Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

TIFFciuc: lanasare de carte, întâlniri ale regizorilor și actorilor români și maghiari | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 aprilie 2024
Home » Timp Liber » TIFFciuc: lanasare de carte, întâlniri ale regizorilor și actorilor români și maghiari
TIFFciuc: lanasare de carte, întâlniri ale regizorilor și actorilor români și maghiari

TIFFciuc: lanasare de carte, întâlniri ale regizorilor și actorilor români și maghiari

Ziua de sâmbătă de la TIFFciuc a adus, pe lângă filme, lansarea albumului Janovics – creatorul Hollywood-ului transilvan.

Cartea este dedicată vieţii şi operei lui Jenő Janovics (1872–1945). Regizor şi actor de teatru şi film, director al Teatrului Naţional Maghiar din Cluj, el este cel care, în urmă cu 100 de ani, a iniţiat şi a făcut posibilă producerea primului film realizat în Transilvania şi cel care a dezvoltat apoi o adevărată industrie de film la Cluj, în perioada 1913–1921. Volumul este unul trilingv (română, maghiară, engleză) şi conţine o serie impresionantă de fotografii de epocă. La prezentarea de la Miercurea-Ciuc au fost prezente autoarea, Zakariás Erzsébet, și editoarea, Andreea Iacob.

Zakariás Erzsébet spunea despre Janovics că lui i se datorează cele două clădiri ale teatrului din Cluj, fiind construite de el. De altfel, ratele pentru clădirea actuală a teatrului Maghiar au fost achitate de Janovics. El a ajutat teatrele din Oradea, Arad, Timișoara, dedicându-și viața acestei lumi. Dar, a fost și un creator important de film: a realizat primul film transilvan, Mânzul Sarg, iar timp de 7 ani a făcut aproximativ 70 de filme.

Andreea Iacob spunea despre carte că aceasta urmărește mai multe tipuri ale lui Janovics: omul de teatru, omul de litere, constructorul de teatru, regizorul de teatru, creatorul de film, anii încercărilor și declinului.

XXX

Tot vineri, TIFFciuc a adus la aceeași masă regizori și actori din Ungaria și România. Marian Popescu, Kende János, Szász János, Cristina Dobrițoiu, Dimény Áron, Vlad Logigan, Flavia Hojda și Olimpia Melinte au vorbit – moderatorul a fost directorul artistic al TIFFciuc, Bogdán Zsolt – despre cinematografia din cele două țări, despre dificultățile actorilor și regizorilor din România și Ungaria.

LIVIU C.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.