Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

75 de refugiaţi ucraineni cazaţi în localităţi din Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » 75 de refugiaţi ucraineni cazaţi în localităţi din Harghita
75 de refugiaţi ucraineni cazaţi în localităţi din Harghita

75 de refugiaţi ucraineni cazaţi în localităţi din Harghita

  • Toate instituţiile publice cu atribuţii colaborează pentru a le asigura cele necesare; li s-au alăturat în acest demers persoane fizice, diferite asociaţii, pensiuni şi restaurante

Petres Sándor, prefectul judeţului Harghita, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă comună cu administraţia publică judeţeană, că în prezent sunt cazaţi în mai multe localităţi ale judeţului Harghita 75 de refugiaţi din Ucraina: la Complexul Sportiv Izvoru Mureşului este găzduit un grup de 37 de ucraineni: un bărbat, 15 femei şi 21 de copii; o pensiune din Praid a oferit adăpost unui grup de 11 refugiaţi: un bărbat, şase femei şi patru copii; la Topliţa, Casa Tucan şi mai mulţi localnici au oferit găzduire unui alt grup de 13 persoane: trei bărbaţi, două femei şi opt copii; iar la Lueta o fundaţie asigură cazarea pentru un grup de refugiaţi format din 14 persoane: un bărbat, şase femei şi şapte copii.

„Din data de 20 martie am început să primim primele grupuri de refugiaţi care nu stau o zi-două, nu tranzitează teritoriului Harghita, ci vor sta o perioadă mai lungă aici. Şi faţă de aceştia avem responsabilităţi sporite. Dată fiind evoluţia din Ucraina, ne temem că nu vor fi ultimele grupuri care ajung aici. Din 20 martie am început să învăţăm paşii pe care trebuie să-i facem pentru a le asigura tot ceea ce se poate asigura pe timpul şederii lor. Deliberat spun am început să învăţăm, pentru că aş minţi dacă aş spune că suntem pregătiţi pentru asemenea situaţie. De mai bine de 77 de ani zona noastră nu a fost prinsă în ororile războiului şi am sperat că nu va fi aşa”, a declarat prefectul judeţului Harghita.

Petres Sándor a precizat că în prezent sunt în curs de derulare procedurile legale privind ajutorarea refugiaţilor ucraineni, toate instituţiile statului cu atribuţii în domeniu implicându-se în asigurarea cazării lor, a meselor zilnice, în satisfacerea nevoilor lor personale şi a celor de ordin medical.

„În prezent este în derulare activitatea de identificare a nevoilor personale ale grupurilor de refugiaţi şi, în baza listelor întocmite, vedem ce li se poate asigura de către cei care i-au primit, ce se poate asigura prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, pe filiera medicală şi ce anume trebuie să rezolvăm prin eforturi proprii, cu ajutorul unor oameni de bine şi la ce vom avea nevoie de sprijinul concetăţenilor din judeţ”, a detaliat prefectul judeţului Harghita.

În context, reprezentantul Guvernului în teritoriu a menţionat că în sprijinul refugiaţilor funcţionează şi un grup de lucru alcătuit din specialişti ai Asociaţiei Caritas, completând eforturile Instituţiei Prefectului şi ale Consiliului Judeţean.

Petres Sándor a ţinut să evidenţieze ajutorul oferit „necondiţionat” şi „pertinent” al unor instituţii şi persoane, exemplificând cu Academia de Fotbal Miercurea-Ciuc, care a acceptat ca fotbaliştii cazaţi la Izvoru Mureşului să se antreneze alături de ceilalţi sportivi, dar şi farmaciilor şi medicilor care s-au oferit să le asigure sprijin de specialitate.

„Este un sprijin psihic imens, pentru ca ei să îşi poată păstra o bucăţică din viaţa normală şi suntem recunoscători Academiei pentru acest lucru. Am avut nevoie de medicamente pentru refugiaţi şi un lanţ de farmacii local ne-a ajutat, am avut nevoie de intervenţii medicale pentru ei şi medici specialişti (un oftalmolog şi un stomatolog) de la Gheorgheni ne-au ajutat, avem oameni care ne ajută să menţinem contactul cu ei. (…) Putem să fim mândri de modul în care acţionează concetăţenii noştri”, a spus prefectul judeţului Harghita.

La rândul lui, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a lansat un nou apel la locuitorii judeţului care pot dona alimente neperisabile, să o facă în continuare, fiind mare nevoie de acestea, pentru refugiaţii din estul Ucrainei.

„Comunitatea cu care suntem înfrăţiţi ne-a solicitat din nou ajutorul, au nevoie de alimente neperisabile pentru a ajuta refugiaţii care stau în casele lor şi ajung acolo. Magazinele sunt goale, aprovizionarea este întreruptă, aşa că aprovizionarea oamenilor de acolo este cea mai mare provocare pentru organizaţiile de ajutor din afară. Din cauza conflictului armat care s-a extins, materiile prime devin din ce în ce mai greu de obţinut şi preţurile astronomice de luat în seamă, aşa că cel mai mult din ceea ce putem face este să ajutăm cu produse pentru gătit. Aşteptăm în continuare donaţiile la punctele de colectare şi suntem recunoscători pentru tot ajutorul pe care ni l-a oferit comunitatea până acum, dar trebuie să continuăm să susţinem împreună persoanele refugiate. Faptele noastre bune sunt instrumentul cu care putem aduce speranţa în viaţa celor încercaţi în această perioadă”, a arătat preşedintele CJ Harghita.

El a reamintit că puncte de colectare a donaţiilor din judeţ funcţionează după următorul orar: la garajele Consiliului Judeţean 24 de ore din 24, iar în cursul săptămânii sunt deschise în acest scop şi centrele DGASPC, între orele 08:00-15:00, din Cristuru Secuiesc, str. Kossuth Lajos, nr. E5/1, din Gheorgheni, str. Fogarassy Mihály, nr. 4, cele din Topliţa, str. Victor Babeş, nr. 8, Odorheiu Secuiesc, str. II. Rákóczi Ferenc, nr. 84 şi Tulgheş, nr. 342.

„Conflictul ruso-ucrainean durează de mai bine de o lună, iar judeţul nostru a fost solidar de la început. Persoane fizice, juridice, organizaţiile nonguvernamentale şi cultele religioase au jucat şi continuă să joace un rol important în sprijinirea refugiaţilor şi a celor rămaşi în zona de conflict. Consiliul Judeţean Harghita a demarat strângerea”, a arătat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, adăugând că în oraşul amintit a ajuns deja şi cel de-al patrulea transport umanitar din partea judeţului Harghita.

Şeful administraţiei publice judeţene a mai arătat că de la începutul conflictului Consiliul Judeţean Harghita a trimis patru transporturi cu ajutoare pentru Ucraina şi s-au strâns donaţii în bani în sumă de 100.000 de lei pentru refugiaţii care vin din estul Ucrainei în raionul Beregovo. Iar o fabrică de apă minerală din judeţ s-a alăturat campaniei, transportând 26 de paleţi de apă minerală.

Borboly Csaba a mulţumit persoanelor care au pus la dispoziţia refugiaţilor aflaţi în tranzit spaţii de cazare, până în prezent fiind primite 23 de oferte, printre ele fiind şi cea a familiei sale, care oferă cinci locuri pentru o noapte sau două.

Nu în ultimul rând, a mulţumit Asociaţiei Pompierilor Voluntari din Harghita, care participă, sub coordonarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, la transportul donaţiilor şi al refugiaţilor, persoane din Ucraina, de la Vama Siret la Constanţa, Bucureşti, Timişoara sau chiar la Budapesta.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.