Casa de Asigurări de Sănătate Harghita:Termenul de aplicare a Contractului-cadru a fost prelungit până la sfârşitul lunii martie | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Sănătate »
Casa de Asigurări de Sănătate Harghita:
Termenul de aplicare a Contractului-cadru a fost prelungit până la sfârşitul lunii martie
<h5><i>Casa de Asigurări de Sănătate Harghita:</i></h5>Termenul de aplicare a Contractului-cadru a fost prelungit până la sfârşitul lunii martie

Casa de Asigurări de Sănătate Harghita:
Termenul de aplicare a Contractului-cadru a fost prelungit până la sfârşitul lunii martie

  • De la 1 ianuarie se introduc două noutăţi

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita a precizat în cadrul unui comunicat de presă că, printr-o Hotărâre de Guvern, termenul de aplicare a Contractului-cadru pe anul 2022 a fost prelungit până la data de 31 martie 2023. Principalul motiv al prelungirii aplicabilităţii actului normativ este asigurarea continuităţii acordării asistenţei medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate, având în vedere nefinalizarea, până la această oră, a traseului decizional de aprobare a Legii bugetului de stat pentru anul 2023.

Odată cu aceasta au apărut şi primele noutăţi pentru anul următor, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie.

Prima face referire la medicina primară. Astfel, din 2023, se extinde pachetul minimal de servicii care se acordă în asistenţa medicală primară persoanelor care nu fac dovada calităţii de asigurat. Practic, la medicul de familie, persoanele neasigurate în sistemul naţional vor beneficia de aceleaşi drepturi ca cele asigurate, urmând să aibă acces la o paleta mai largă de servicii medicale, cum ar fi consultaţiile pentru afecţiuni cronice, precum şi consultaţiile de prevenţie.

Fiecare persoană va putea primi un bilet de trimitere de la medicul de familie sau o reţetă, indiferent dacă figurează ca persoană asigurată în sistemul public de sănătate sau nu; însă, mai departe, la farmacie sau cabinetele de specialitate ori laboratorul de analize, de compensare pe baza acelei trimiteri vor beneficia tot numai persoanele asigurate.

Conform sursei citate, pentru aceste servicii se stabilesc tarife exprimate în puncte de valoare egală cu punctele pentru serviciile acordate persoanelor asigurate, iar cabinetele de medicină primară vor încheia cu casele de asigurări de sănătate acte adiţionale pentru furnizarea de servicii medicale către persoanele neasigurate.

Tot de la 1 ianuarie 2023 „încetează aplicabilitatea prevederilor OUG nr. 44/2022 privind stabilirea unor măsuri în cadrul sistemului de sănătate, precum şi pentru interpretarea, modificarea şi completarea unor acte normative, conform cărora decontarea serviciilor medicale spitaliceşti s-a realizat la nivelul cheltuielilor efective. De la data respectivă, contractarea şi decontarea serviciilor medicale acordate în regim de spitalizare continuă se va realiza pe baza indicatorilor specifici spitalelor”, se arată în comunicat. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.