Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Trăind sub teroarea urșilor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Societate » Trăind sub teroarea urșilor
Trăind sub teroarea urșilor

Trăind sub teroarea urșilor

  • Cristian Avarvarei, fiul victimei atacată sâmbătă de urs: „S-a întâmplat la 150 de metri de casă și la 50 de metri de la gardul curții, și zic mult. (…) L-am auzit urlând cu disperare. Era mușcat tot de față, mai ales partea stângă a capului, de picior și de mână. Eu l-am adus de vale”

Fiul victimei mutilată de urs ne-a povestit că lucra în atelierul pe care și l-a construit în curtea casei, când și-a auzit tatăl „zbierând” după ajutor.

„Mi-am dar seama că nu putea să fie decât vreun urs, că tata a fost atacat. Am 37 de ani, m-am născut și am crescut aici, cunosc pădurile acestea la metru pătrat, dar încă nu am văzut urs niciodată așa de aproape de casă, nici în pădurile din jur. Am auzit să fie probleme de partea cealaltă a Ceahlăului, în Neamț, oamenii de acolo povestesc că urșii le-au luat porcii din coteț, păsările din curți, dar aici nu am avut probleme cu ei până acum”, continuă Cristian Avarvarei.

Spune că situația se agravează de la o zi la alta, că urșii s-au înmulțit „peste măsură” în Harghita, ca și în alte județe, că nu mai încap în păduri, iar din cauza lor au ajuns să sufere oamenii.

„S-au înmulțit prea tare, nu mai au loc și trebuie să coboare undeva, să mănânce. Nu se mai poate așa, trebuie alocate cote de recoltare, să se reducă populația de urs, asta trebuie făcut. Acum (situația – n.a.) îi scăpată total de sub control. Ce se întâmplă în ultimul timp e dezastru. Dacă ajungem să nu mai putem ieși la 150 de metri de casă din cauza urșilor în ziua mare, nu noaptea, vă dați seama unde s-a ajuns. (…) Se tot spune la televizor, peste tot că s-a tăiat pădurea, că de-aia nu mai au loc urșii în păduri. Nu-i adevărat, e aberant ceea ce se spune. În satul nostru, pe vremea lui Ceaușescu s-a defrișat în masă, s-a ras tot. După el, s-a împădurit sută la sută. Cei care strigă că se taie ilegal, spun prostii, toate văile astea sunt împădurite, poate să vină să vadă oricine. ONG-urile de mediu îi protejează pe urși, din cauza lor se întâmplă așa ceva. Iar noi, oamenii, am ajuns să suferim”, apreciază Cristian Avarvarei.

Tânărul face apel la autoritățile abilitate, să ia măsuri urgent pentru protejarea vieții și demnității umane. Căci dacă pentru tatăl său ele vor fi tardive, măcar celorlalți să le fie garantată siguranța.

„Dacă nu se iau măsuri urgent, o să fie astfel de cazuri săptămânal, la trei zile, zilnic o să auzim că cineva a fost hăcuit de urs. Vă dați seama, e vară, de-acum oamenii umblă la fân, că trebuie să-și facă rezerve de iarnă pentru animale. Sperăm ca măcar cineva să se deștepte și să se schimbe situația. Că dacă nu se schimbă, va fi foarte grav. Pentru tatăl meu nu se mai poate schimba nimic, dar măcar pentru alții să se facă ceva. E sub orice critică ceea ce se întâmplă, am ajuns să protejăm animalele și să nu ne mai pese de oameni, trăim în teroare pur și simplu, teroarea urșilor”, rostește Cristian Avarvarei.

În cursul dimineții, tatăl acestuia, în vârstă de 65 de ani, din satul Pintec, comuna Tulgheș, atacat și desfigurat de urs, a fost transportat cu un elicopter SMURD și internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș.

DANIELA MEZEY   

Comentarii:

comentarii

7 comments

  1. “În satul nostru, pe vremea lui Ceaușescu s-a defrișat în masă, s-a ras tot. După el, s-a împădurit sută la sută.”

    Si probabil de-aia a ajuns casa voastra in marginea padurii, asa-i? Au venit unii si-au inceput impaduriri, au taiat ogoare, au taiat orase, au taiat orice se putea, si-au plantat copaci. Pana in casa voastra au plantat aia copaci, asta vrei sa-mi spui? Sau, daca tot sunteti vanatori, v-ati facut casa in padure, iar acum v-ati dat seama ca vine ursul peste voi?

    Dar, nah, “ONG-urile de mediu îi protejează pe urși”, iar camioanele pline ochi de lemne sunt doar iluzii.
    Vino sa-ti arat paduri rase! Au ramas doua randuri de pomi pe marginea soselei, iar in spatele lor e gol! Tapsan! Si tu vii si-mi spui ca s-a impadurit suta la suta. Nu, ce suta? Mie la suta! N-avem loc de-atata padure!

    Nu ti se pare ca ne cam iei de fraieri, vanatorule?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.