Topliţa: Raluca Ciucanu şi Boythe Renáta Tünde – cititorii anului | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 decembrie 2023
Home » Cultură » Topliţa: Raluca Ciucanu şi Boythe Renáta Tünde – cititorii anului
Topliţa: Raluca Ciucanu şi Boythe Renáta Tünde – cititorii anului

Topliţa: Raluca Ciucanu şi Boythe Renáta Tünde – cititorii anului

Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Topliţa a fost gazdă primitoare a dezbaterii finale, pe municipiu, a Concursului naţional de lectură „Bătălia cărţilor”, ediţia 2015, organizat de Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca.

Finala s-a desfăşurat pe două categorii de vârstă, copii (11-13 ani) şi adolescenţi (14-18 ani), cu concurenţi de la şcolile gimnaziale şi liceele din municipiul Topliţa.

Până la această fază, fiecare concurent a trebuit să citească 10 cărţi incluse în concurs în intervalul aprilie-septembrie 2015, fiecare carte fiind înscrisă în caietul de lectură, care s-a punctat şi în fişa de lectură în care şi-au notat impresiile. Finaliştii au venit la dezbaterea finală cu susţinători, colegi de clasă, prieteni, părinţi, profesori etc.

Dezbaterea finală s-a desfăşurat sub genericul „Convinge-mă să citesc!”, pentru că finaliştii au trebuit să prezinte într-un timp scurt, argumentat, frumos şi convingător cartea preferată şi să răspundă cel mai bine la întrebările juriului, care n-au fost puţine şi uşoare.

Dezbaterile finale au fost moderate cu profesionalism de Bedő Melinda (Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea-Ciuc), coordonatoarea concursului în judeţul Harghita.

Din juriu au făcut parte Péter Katalin, bibliotecar la Biblioteca judeJeană din Miercurea-Ciuc, Aurora Paşcan, bibliotecar la Biblioteca „George Sbârcea” din Topliţa şi Vasile Gotea, director al instituţiei gazdă a concursului.

cartop2La categoria copii au participat la dezbaterile finale un număr de 18 concurenţi. Aici, Raluca Ciucanu, de la Şcoala Gimnazială „Sfântu Ilie”, având fişele solicitate bine puse la punct, prezentându-şi cartea preferată convingător şi răspunzând cu exactitate la întrebările juriului, a fost declarată cititoarea anului 2015 în municipiul Topliţa. Alexandra Hirişcău şi Mara Cioba, ambele de la Şcoala Gimnazială „Sfântu Ilie”, au obţinut premiul pentru cea mai bună argumentare, Matei Darie Roman, de la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu”, a obţinut premiul pentru cea mai bună recomandare de carte.

La categoria adolescenţi, cititoarea anului a fost desemnată eleva Boythe Renáta Tünde, de la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu”. Au mai obţinut premii: Antonia Daria Marc – pentru argumentare, Maria Alexandra Ţăran şi Bianca Cristina Marc – pentru recomandare, Bianca Mihaela Pui – pentru sesizarea sensurilor profunde, toate de la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” şi Eliza Maria Baciu – pentru formulări precise, de la Şcoala Gimnazială „Sfântu Ilie”.

Sincere mulţumiri organizatorilor, în special doamnelor Doina Ţifrea, Aurora Paşcan, Aurica Maria Ujică şi Kozma Maria.

La finalul concursului, Bedő Melinda ne-a spus: „Am întâlnit la Topliţa copii şi tineri deprinşi cu lectura, capabili să surprindă înţelesuri profunde, să exprime şi să analizeze puncte de vedere variate, să argumenteze, să observe, să pună întrebări, să caute şi să găsească răspunsuri. Dezbaterea Convinge-mă să citesc! a generat contexte diverse, în care tinerii participanţi au dovedit flexibilitate şi spontaneitate. Câteva minute le-au fost suficiente să identifice idei comune. Cartea i-a unit – după cum a spus o tânără dintr-una din echipele constituite ad-hoc.

Exprimarea nuanţată, relevarea ipostazelor diverse, trezirea interesului şi păstrarea misterului au fost elemente tactice utilizate cu succes de participanţi pentru prezentarea cărţilor preferate. Întâlnirea cu profesorii, bibliotecarii şi elevii topliţeni a constituit pentru mine un prilej de imensă satisfacţie profesională”, a conchis d-na Bedő.

V.D. TOTT

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.