„Subvenţii COVID” pentru peste cinci mii de fermieri harghiteni | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 iulie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » „Subvenţii COVID” pentru peste cinci mii de fermieri harghiteni
„Subvenţii COVID” pentru peste cinci mii de fermieri harghiteni

„Subvenţii COVID” pentru peste cinci mii de fermieri harghiteni

Peste 5.000 de fermieri harghiteni au depus, anul acesta, cereri pentru acordarea ajutorului de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectoarele bovin, suin şi avicol, în contextul crizei economice generate de pandemia de coronavirus. Directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Harghita, Haschi András, a declarat că aşa numita subvenţie COVID reprezintă un ajutor oferit anumitor fermieri pentru ca aceştia să se poată redresa puţin în urma problemelor din ultima perioadă. Acesta a precizat că în Harghita au depus cereri 5.093 de fermieri pentru un număr de 71.707 animale, în principal pentru bovine. Subvenţia acordată a fost de 126 de lei pe cap de animal, suma totală ridicându-se la nivelul judeţului Harghita la aproximativ 9 milioane de lei. Plăţile trebuiau efectuate până în 30 iunie, iar APIA a încheiat această campanie cu succes, a afirmat Haschi András.

„Trebuie ştiut faptul că suntem un judeţ cu un număr foarte mare de animale. Asta înseamnă că suntem la nivel de ţară printre primii. Nu suntem primii, dar suntem printre marii crescători de animale şi astfel şi sumele sunt pe măsură”, a spus directorul APIA Harghita, care a adăugat că cele mai multe solicitări de subvenţie au fost primite în judeţ din partea crescătorilor de bovine, fiind depuse foarte puţine cereri legate de sectorul avicol şi cel al creşterii suinelor.

În ceea ce priveşte situaţia la nivel naţional, APIA a informat recent că a efectuat plăţile aferente schemelor de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectoarele bovin, suin şi avicol, pentru anul 2022, suma totală autorizată la plată fiind de peste 321,9 milioane de lei. Pentru sectorul bovin au fost efectuate plăţi de 170,1 milioane de lei pentru 92.097 de beneficiari, pentru sectorul suin – 97,03 milioane de lei pentru 239 de beneficiari şi pentru sectorul avicol – 54,8 milioane de lei pentru 309 de beneficiari. Cuantumurile stabilite pentru fiecare sector au fost următoarele: bovine – 126,83 lei/cap de animal; pentru suine – pentru capacitatea de producţie în condiţii minime de bunăstare, echivalent UVM – 49,441 lei/UVM, iar pentru efectivele de suine, echivalent UVM – 170,63 lei/UVM; avicol – pentru efectivele de păsări şi capacităţi de producţie a staţiilor de incubaţie, echivalent UVM – 50,48 lei/UVM.

Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordat pentru fiecare beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 290.000 euro, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Naţională a României, valabil la data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 51/2022, respectiv 4,9441 lei/euro, a mai precizat APIA.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.