Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Tone de deşeuri sufocă malurile apelor | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Tone de deşeuri sufocă malurile apelor
Tone de deşeuri sufocă malurile apelor
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tone de deşeuri sufocă malurile apelor

  • Imagini dezolante dezvăluie topirea zăpezii; ies la iveală gunoaiele şi deşeurile menajere care prisosesc, abandonate de persoane lipsite de spirit civic. Malurile râurilor, pâraiele, marginile lacurilor şi buza pădurii sunt sufocate de plastice, electrocasnice, baterii de maşină şi mai nou de materiale de construcţii, care otrăvesc totul în jur

„Malurile apelor sunt pline de gunoaie, de toate felurile, de la mobilă, la plastice, anvelope, haine uzate, tot ce nu mai răspunde nevoilor oamenilor. Dar cel mai grav, problema cea mai arzătoare o avem în ultimul timp cu materialele de construcţie, aruncate peste tot. Chiar şi în jurul municipiului Miercurea Ciuc am constatat acest fenomen”, arată Miklós Géza, directorul Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Harghita.

În urmă cu două săptămâni, instituţia a alcătuit mai multe formaţii de lucru, care au fost dispuse în zonele cu potenţial mare de depozitare a deşeurilor. Ele patrulează şi urmăresc maşinile care vin să descarce materiale de construcţii şi resturi de la case şi apartamente reamenajate.

În opinia conducerii SGA, problema deşeurilor rezultate din construcţii trebuie rezolvată urgent şi la nivelul fiecărei localităţi, prin asigurarea de locuri speciale pentru depozitarea acestora.

Nu există localitate din judeţ unde să lipsească, primăvara, aceleaşi peisaje dominate de maldăre de obiecte netrebuincioase: electrocasnice vechi, cutii şi găleţi sparte, oale, şi tone de PET-uri, haine uzate, pungi şi saci agăţaţi de arbuştii care abordează malurile, precum fanioanele fluturate de vânt.

„Dar ceea ce m-a şocat, sunt animalele moarte aruncate lângă ape: găini, iepuri, câini şi altele, de oameni fără răspundere civică şi faţă de ei înşişi”, spune Miklós Géza. 

Mii de saci de gunoi se adună anual în urma acţiunilor organizate de SGA şi de partenerii tradiţionali, care participă la astfel de evenimente, între ei şi elevi puşi în situaţia de a culege mizeria altora. Halal exemplu…

Sunt greu de înţeles şi de digerat gesturile oamenilor lipsiţi de simţul răspunderii, în condiţiile în care fiecare localitate din judeţ asigură posibilitatea colectării selective a deşeurilor, fie prin containerele amplasate în apropierea blocurilor, fie direct de la poarta casei.

„Toate deşeurile, resturile, sunt transportate din faţa porţii, locuitorii nu trebuie să facă nici un efort, să pună deşeurile în maşină, să le ducă undeva şi totuşi de ani de zile fac acelaşi lucru, le aruncă pe malul apelor, în şanţurile de desecare şi la marginile pădurilor, peste tot şi asta este o mare problemă. Nu gândesc oamenii, doar aruncă”, îşi exprimă nemulţumirea directorul SGA Harghita.

Aviz deţinătorilor de animale: la nivelul localităţilor se fac demersuri pentru identificarea şi amenajarea de locuri speciale pentru depozitarea dejecţiilor animaliere, un demers foarte important, în condiţiile în care dezvoltarea turismului este un obiectiv declarat de interes judeţean.

„Astfel, bălegarul şi alte asemenea nu vor mai sta pe marginea drumului, emanând mirosuri greu de suportat. Este în interesul primăriilor să fie totul pus în ordine, aşa cum scrie la carte”, conchide Miklós Géza.

Sancţiunile prevăzute de Legea apelor nr. 107/1996 pentru cei care depozitează deşeuri în râuri şi pe malurile acestora pornesc de la 25.000 de lei şi ajung la 30.000 de lei pentru persoanele fizice, iar pentru cele juridice sunt de la 75.000 de lei până la 80.000 de lei, însă în puţine cazuri sunt identificaţi vinovaţii.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu – Comisariatul Judeţean Harghita apreciază, la rândul lor, că implicarea reală a autorităţilor publice locale în gestionarea deşeurilor este „imperios necesară”.

Anul trecut, patru persoane juridice au fost amendate de comisarii Gărzi de Mediu Harghita pentru abandonare-eliminare ilegală de deşeuri, valoarea amenzilor aplicate însumând 80.000 de lei. De asemenea, nouă administraţii publice locale au fost amendate pentru „neacţionarea pentru refacerea şi protecţia mediului”.

„La controalele pe salubrizare de anul trecut s-au identificat locaţii cu depozitări de deşeuri. Administraţia publică locală are obligaţia prin lege să cureţe, să protejeze mediul. În cazul în care la următorul control se constată că situaţia nu s-a modificat, că nu s-au luat măsurile necesare, s-a aplicat amendă unităţii administrativ-teritoriale în cauză. Pentru că la nivel local ei sunt cei care trebuie să ia măsuri din acest punct de vedere”, a explicat comisarul şef al Gărzii de Mediu Harghita, Balla Izabella.

Nu mai departe de săptămâna trecută, ca urmare a unei sesizări înregistrate la Comisariatul Judeţean Harghita al Gărzii de Mediu cu privire la deşeurile abandonate pe teritoriul-administrativ al municipiului Miercurea Ciuc, comisarii, împreună cu reprezentanţii municipalităţii, au identificat două amplasamente pe care s-au constatat abandonări de deşeuri.

Iar în urmă cu două săptămâni, la solicitarea Poliţiei, comisarii de mediu au confiscat un autovehicul care transporta deşeuri feroase fără să aibă documentele necesare. „Legea scrie foarte clar că celor care nu deţin formulare de transport pentru încărcătură, li se confiscă autovehiculul, ca sancţiune suplimentară. Noi nu avem dreptul să oprim în trafic, dar la nivel de reşedinţă de judeţ este o acţiune în curs. Indiferent despre ce deşeu vorbim, că este valorificabil sau nu, acesta trebuie să ajungă într-un loc autorizat, pe cheltuiala făptaşului, iar mijlocul de transport se confiscă de către organul de control”, precizează Balla Izabella.

Ne place tuturor să ne considerăm cetăţeni europeni, însă acţiunile unora dintre noi vorbesc de la sine, demonstrând contrariul şi arătând că nu deţin minima educaţie, respectul şi cultura pentru protejarea mediului înconjurător.

„Acţiuni de control sunt şi vor fi. Problema abandonării neautorizate a deşeurilor este o temă de actualitate şi Garda de Mediu va lua măsuri drastice ori de câte ori va identifica autorul, chiar şi de confiscare a mijlocului de transport, atunci când acesta se efectuează ilegal”, atenţionează comisarul şef al Gărzii de Mediu – Comisariatul Judeţean Harghita.

Pentru că lipsa de educaţie, de bun-simţ şi nepăsarea nesancţionate de autorităţi, au transformat multe cursuri de apă din ţară în rampe de gunoi.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.