Topliţa: De Ziua Eroilor, militarii care au căzut pentru făurirea României Mari au fost comemoraţi la Monumentul-Mausoleu de la Gura-Secului | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Societate » Topliţa: De Ziua Eroilor, militarii care au căzut pentru făurirea României Mari au fost comemoraţi la Monumentul-Mausoleu de la Gura-Secului
Topliţa: De Ziua Eroilor, militarii care au căzut pentru făurirea României Mari au fost comemoraţi la Monumentul-Mausoleu de la Gura-Secului

Topliţa: De Ziua Eroilor, militarii care au căzut pentru făurirea României Mari au fost comemoraţi la Monumentul-Mausoleu de la Gura-Secului

 Pentru prima oară la monument, onorul a fost dat de Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul” din Bucureşti

 

Aproximativ 1.000 de persoane au participat, ieri, la manifestările organizate de Ziua Eroilor la Monumentul-Mausoleul de la Gura-Secului, din Topliţa, ridicat în memoria celor 771 de ostaşi români care şi-au pierdut viaţa în Primul Război Mondial pentru eliberarea Ardealului şi care se odihnesc sub edificiu. La ceremonialul religios şi militar au participat ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, ai structurilor Ministerului de Interne în teritoriu, ai instituţiilor deconcentrate din judeţ, cadre militare şi veterani de război, precum şi locuitori din zona de nord a judeţului.

ispas5

Manifestările au debutat cu slujba de pomenire a eroilor neamului românesc căzuţi pe câmpurile de luptă, săvârşită de către ÎPS Ioan Selejan, Arhiepiscop al Covasnei şi Harghitei, alături de un sobor de preoţi. După care, în ritmurile Imnului Eroilor, au fost depuse coroane de flori, majoritatea roşii, pe ramuri de brad, pe a căror benzi tricolore s-a putut citi „Glorie eternă eroilor neamului românesc”, în semn de recunoştinţă veşnică pentru cei care au murit pentru ţară şi popor. Ceremonialul  de la Monumentul-Mausoleu de la Gura-Secului din Topliţa s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare şi a muzicii militare, formată din militarii Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” din Bucureşti.

 

 Mircea Duşa: Am venit la Topliţa „pentru că aici românii sunt altfel, simt româneşte şi chiar sunt mândri că trăiesc în România”

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat că, deşi sunt asemenea manifestări de comemorare în toate garnizoanele din ţară, a venit la Topliţa „pentru că aici românii sunt altfel, simt româneşte şi chiar sunt mândri că trăiesc în România”.

Acesta a povestit şi ce i-a spus un veteran de război la o altă manifestare dedicată comemorării eroilor neamului. „Lângă mine era un veteran de război de 93 de ani, care mi-a spus aşa: Domnucule, aici a curs sânge, Mureşul a fost roşu, noi ne-am jertfit pentru ca ţara aceasta să rămână întreagă. Domnucule, să nu le permiţi la ăştia să-şi bată joc de ţară şi să n-o păstreze între hotarele pe care noi, cu jertfă, le-am stabilit. Astăzi este Ziua Eroilor, din 1920 prin Decret Regal s-a stabilit ca de Înălţarea Domnului, marea sărbătoare a creştinătăţii, să sărbătorim şi eroii. (…) Am dorit să sărbătoresc la Topliţa pentru că aici îşi dorm somnul de veci 771 de militari români din Primul Război Mondial. Militari care s-au jertfit pentru a făuri unirea de la 1918. Monumentul este un simbol pentru această zonă şi chiar dacă organizăm activităţi de comemorare în toată ţara, mi-am dorit să fiu aici la Topliţa pentru că aici românii sunt altfel, simt româneşte şi chiar sunt mândri că trăiesc în România şi că cei care s-au jertfit ca România să fie întreagă nu au făcut-o degeaba”, a apus ministrul.

În legătură cu prezenţa Regimentului de Gardă la comemorare, Mircea Duşa a declarat că şi-a dorit să fie prezentă la depunerea de coroane de flori de la Monumentul-Mausoleu de la Topliţa şi o unitate de elită a Armatei Române, „care este unitatea simbol a patriei noastre şi cred că nu este prea mult pentru a comemora eroii care s-au jertfit pentru România”.

Prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, a declarat, la rândul său, că „astăzi suntem datori şi onoraţi, în acelaşi timp, să îi omagiem pe cei care s-au dovedit a fi cei mai bravi apărători ai neamului românesc şi ai interesului naţional, pentru că au adus jertfa propriilor vieţi”.

Participanţii la manifestare s-au deplasat apoi pe platoul din apropierea Monumentului, la tradiţionala sărbătoare câmpenească de Ispas a topliţenilor.

 

 Monumentul-Mausoleu de la Gura-Secului a fost ridicat de primul patriarh al României, Miron Cristea

Monumentul-Mausoleu de la Gura-Secului a fost ridicat de primul patriarh al României, Miron Cristea. În anul 1939 au fost aduse osemintele celor căzuţi în luptele pentru eliberarea Ardealului din vechiul cimitir al eroilor, oseminte care au fost depuse în cripta de la baza monumentului şi în nişele laterale. Pe frontispiciul monumentului este inscripţionat textul „Ostaşi ai vechiului regat! Binecuvântată fie ziua în care aţi trecut Ardealul fraţilor voştri, dezrobindu-i prin jertfa voastră de mucenici… Ardealul vi se închină!”.

În anii 1940-1944, în urma ocupaţiei horthyste, monumentul a suferit grave deteriorări, fiindu-i luată placa de bronz şi stema. În anul 1965, acest monument a devenit aproape o ruină, fiind restaurat cu ocazia aniversării unei jumătăţi de veac de la marile bătălii şi victorii ale armatei române la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, aducându-se aproape la forma iniţială. În 2011, monumentul a intrat în renovare, recăpătând, de data aceasta, adevărata înfăţişare iniţială, având şi Stema României Regale. Pe Monumentul-Mausoleu de la Gura-Secului flutură, pe ambele părţi, Drapelul de Stat al României, Drapelul Bisericii Ortodoxe Române, Drapelul Uniunii Europene şi Drapelul municipiului Topliţa. De anul trecut, monumentul a fost înzestrat şi cu două tunuri, donate de Ministerul Apărării Naţionale. (Şt. Pătrîntaş)

 

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Felicitari domnului ministru Dusa si tuturor harghitenilor! As fi curios sa stiu daca a fost prezen si dl.Borboly Cs., presedintele C.J.? Daca da, atunci e o greseala ca nu a fost mentionat. Daca nu, atunci e un gest necivilizat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.