Piaţa Libertăţii din Miercurea-Ciuc a fost ieri centrul unui eveniment plin de emoţie şi inspiraţie – cea de-a XIX-a ediţie a Expoziţiei caritabile de artizanat. Organizată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Harghita în parteneriat cu Asociaţia Persoanelor cu Dizabilităţi din judeţ, expoziţia a reunit comunitatea într-un gest de solidaritate şi apreciere faţă de munca persoanelor cu dizabilităţi.
Deşi vremea a fost rece, căldura sufletească a celor prezenţi a transformat ziua într-una specială. Standurile pline de obiecte artizanale – de la decoraţiuni de Crăciun până la bijuterii şi accesorii – au atras zeci de vizitatori. Fiecare obiect expus a purtat amprenta pasiunii şi efortului persoanelor cu dizabilităţi, care, prin talentul lor, au demonstrat că sunt membri valoroşi ai comunităţii.
Expoziţia, organizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi, a avut ca scop principal promovarea incluziunii sociale şi evidenţierea talentului acestor persoane. Mesajul transmis de organizatori a fost clar: abilitatea şi nu dizabilitatea defineşte valoarea fiecărei persoane.
În judeţul Harghita, persoanele cu dizabilităţi reprezintă o parte importantă a populaţiei, iar integrarea lor în viaţa comunităţii rămâne o prioritate. Anual, târgul caritabil DGASPC Harghita creează o platformă prin care talentul, munca şi contribuţia acestor oameni sunt recunoscute şi apreciate.
Potrivit directorului DGASPC Harghita, Elekes Zoltán, în judeţ trăiesc aproximativ 13.000 de persoane cu dizabilităţi, dintre care peste 1.000 sunt copii. Deşi majoritatea locuiesc în familie sau în comunitate, sprijinite prin servicii de zi şi organizaţii neguvernamentale, un număr restrâns beneficiază de îngrijire în centre rezidenţiale. Dezvoltarea centrelor de zi din judeţ a fost esenţială pentru asigurarea integrării şi sprijinului necesar, iar participarea acestor centre la târgul caritabil reflectă importanţa lor.
Evenimentul, care a ajuns la cea de-a XIX-a ediţie, reprezintă o ocazie unică de a pune în valoare munca persoanelor cu dizabilităţi. Organizatorii au subliniat că acest târg este mai mult decât o simplă expoziţie – este un moment de întâlnire, bucurie şi solidaritate pentru toţi cei implicaţi. Beneficiarii centrelor de zi se pregătesc cu luni înainte pentru acest eveniment, lucrând cu dedicaţie la obiectele artizanale expuse. Aceste produse nu doar că demonstrează talentul lor, ci şi transmit un mesaj puternic despre utilitate, creativitate şi incluziune.
Deşi condiţiile meteo din Miercurea-Ciuc nu sunt mereu cele mai prietenoase, prezenţa constantă a participanţilor an de an arată cât de mult înseamnă acest eveniment pentru ei. Organizatorii subliniază că târgul nu este doar despre vânzare, ci mai ales despre recunoaştere şi apreciere. Achiziţionarea acestor produse este un gest prin care comunitatea confirmă valoarea muncii persoanelor cu dizabilităţi şi susţine integrarea acestora în societate. Târgul din acest an a atras peste 20 de organizaţii participante, fiecare venind cu produse care spun poveşti despre efort, creativitate şi determinare. Evenimentul este, în egală măsură, o oportunitate pentru comunitate de a se implica activ şi de a sprijini o cauză nobilă
Preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Dizabilităţi din Harghita, Fikó Csaba, a evidenţiat importanţa târgului caritabil atât pentru organizaţiile participante, cât şi pentru beneficiari. El a explicat că unele organizaţii lucrează un an întreg pentru a pregăti produsele expuse, folosind veniturile obţinute pentru a-şi îmbunătăţi viaţa de zi cu zi. El a remarcat că participanţii vin cu bucurie la eveniment, fiind implicaţi activ în pregătirea obiectelor artizanale. Fikó Csaba a încurajat vizitatorii să achiziţioneze aceste produse, nu doar pentru uz personal, ci şi pentru a le oferi cadou celor apropiaţi.
„Eu îndemn oamenii să cumpere cât mai mult, nu numai pentru ei, ci şi pentru vecini, familie, să vadă în casă bucuriile realizate de persoanele cu dizabilităţi care sunt pline da fantezii, sunt frumoase”, a precizat preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Dizabilităţi din judeţ.
Pentru participanţi, târgul a fost mai mult decât o simplă expoziţie. Beneficiarii centrelor de zi care au contribuit la realizarea produselor s-au bucurat de oportunitatea de a interacţiona cu membrii comunităţii şi de a-şi vedea munca apreciată.
„În principiu, tot ce e aici este făcut de către beneficiari, cu ajutorul meu. Dar, în principiu, de ei sunt făcute. Au depus suflet şi le-a fost drag să lucreze. Tot ce e lucrat, e lucrat cu voia lor. Nimic fără voia lor”, a precizat Adelina Ţepeş, de la Centrul de Reabilitare pentru Persoane cu Dizabilităţi Tulgheş.
De asemenea, vizitatorii au avut ocazia să achiziţioneze cadouri unice pentru sărbătorile de iarnă, ştiind că sprijinul lor contribuie direct la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi. În ciuda frigului, energia pozitivă şi zâmbetele celor prezenţi au făcut ca târgul să fie un succes.
În timp ce sărbătorile de iarnă se apropie, evenimentul din Harghita rămâne o lecţie despre generozitate, recunoştinţă şi puterea de a aprecia frumosul din jurul nostru. Fiecare gest de susţinere contează, iar solidaritatea ne face mai puternici ca societate.
„Eu vă îndemn să participaţi ca şi cumpărători în număr mare şi cu portofelele deschise la acest eveniment, fiindcă până la urmă, pentru organizaţiile, pentru oamenii care au venit aici şi oferă aceste lucruri frumoase, asta este o confirmare a faptului că ei fac lucruri utile şi frumoase pentru noi. Vă mulţumesc, vă doresc un târg reuşit, o expoziţie reuşită şi să avem multe întâlniri pline de bucurie astăzi”, a precizat directorul DGASPC Harghita, în deschiderea târgului.
EMILIA ŞERDEAN