid politic puşi în slujba cetăţenilor de etnie maghiară, să facă acest lucru cu onestitate şi cu responsabilitate, pentru că noi respectăm etnia maghiară. De 15 martie, chiar dacă este Ziua Maghiarimii de Pretutindeni şi maghiarii vor să sărbătorească în linişte această sărbătoare, nu i-a deranjat nimeni, iar când este vorba de Ziua Naţională a României, indiferent că suntem de etnie maghiară sau de alte etnii, trebuie să respectăm cu toţii această zi (…) şi cred că trebuie să existe decenţa şi responsabilitatea şi a celor care propovăduiesc teorii din acestea autonomiste”, a spus Duşa.

În opinia acestuia, gestul celor de la PCM este mai degrabă unul de campanie electorală, precizând însă că, în calitate de deputat de Harghita, îl consideră „o jignire la adresa românilor”.

În plus, Duşa a spus că atât reprezentanţii românilor, cât şi ai maghiarilor ar trebui să fie preocupaţi de obiectivele europene, „care se referă la dezvoltarea economică şi socială”, la crearea condiţiilor de muncă şi de viaţă.

Partidul Civic Maghiar a înaintat o cerere către Primăria Sfântu-Gheorghe prin care solicită ca în 1 Decembrie 2014, între orele 11:00 şi 15:00, în Piaţa Mihai Viteazul, să se autorizeze o demonstraţie în cadrul căreia să solicite puterii de la Bucureşti să respecte Proclamaţia de la Alba Iulia din 1918, unde s-a promis autonomia”, afirma Kulcsár Terza, preşedintele PCM Covasna.

Întrebat dacă va reacţiona Guvernul la anunţul făcut de PCM, Duşa a răspuns că această problemă va fi discutată cu siguranţă şi va fi formulată o poziţie oficială.

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. PCM să înceteze cu provocările! Să nu întindă coarda mai mult de atât, căci nu face bine nici maghiarilor și nici românilor, în general, și celor din Hr-Cv-Ms, în special. Acum există autonomie suficientă, însă PCM vrea secesiune, în realitate, ceea ce nu este corect în relația nu majoritatea. Să nu mai invoce nimeni Declarația de la Alba Iulia, PENTRU CĂ EA NU A FOST RECUNOSCUTĂ DE MAGHIAR! Dacă o semnau, atunci s-ar mai fi putut discuta, dar așa, nu. Punctum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.