Asigurarea de răspundere civilă profesională – cine poate beneficia de ea? | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 8 decembrie 2023
Home » Societate » Asigurarea de răspundere civilă profesională – cine poate beneficia de ea?
Asigurarea de răspundere civilă profesională – cine poate beneficia de ea?

Asigurarea de răspundere civilă profesională – cine poate beneficia de ea?

Pe piața muncii din România își desfășoară activitatea anumite categorii de profesioniști care se ocupă cu intermedierea diferitelor tipuri de relații între persoane fizice sau juridice, cum ar fi notarii, avocații, contabilii și alții. Munca acestora este foarte importantă prin sumele mari de bani implicate (de cele mai multe ori) și de aceea este bine ca în aceste domenii să nu apară erori. Însă, cum greșeala este omenească, și acești specialiști pot face gafe din culpă, care pot duce la procese intentate de către clienții ce vor să-și recupereze paguba produsă.

Cum sumele de bani cerute ca daună pot fi imposibil de plătit, de cele mai multe ori soluția pentru aceste categorii de profesioniști este încheierea unei asigurări de răspundere civilă profesională. Prin existența unei astfel de polițe, beneficiarul se „pune la adăpost” de eventualele erori apărute în urma neglijenței, imprudenței sau omisiunii, societatea de asigurări preluând plata daunelor către clientul prejudiciat.

Iată câteva categorii de profesioniști care pot beneficia de acest tip de asigurare:

Polița aceasta se adresează, in special, persoanelor care au o reputație de apărat și care nu își permit să aibă clienți nemulțumiți de activitatea lor profesională. În cele mai multe cazuri asigurarea de răspundere civilă profesională este obligatorie, legile statului român prevăzând clar cine și în ce condiții trebuie să încheie o astfel de poliță.

Printre persoanele care au o astfel de obligație se numără:

  • Avocații. Dacă ești unul dintre ei, ai posibilitatea de a încheia această asigurare, indiferent de modul în care îți desfășori activitatea. Poți să vezi aici informații complete și să iei cea mai bună hotărâre.

Polița acoperă plata despăgubirii în cazul apariției unor pagube și în cazul neîndeplinirii corecte a unui contract încheiat cu un client. În plus, societatea de asigurare preia și plata cheltuielilor de judecată făcute de persoana păgubită, dar și de asigurat, și chiar costurile pentru refacerea sau înlocuirea documentelor pierdute sau distruse din cauza neglijenței avocatului.

  • Notarii publici se bucură de aceleași avantaje ca în cazul avocaților, indiferent de modul în care practică meseria: birou individual, cabinet asociat, societate civilă profesională.
  • Consilierii juridici pot beneficia de o acoperire de tip „reclamarea prejudiciului”. Mai exact, societatea de asigurări preia daunele reclamate de către client pentru prima dată în perioada de asigurare, dar și dacă pagubele apar în timpul în care polița este valabilă.
  • Specialiștii IT&C pot fi protejați printr-o poliță de răspundere civilă profesională dacă, în activitatea lor, aduc prejudicii clienților. Domeniile la care se aplică această asigurare sunt diverse, cum ar fi: proiectarea, furnizarea, dezvoltarea de programe de PC, echipamente din domeniul IT&C, consultanță sau chiar stocare de date în cloud. În cazul lor, societatea plătește și până la 50% din daunele morale solicitate de client, dar până la suma de 5.000 de euro pe eveniment.

În concluzie, o astfel de asigurare nu este doar necesară, ci și obligatorie pentru bunul mers al afacerilor din aceste domenii și pentru punerea la adăpost de plată a unor eventuale despăgubiri, care pot duce la faliment. Toți profesioniștii nu ar trebui să ezite, mai ales că legile statului român cer existența unei astfel de soluții, în cele mai multe cazuri. (P)

surse foto: shutterstock.com

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.