Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Szőcs Zoltán şi Beke István, interceptaţi în timp ce discutau despre un atentat de Crăciun, la magistralele de gaze | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Societate » Szőcs Zoltán şi Beke István, interceptaţi în timp ce discutau despre un atentat de Crăciun, la magistralele de gaze
Szőcs Zoltán şi Beke István, interceptaţi în timp ce discutau despre un atentat de Crăciun, la magistralele de gaze

Szőcs Zoltán şi Beke István, interceptaţi în timp ce discutau despre un atentat de Crăciun, la magistralele de gaze

În dosarul în care Szőcs Zoltán şi Beke István, acuzaţi că au planificat un atentat de 1 Decembrie, au fost trimişi în judecată de DIICOT, procurorii redau interceptări în care se discută despre organizarea unui atentat asupra magistralelor de gaze, intenţie care nu s-a concretizat printr-un plan.

„Începând cu anul 2014, pe teritoriul României a fost semnalată preocuparea unor cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste ungare Mişcarea de Tineret 64 de Comitate – HVIM pentru dezvoltarea propriilor abilităţi fizice, în vederea iniţierii de acţiuni violente care să conducă la materializarea obiectivelor autonomiste şi revizioniste promovate prin mesaj public de membrii respectivei organizaţii iredentiste (refacerea Ungariei Mari)”, susţin procurorii DIICOT.

În acest context, în cadrul unei întâlniri, unul dintre participanţii la discuţie face referire la posibilitatea organizării unui atentat asupra magistralelor de gaze, precizând: „În ceea ce priveşte harta de gaze (…) dacă ruşii închid… de fapt, ucrainenii, că prin Ucraina trece conducta dublă de gaze, conducta de tranzit… Una din ele a fost aruncată în aer. Dar cealaltă funcţiona. Există două ca în caz că sunt probleme cu una, cealaltă e funcţională. Întrebarea a fost ce se va întâmpla în caz că ambele vor fi aruncate în aer? Cantitatea de gaze spre Europa va scădea cu 30%. (..) Tot timpul există o conductă de siguranţă. Trece pe lângă Târgu. Se vede şi în Sânzieni, la Pasul Oituzului, în multe locuri”, Szőcs Zoltán replicând: „Ar trebui să o aruncăm în aer tocmai în ziua de Crăciun”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

DIICOT redă interceptări din care reiese că în organizarea acţiunilor, membrii grupului preferau să se întâlnească personal sau să stabilească legătură prin Skype, întrucât programul ar fi fost greu de detectat.

Potrivit procurorilor, în cauză s-a efectuat un experiment judiciar la data de 19 februarie, care a „relevat faptul că detonarea în public a unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI), confecţionat doar prin utilizarea a 10% (42 buc. FP3 şi un ansamblu pirotehnic PS 3213-16) din cantitatea de amestec exploziv de substanţe conţinută de materiile explozive procurate în mod ilegal de inculpatul Beke István Attila în intervalul 18-20 noiembrie 2015 (experimentul nr. 7) ar fi produs efecte similare cu explozia în public a unei grenade defensive americane tip MK2, constând într-o gamă largă de vătămări corporale persoanelor, mergând până la letalitate şi distrugeri materiale bunurilor aflate în raza de acţiune a exploziei ce depăşeşte semnificativ limitele topografice ale Pieţei Gábor Áron din Tg. Secuiesc, a cărei lăţime măsurată între clădiri este de până în 40 de metri”.

Szőcs Zoltán şi Beke István au fost trimişi în judecată, fiind acuzaţi că au planificat un atentat de 1 Decembrie, la Târgu-Secuiesc, cauza urmând să fie soluţionată de Curtea de Apel Bucureşti.

La data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii organizaţiilor locale ale extensiilor în România ale HVIM Ungaria, „Szőcs Zoltán, preşedinte al HVIM Transilvania, i-a trasat inculpatului Beke István, preşedinte al organizaţiei Târgu-Secuiesc a HVIM Transilvania, sarcina de a confecţiona un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza judeţului Covasna, în data de 1 Decembrie 2015, în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea de către etnicii români a Zilei Naţionale a României”, mai precizează procurorii.

Astfel, Szőcs Zoltán l-ar fi determinat pe Beke István „să-şi asume în faţa şefului ierarhic pe linie de organizaţie HVIM executarea acţiunii ordonate în realizarea căreia ulterior acesta a efectuat demersuri de procurare a mijloacelor şi instrumentelor necesare confecţionării unui astfel de dispozitiv”, completează DIICOT. (Mediafax)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.