Supermarketurile şi benzinăriile din Harghita, în vizorul Protecţiei Consumatorilor | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 22 iunie 2024
Home » Societate » Supermarketurile şi benzinăriile din Harghita, în vizorul Protecţiei Consumatorilor
Supermarketurile şi benzinăriile din Harghita, în vizorul Protecţiei Consumatorilor

Supermarketurile şi benzinăriile din Harghita, în vizorul Protecţiei Consumatorilor

  • Au fost aplicate amenzi de peste 200 de mii de lei

În lunile februarie şi martie, la fel ca în întreaga ţară, şi în judeţul nostru Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor a efectuat controale la supermarketuri, mari reţele de magazine şi la benzinării.

Din 17 operatori economici, au fost constatate abateri la… 17

În ceea ce priveşte acţiunea care a vizat supermarketurile, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Harghita precizează că în cadrul controalelor a fost urmărit, în principal, calitatea produselor, comercializarea de legume şi fructe depreciate, dacă sunt respectate condiţiile de comercializare şi depozitare a produselor refrigerate şi congelate, modul în care erau etichetate produsele, dar şi modul de desfăşurare a ofertelor promoţionale.

Au fost constatate abateri la supermarketuri din Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Topliţa, Bălan, Vlăhiţa, Băile Tuşnad. Aici au fost găsite „diverse legume, fructe depreciate – improprii consumului uman”.

De asemenea, au fost constatate abateri în ceea ce priveşte nerespectarea condiţiilor de comercializare a produselor refrigerate şi/sau congelate (de exemplu, somon file, trunchi merluciu, păstrăv congelat, salată de fructe de mare, mici, pulpă de pui) şi etichetarea produselor (etichete incorecte, incomplete, şterse, ilizibile).

CJPC Harghita precizează că au fost verificaţi 17 operatori economici, fiind constatate abateri la toţi. Au fost aplicate 14 amenzi în valoare totală de 136.000 de lei şi 7 avertismente. De asemenea, s-au dispus măsuri de oprire temporară de la comercializare a produselor în valoare de aproximativ 453 de lei şi definitivă în valoare de aproximativ 2.050 de lei.

12 din 14

La benzinării, controlul s-a desfăşurat la 14 operatori economici din judeţ, iar la 12 au fost constatate abateri.

Au fost urmărite modificările de preţ care au fost făcute fără justificări tehnico-economice. În acest sens, precizează CJPC Harghita, „operatorul economic a desfăşurat o practică comercială incorectă privind majorarea preţurilor la carburanţi”. De asemenea, s-a urmărit modul în care erau etichetate produselor, s-a urmărit existenţa certificării pentru stingătoarele de incendiu comercializate, existenţa certificatului de garanţie la piesele de schimb auto, a informaţiilor privind producătorul/importatorul/distribuitorul, precum şi starea buteliilor de gaz.

Cu ocazia controalelor, se precizează de către CJPC Harghita, s-a constatat că la consumabile auto lipsea traducerea în limba română a elementelor de identificare de pe etichetă, în cazul buteliilor de gaz au fost găsite unele  ruginite, lovite sau îndoite şi care erau expuse la comercializare.

În cazul produselor şi serviciilor alimentare, au fost găsite produse expuse la comercializare fără afişarea preţului la loc vizibil, produse cu eticheta fără traducere în limba română, cu data limită de consum depăşită sau care nu aveau inscripţionată denumirea distribuitorului, al importatorului şi adresele acestora.

În urma acestor controale, au fost aplicate 10 amenzi, în valoare totală de 98.000 de lei, şi 5 avertismente. De asemenea, s-au dispus măsuri de oprire temporară de la comercializare a produselor în valoare de peste 1.200 de lei şi definitivă în valoare de aproape 2.050 de lei.

CJPC Harghita mai precizează că la o staţie de distribuţie de carburanţi s-a dat măsura opririi temporare a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor constatate.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.