Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Subvenţie de 300.000 lei la transportul în comun pe raza municipiului Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » Subvenţie de 300.000 lei la transportul în comun pe raza municipiului Miercurea-Ciuc
Subvenţie de 300.000 lei la transportul în comun pe raza municipiului Miercurea-Ciuc

Subvenţie de 300.000 lei la transportul în comun pe raza municipiului Miercurea-Ciuc

Cu patru abţineri, Consiliul local municipal Miercurea-Ciuc a hotărât: „Se avizează alocarea sumei de 300.000 lei pentru subvenţia la transportul în comun pe raza municipiului Miercurea-Ciuc, pentru anul 2016, pentru SC CSIKI TRANS SRL”.

În raportul de specialitate se precizează: „Tarifele la serviciile de transport public local de călători prin curse regulate la nivelul municipiului sunt reglementate prin Hotărârea Consiliului local nr. 38/2013, în care sunt prevăzute o serie de facilităţi pentru elevi şi studenţi şi respectiv pentru pensionarii în vârstă de peste 70 de ani. Pentru anul 2014-2015, subvenţia alocată a fost de 250.000 lei, iar din situaţiile financiare pe anii respectivi reiese că la transport a rezultat o pierdere de 114.527 lei pe anul 2014 şi respectiv de 83.601 lei în 2015. Cu toate demersurile făcute privind reducerea consumului de combustibil şi a cheltuielilor cu personalul, nu se pot, fizic, reduce mai mult costurile, iar situaţia economică a municipiului nu permite o creştere spectaculoasă a veniturilor”. Prin urmare, firma căreia i s-a delegat prestarea acestui serviciu – SC CSIKI TRANS SRL – a solicitat pentru anul 2016 subvenţia de 300.000 lei, pentru a putea acoperi cheltuielile aferente transportului local prin curse regulate.

Se impune precizarea că la calculul veniturilor s-au avut în vedere realizările din anul precedent, precum şi evoluţia fluxului de călători la anumite tichete de călătorie. Comparând evoluţia vânzărilor de bilete şi de abonamente s-a constatat o stagnare a vânzărilor de bilete şi o creştere a vânzărilor de abonamente. Astfel – se spune în raportul de specialitate – au fost întocmite cifrele pentru veniturile realizate, luând în considerare o creştere a numărului de abonamente cu circa 12 la sută şi un număr de bilete aproape egal cu cel din 2015. Dar s-au mai avut în vedere şi s-au luat în calcul cheltuielile realizate în anul precedent, precum şi previziunile pentru anul curent, şi anume: o creştere a cheltuielilor cu munca vie, datorată salariului minim, cu 14 la sută, şi o creştere la taxe şi impozite cu circa 25,8 la sută deoarece datorită creşterii asigurărilor obligatorii şi a evidenţierii separate a cheltuielilor de licenţiere se întrezăreşte o creştere la cheltuielile cu impozitele şi taxele.

„Cu o subvenţie de 300.000 lei, la transportul de călători – este de părere conducerea firmei – estimăm o pierdere de 2.800 lei ce va fi acoperită din activitatea de servicii de autogară, unde se estimează un profit de 3.240 lei”.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.