Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Titularizare 2014: bătaie mare pe locuri la educatoare în limba maghiară, criză la matematică | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Învățământ » Titularizare 2014: bătaie mare pe locuri la educatoare în limba maghiară, criză la matematică
Titularizare 2014: bătaie mare pe locuri la educatoare în limba maghiară, criză la matematică

Titularizare 2014: bătaie mare pe locuri la educatoare în limba maghiară, criză la matematică

 

Situaţia învăţământului harghitean, în ceea ce priveşte posturile cadrelor didactice, se poate rezuma astfel: pe locurile pentru educatoare şi învăţători la secţia maghiară e o bătălie de cel puţin 62/locul titularizabil, iar cea mai mare criză de profesori este la matematică, în zona Topliţei.

Inspectorul şcolar Waczel Ferenc spunea, în cadrul unei conferinţe de presă, că pentru concursul, din acest an, de ocupare a posturilor vacante din învăţământ au fost depuse aproximativ 655 de dosare, perioada de înscriere terminându-se la începutul acestei săptămâni. Toţi aceşti candidaţi vor concura pentru obţinerea unui post de cadru didactic din cele 386 afişate în acest an.

 

 La educatoare în limba maghiară: 170 candidate pentru 2 posturi

Waczel Ferenc spunea că cele mai multe dosare au fost depuse la educatoare în limba maghiară – 170, în condiţiile în care sunt doar două posturi titularizabile (unul dintre acestea în învăţământul privat) şi 53 pentru suplinire. Interes mare este şi pentru ocuparea celor două posturi titularizabile (şi alte 43 de suplinire) de la învăţători – limba maghiară, depunându-şi dosare 125 de candidaţi.

Concurenţă destul de mare este şi la Limba şi Literatură Română, unde pentru 5 locuri titularizabile şi-au depus dosare 35 de candidaţi. Situaţie asemănătoare este şi la Limba şi Literatura Maghiară, acolo sunt 25 de candidaţi pentru 5 locuri titularizabile.

Acest număr mare de dosare se datorează şi instituţiilor de învăţământ din zonă. „La învăţători şi educatoare, secţia română, Liceul Pedagogic Mihai Eminescu din Topliţa anual scoate câte o generaţie. La Odorhei avem Liceul Benedek Elek, care ne scoate cam două serii. Din această cauză avem aşa de mulţi candidaţi la aceste discipline”, spunea Waczel Ferenc.

 

 Criză de cadre didactice la matematică

„Sunt mari probleme – spunea inspectorul Hadyai László – la matematică, în zona Topliţei. Sunt mulţi profesori care de ani de zile sunt pensionari şi sunt angajaţi ca suplinitori, sunt angajaţi suplinitori necalificaţi. (…) Perspectiva este sumbră, apărând şi în alte zone asemenea probleme: peste 2-3 ani şi la Cristur va fi aceeaşi situaţie. Probabil că satele se vor goli de profesori calificaţi”.

„În unele zone – continua Waczel Ferenc – sunt, pe tranşe foarte înguste de vârstă, oameni angajaţi – aşa s-a întâmplat şi la matematică – şi cazuri în care, într-o zonă, în 1-2 ani cam 30-40% din profesori pleacă în pensie dintr-o dată.

Tot inspectorul Waczel Ferenc spunea că situaţia s-a îmbunătăţit considerabil la Limba şi Literatura Română, precum şi la limbi străine. Dacă acum vreo 10 ani, datorită personalului calificat, s-a primit o derogare de la minister pentru ca învăţătorii să poată preda Limba şi Literatura Română în şcoli, acum sunt 35 de candidaţi pentru 5 locuri titularizabile. La îmbunătăţirea situaţiei se consideră că au contribuit şi specializările din cadrul Universităţii „Sapientia”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.