Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

TRANSILVANIA FURATĂ. Probleme ale retrocedărilor ilegale de proprietăţi (III) | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » TRANSILVANIA FURATĂ. Probleme ale retrocedărilor ilegale de proprietăţi (III)
TRANSILVANIA FURATĂ. Probleme ale retrocedărilor ilegale de proprietăţi (III)

TRANSILVANIA FURATĂ. Probleme ale retrocedărilor ilegale de proprietăţi (III)

– Teme dezbătute la Universitatea de Vară Izvoru-Mureşului –

 Un caz din mafia retrocedărilor
Marcel Bărbătei, membru al Forumului Transilvania Furată: „Aş reveni la un caz simtomatic din Munţii Bihorului, de 65.000 de ha, e vorba de un fost rege al asfaltului, român, din perioada interbelică, deţinea fabrici şi domenii extinse în zona Prahovei; la un moment dat se hotărăşte să cumpere 6.300 ha în Bihor şi un palat de la un grof ungur, vine naţionalizarea, pierde totul, se prăpădeşte şi rămâne copilul cu un apartament în Bucureşti, care e sfătuit de însuşi Bodnăraş, pentru a nu ajunge la canal, să se căsătorească cu slujnica lui, care era de origine sănătoasă. Moare şi el, iar slujnica este contactată în 1991 de un avocat, Clitus, care începe s-o ajute, ea stătea într-un apartament sărăcăcios, îi aduce câte o pungă cu mâncare, o păcăleşte să semneze transferul drepturilor litigioase, apoi pleacă femeia, şi după două zile este găsită incinerată la morgă. Avocatul rămâne cu hârtia, dovedită mai târziu un fals. Apare d-na avocat Mureşan din Alba Iulia, mătuşa şefului DIICOT din Alba, soţia procurorului Mureşan, care a avut conflictul cu comisarul Berbeceanu, care preia de la Clitus drepturile litigioase, iar avocatul moare într-un restaurant din Bucureşti după ce consumă un simplu pahar cu băutură. Există un testament prin care Clitus îi lasă mamei lui de 87 de ani tot ce-ar fi trebuit să moştenească. Bătrâna e luată de avocata Mureşan şi sechestrată în Alba Iulia timp de 5 ani, conform declaraţiilor nepoatelor acesteia. Se descoperă conturi, întreprinderi, apartamente în Bucureşti, cele 6.300 ha – şi obţine de la bătrână toate drepturile litigioase pe avere – sunt pagini întregi – evaluată aproape la 1 miliard de euro. Nu ajunge acest lucru, se face un fals grosolan: cele 6.300 de ha erau măsurate în iugăre, se mută o virgulă şi se ajunge la 63.000 ha şi toţi Munţii Bihorului au fost astfel daţi de o judecătoare de la Aleşd acestei doamne avocat. Există şi un adevărat moştenitor, o doamnă din Ploieşti, care n-a ajuns încă să fie acceptată parte în proces şi care cere doar cele 6.300 ha confiscate de regimul comunist. Avocata a început să primească încet-încet şi alte proprietăţi, pe care le-a vândut. O parte din pădure a vândut-o Universităţii Harvard. Apărătorii acestei doamne avocat sunt aceleaşi case de avocatură conduse de oameni politici, foşti sau actuali parlamentari. În apărarea ei au sărit, în zona Braşovului unde a avut procese, deputatul Adam, în zona de sud Valeriu Stoica, când se merge în zona Bacăului sunt cunoscute presiunile făcute de Chioariu, şeful comisiei juridice din Senat, pentru retrocedări ilegale faţă de unii primari de acolo care sunt dispuşi să vorbească, apoi presiunile pe care acest domn Chioariu le-a făcut la prefectul de Mureş, care este dispus să vorbească. Deci aşa se lucrează în mafia retrocedărilor”.

 Se naşte noua generaţie de grofi unguri

Scriitorul şi publicistul Ilie Şandru arăta că retrocedările dubioase sunt un fenomen caracteristic în Transilvania, unde se naşte noua generaţie de grofi unguri. De pildă, „un proces verbal dresat în aprilie 1945 în localul primăriei din Topliţa în şedinţa comisiei de expropriere a bunurilor lui Urmánczi Ieronim, 1.390 de iugăre, precizează că Urmánczi era cel care în toamna anului 1940, la venirea trupelor maghiare, în fruntea acestora fiind fiul fratelui său, iredentistul Bandi, mare fascist, într-o noapte au fost ridicaţi toţi fruntaşii români de jandarmii horthyşti, bătuţi şi maltrataţi, familia acestuia spunând că în 24 de ore nu mai vor să vadă în Topliţa opincă de valah. Tot aceştia, în frunte cu nepotul lor Sohari i-au trimis pe românii din zonă în lagărele de muncă din Ungaria, dar înainte de a-i trimite îi puneau să lucreze 2-3 săptămâni pe moşia lor. În dosarul Reformei agrare din 1945 din Topliţa sunt declaraţii că în toată perioada 1940-1944 familia Urmánczi s-a comportat duşmănos faţă de populaţia română din Topliţa, a fost conducătorul politic al alianţei horthysto-fasciste în zonă, a deposedat toate instituţiile româneşti de pământul cu care fuseseră împroprietărite la reforma agrară din 1921, s-a refugiat de bună-voie cu armata germană, ameninţând că se vor întoarce. Iată deci ce origine sănătoasă are noul grof al Topliţei Române, Szabó Coloman Emeric, care prin diferite tertipuri a reuşit să acapareze fostele proprietăţi ale familiei Urmánczi, în calitate de… strănepot de fiu al fratelui celui decedat, Urmánczi Ieronim, aşa cum reiese din certificatul de moştenitor eliberat de biroul notarului public Nagy Gabriela din Târgu-Mureş, asupra căruia avem serioase motive să credem că este un fals. Mai aflăm că a reuşit să ia cu mult mai mult pământ decât i-a fost expropriat: un iugăr este egal cu 0,58 de ari, şi nu ştim conform căror acte a obţinut 2.000 ha, nu de iugăre, probabil datorită faptului că în urma ocupaţiei maghiare din 1940-44 şi-a reluat toate bunurile de care a fost expropriat prin reforma agrară din 1921 – şi pentru care a fost despăgubit! Cineva a acceptat ideea că acestea au fost luate de statul comunist… Asta cu toate că există o Lege care se cunoaşte, dar nu se aplică, Decretul Lege 260 din 1945 privitor la legislaţia aplicată în Transilvania şi drepturile dobândite în timpul ocupaţiei maghiare, care anulează întreaga legislaţie maghiară din Transilvania de Nord elaborată în perioada 1940-44 şi care stipulează că drepturile dobândite în perioada 1940-44 se vor radia, stabilindu-se starea tabulară anterioară. Iată cum se pune mâna pe o mulţime de bunuri materiale la nivelul întregii Transilvanii – cel din Topliţa e un caz tipic”.

