Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sute de oameni au aprins lumânări în Miercurea-Ciuc, în spirit de solidaritate cu victimele din Clubul Colectiv | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Sute de oameni au aprins lumânări în Miercurea-Ciuc, în spirit de solidaritate cu victimele din Clubul Colectiv
Sute de oameni au aprins lumânări în Miercurea-Ciuc, în spirit de solidaritate cu victimele din Clubul Colectiv

Sute de oameni au aprins lumânări în Miercurea-Ciuc, în spirit de solidaritate cu victimele din Clubul Colectiv

Marți seara, după căderea întunericului, sute de oameni s-au adunat pe platoul din centrul municipiului Miercurea-Ciuc pentru a aprinde lumânări în memoria celor care au trecut în altă lume după incidentul din Clubul Colectiv. Indiferent că erau români sau maghiari, ei au pus lumânări în jurul unei fotografii care îl înfățișa pe Adrian Rugină și a alteia pe care erau trecute numele celor decedați în tragedia de la Colectiv.

Printre ei se alfa și Bárincz László, un om care a mers să pună o lumânare ca să arate că solidaritatea nu are etnie și că provine din iubire.

„Am venit ca să arăt solidaritate din partea ungurilor care sunt în țară și trăiesc împreună (cu românii) în orașe și în sate. Să nu lăsam problemele etnice generate de unii oameni care vor să ne facă să fim dușmani, să nu trăim în pace.

Solidaritatea nu are etnie, ea provine din iubire.”, spunea Bárincz László.

Poetul Ionel Simota a aprins o lumânare cu speranța ca astfel de tragedii să nu se mai repete. „Ar trebui să ne dorim din tot sufletul să nu se mai repete această tragedie, să învățăm să fim mai atenți cu noi și să învățăm să suferim și să îngăduim mai puține sacrificii pentru a rămâne mai demni.

Sentimentul nu poate să fie decât unul foarte tragic. Nu cred că am fi învățat ceva dacă nu s-ar fi întâmplat. Nouă ne trebuiesc, în principiu, exemple pentru a învăța câte ceva și, din nefericire, exemplul pe care l-am văzut în această tragedie unii l-au trăit pe viu și l-au trăit ca pe un sacrificiu”.

Și epigramistul Gheorghe Filip (și purtător de cuvânt al IPJ Harghita) s-a numărat printre sutele de oameni care, marți seara, și-a îndreptat gândul către cei care au plecat din această lume, vina lor fiind doar aceea că au vrut să se distreze.

„Trebuie să învățăm să trăim – spunea Gheorghe Filip – fiindcă de murit, murim o singură dată și nu vom știi nici odată cum se va întâmpla, când se va întâmpla, de ce; nu noi decidem asta. Dar noi decidem cum trăim, dacă știm să viețuim frumos pe pământ și dacă știm să fim solidari unii cu ceilalți.

Acesta este ultimul nostru gest de solidaritate față de cei care au pierit în această topire incendiară a trupului și a sufletului, doar că sufletul continuă să dăinuie, continuă să trăiască, iar ei încetează să ne mai fie alături. Noi, în schimb, trebuie să fim alături de ei.

Aceasta este motivația prezenței noastre aici în astă seară: faptul că ne dorim să le fim alături lor, celor care nu mai sunt, și rudelor lor care mai sunt și care-i plâng pe cei ce au plecat dintre noi”.

XXX

Marți, Adrian Rugină, unul dintre eroii de la Colectiv a fost înmormântat cu onoruri militare în cimitirul din comuna Corbu, județul Harghita.

LIVIU CÂMPEAN

 

Arhivă foto aici

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.