Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Topliţa: A reînceput cercul de sculptură în lemn | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Cultură » Topliţa: A reînceput cercul de sculptură în lemn
Topliţa: A reînceput cercul de sculptură în lemn

Topliţa: A reînceput cercul de sculptură în lemn

În urmă cu trei ani, Consiliul local şi Primăria municipiului Topliţa au iniţiat, pentru copii şi tineri, un proiect pentru mici meşteşuguri şi artă populară, inclusiv sculptură în lemn, pirogravură, traforaj şi chiar confecţionare de mic mobilier. De atunci inginerul Kovács Ladislau, un om cu mare experienţă în prelucrarea artistică a lemnului, în atelierul din subsolul Casei de cultură a municipiului Topliţa, a iniţiat în sculptură în lemn aproape 100 de copii şi tineri, unii dintre ei ajungând să stăpânească destul de bine acest meşteşug.

Dintre cei care au atins performanţa, amintesc numele a doi buni prieteni, care deşi locuiesc la o distanţă remarcabilă de centrul municipiului, unul la gura Călimănelului şi unul pe Dealul Căienilor, au frecventat cercul de sculptură, ajungând la ora actuală să lucreze acasă în atelierele proprii. Aceştia sunt Szőcs Robert Ladislau şi Dorin Ovidiu Braic, despre care s-a mai scris în ziarul nostru.

Zilele trecute, în atelierul de care am amintit a fost forfotă mare, aproape 50 de copii, băieţi şi fete, dornici să desluşească tainele sculpturii în lemn, unii însoţiţi de părinţi, au participat la festivitatea de deschidere a unui nou curs.

Din partea Primăriei municipiului Topliţa a participat domnul Neculai Sterică, director executiv, care le-a vorbit copiilor şi părinţilor despre efortul făcut de primărie de a dota atelierul cu maşini şi unelte performante, practic o bună bază tehnică pentru ca cei dornici să înveţe meşteşugul sculpturii în lemn să o poată face aici, la Topliţa, în mod gratuit.

La ora actuală, cercul de sculptură în lemn este frecventat de trei grupe de elevi de la şcolile din municipiu.

Atelierul, aşa cum am mai arătat, este dotat cu tot ceea ce este necesar pentru o asemenea îndeletnicire nobilă, de la ferăstraie, rindele, cuţite, dălţi, burghie, şurubelniţe etc., până la maşini mai complicate, cum este strungul.

Inginerul Kovács Ladislau este bucuros de numărul mare de copii înscrişi şi trăieşte cu speranţa că, nu peste mult timp, unii dintre ei să ajungă la performanţă, amintind că sunt câteva fete deosebit de talentate şi interesate de această artă.

VASILE GOTEA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.