Sute de copii, persoane nevoiaşe şi vârstnici singuri primesc vizita şi darurile Moşului | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 noiembrie 2021
Home » Societate » Sute de copii, persoane nevoiaşe şi vârstnici singuri primesc vizita şi darurile Moşului
Sute de copii, persoane nevoiaşe şi vârstnici singuri primesc vizita şi darurile Moşului

Sute de copii, persoane nevoiaşe şi vârstnici singuri primesc vizita şi darurile Moşului

Săptămâna trecută, Moşul Crucii Roşii a pornit în tradiţionalul Maraton şi a ajuns la copiii din mai multe localităţi, cu daruri multe şi dulci. De astăzi încolo va bate la uşile celor vârstnici, necăjiţi şi singuri, pentru a le dărui clipe de fericire şi dragostea lor. Iar, înaintea Crăciunului, va întinde pentru ei mese festive, bucurându-se împreună de sărbători.

Moşul a ajuns prima oară la copiii şi tinerii cu Sindrom Down din Miercurea Ciuc. Apoi i-a vizitat pe doi bătrâni singuri din Avrămeşti, greu încercaţi la începutul lunii de un incendiu care le-a afectat locuinţă. A poposit şi la Siculeni, cu daruri pentru cei şase copii pe care mama îi creşte singură.

De aproape 30 de ani colindă şi se lasă colindat Moşul Crucii Roşii prin localităţile judeţului, cu sacul plin, dar şi cu nuieluşe pentru micuţii neastâmpăraţi, întotdeauna aşteptat cu voie bună şi întâmpinat cu cântece şi poezii. E drept, nu mai aleargă sute de kilometri, cum o făcea la început, dar nu lipseşte niciodată de la întâlnirea cu noi şi noi generaţii, la fel de emoţionate în faţa alaiului de spiriduşi, oamenilor de zăpadă şi a nelipsiţilor reni care trag sania celui mai iubit şi darnic bunicuţ cu plete albe şi barbă ninsă, înveşmântat în straie roşii.

Aşteptarea e grea pentru cei mici, dar voluntarii Crucii Roşii pun la cale o mulţime de scenete vesele, interactive, care sporesc dorinţa revederii. „Prima ajunge mantia Moşului, adusă de vântul care suflă cu putere în Harghita”, povesteşte Éva Zsigmond, directoarea Crucii Roşii Harghita. O ajung din urmă şi cizmele Moşului şi, nu după multă vreme, îşi face apariţia şi căciula roşie, brodată cu blăniţă albă şi cu ciucure aidoma. Tensiunea atinge cote maxime, copiii se întreabă temători dacă nu cumva Moşul s-a rătăcit, când îşi face apariţia sania ori trăsura încărcată cu daruri, ce-l aduce pe Moşul blând, care-şi caută veşmintele. Iar copiii se grăbesc să le redea proprietarului. După împărţirea cadourilor, nici unul nu ratează poza menită să imortalizeze marea şi de un an aşteptata întâlnire.

Şi, ca să păstreze ceva din începuturile Maratonului, Moşul şi alaiul său au alergat, la sfârşitul săptămânii, de la Praid la Odorheiu Secuiesc, oferind dulciuri fiecărui copil pe care l-a întâlnit în cale. Şi „Teatrul Moşului” a fost pus în scenă, spre încântarea micuţilor.

În această săptămână, Moşul va ajunge la familiile din cătunul Cinod, din satul Valea lui Pavel şi la Crişeni, pentru a organiza mesele festive de Crăciun la care vor fi invitaţi toţi sătenii. Éva Zsigmond a divulgat că voluntarii Crucii Roşii Harghita vor cumpăra „materia primă” şi cozonacii de Crăciun, băuturi răcoritoare şi cafea, iar localnicii vor pregăti bucatele tradiţionale: piftia, ciorba, tocăniţa, sarmalele şi friptura, care alcătuiesc meniul dejunului comun. De sărbători, vârstnicii care nu mai au rude vor primi şi câte un pacheţel cadou, însoţit de o felicitare, iar copiii de la şcolile din zonă şi voluntarii Crucii Roşii îi vor încânta cu un scurt program de versuri şi cântece închinate Mântuitorului. Potrivit directoarei Crucii Roşii Harghita, acesta este singurul prilej când persoanele în etate, risipite în casele răzleţite pe dealurile localităţilor izolate, se pot întâlni cu ceilalţi membri ai comunităţii din care fac parte.

De asemenea, Moşul Crucii Roşii Harghita va vizita zilnic, până în apropierea Crăciunului, familii aflate în dificultate, oferindu-le daruri de Crăciun. „Am încercat să-i includem pe toţi în acţiunea noastră, una de suflet, care ne marchează în egală măsură şi pe ei, şi pe noi. (…) Nu este vorba despre valoarea darurilor care ajung la aceste familii – sunt lucruri mărunte, faţă de cele dăruite copiilor sau vârstnicilor în familiile bogate – dar am văzut oameni vârstnici plângând de bucurie, vârstnici cu suflet de copil, care ne-au mărturisit că Moşul nu a ajuns la ei nici când erau copii. (…) În fiecare an mă conving cât de mult contează aceste mici cadouri oferite şi mai ales dragostea dăruită de la om la om. Asta lipseşte în viaţa pe care o trăim şi se vede, indiferent că vorbim de vârstnici sau de copii. De aceea nu ne putem opri. Pachetele acelea mici sunt, de fapt, dragostea pe care noi o oferim unei persoane care are nevoie de ea, care este în suferinţă. Asta înseamnă pentru mine luna decembrie, să mă încarc cu bucuria pe care o văd în ochii plini de lacrimile recunoştinţei celorlalţi”, a conchis directoarea Éva Zsigmond.

Acţiunile caritabile dedicate sărbătorilor de iarnă, organizate de Crucea Roşie Harghita, se vor încheia cu un eveniment aparte: Moşul va ajunge şi la voluntarii care an de an se gândesc, înainte de toate, la cei cu care viaţa nu a fost prea generoasă, lăsându-le câte un dar sub bradul de Crăciun. Anul viitor, Maratonul Moşului organizat de Crucea Roşie Harghita împlineşte 30 de ani.

DANIELA MEZEY

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.