 „După anumite informaţii, prim-ministrul de atunci ar fi primit un plic pe malul Lacului Balaton pentru legea retrocedărilor”

Marcel Bărbătei: „Avem de-a face cu un atac concertat la adresa statului român. Acest atac a început foarte puternic în 2003, când o armată de notari, avocaţi, judecători, conduşi foarte bine de la un anume centru, pentru că toate aceste procese şi retrocedări pe bandă rulantă au început deodată, după ce primul-ministru de atunci, d-l Tăriceanu, după anumite informaţii ar fi primit un plic pe malul Lacului Balaton pentru această lege a retrocedărilor. Acest atac face ca statul român să piardă proprietăţi nu doar de valoarea celor 60 de miliarde, estimată de unii specialişti, ci, pe lângă acest lucru, statul român pierde 100 de milioane de euro cel puţin, lunar, pentru chiriile plătite pentru clădirile pe care tot statul român, prin anumiţi funcţionari ai lui, le-a retrocedat. În cadrul Forumurilor Transilvania Furată (5 ediţii) am cerut anchetarea de urgenţă a acestor retrocedări. Se pare că lumea a început să înţeleagă şi la nivelul instituţiilor a început o anumită mişcare care sper să continue, este absolut necesară o comisie de anchetă pentru toate aceste retrocedări, luarea lor de la capăt şi aducerea celor vinovaţi acolo unde trebuie”.

 „România e singurul stat din Europa în care criminalii de război sunt urcaţi pe soclu”

Prof. univ. dr. Ioan Sabău Pop: „În cadrul acestor forumuri Transilvania Furată noi am venit şi cu soluţii. Am propus o nişă legislativă, ni s-a cerut de către premier în 2012, am transmis-o, a rămas deoparte. Nişa aceasta prevedea să fie respectate prevederile reformelor agrare şi efectele lor din 1921-1945 şi tratatele internaţionale. România să ceară documentele de la statul ungar – care a fost obligat prin două tratate, cel din 1932 şi din 1947 de la Versailles să ni le retrocedeze. Au fost două decrete ale lui Horthy din 1941-42 prin care a fost anulat tot ceea ce s-a întâmplat în Transilvania din 1920 până în 1940, dar autoritatea statului român instaurată în Transilvania în 1944 n-a fost lăsată de sovietici să-şi facă datoria. Pentru că toate aceste intabulări şi reintabulări s-au făcut în baza unor hotărâri ale Batalionului de honvezi de la Cluj. Aceste două decrete au fost iniţiate de Mike – azi are statui, România e singurul stat din Europa în care criminalii de război sunt urcaţi pe soclu – şi Bánfi Daniel, de asemenea criminal de război. Culmea este că statul român astăzi aplică aceste două decrete ale statului ungar din 1940-44 prin care în mod nedemocratic au fost desfiinţate formele de proprietate din zona ocupată a Transilvaniei”. (Va urma)

Consemnare de M. GROZA

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. marilena nicolescu

    Ce pacat ca, de cand acest articol a fost scris, Dl. Barbatei, s-a dat la fund si nu a mai vrut sa se implice in cazul din Bihor. Articolul este scris pe scurt si cu un ton putin repezit, chiar nu se coreleaza cu amploarea la care s-a ajuns, in privinta mafiei retrocedarilor. Are dreptate in tot ce a scris, dar impactul e scazut, din cauza tonului putin zeflemist. Se pare ca este un caz cu mize prea mari si implicatii grele!!! Dar sper din tot sufletul, ca intr-o zi sa se ajunga la demascarea impostorilor.

    Intr-un fel inteleg, fiecare meserie cu riscurile ei, toti avem o teama, sau alta! Dar e mare pacat sa incepi ceva si sa nu incerci sa termini, sau macar sa perseverezi, ca acea doamna in varsta, din Ploiesti, care este adevarata mostenitoare. Si stiu ca ea incearca orice si nu are timp nici sa moara, pentru ca vrea, ca adevarul si dreptatea sa invinga. Dar nu suntem toti la fel… Semnat: Nora Soacrei :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.