Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sub auspiciile Cenaclului „Buna Vestire” | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Cultură » Sub auspiciile Cenaclului „Buna Vestire”
Sub auspiciile Cenaclului „Buna Vestire”

Sub auspiciile Cenaclului „Buna Vestire”

Întâlnire Covasna – Harghita şi… muzica

Întâlnirea de joi, 13 martie, a membrilor şi „fanilor” Cenaclului „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc trebuia să se desfăşoare în grafia unui triunghi literar Iaşi, Covasna, Harghita. N-a fost să fie, scriitorul şi editorul ieşean Aurel Ştefanachi neajungând la Ciuc pe motive de defecţiuni tehnice ale autovehiculului care se aventurase spre Harghita. Aşa că prezentarea „Enciclopediei României” a rămas pentru altă dată.

Covasna a fost, însă, prezentă, prin tânărul profesor de teologie Vasile Antonie Tămaş Delavâlcele, cu un volum nu prea mare ca dimensiuni intitulat „Dialoguri sacre”, dar interesant şi, mai ales, incitant prin modalitatea de abordare a gândurilor şi trăirilor unora din semenii noştri aflaţi la un pas de „marea trecere”.

Despre semnificaţia cărţii şi despre autor a vorbit prof. Ligia Ghinea, făcând trimitere şi la celelalte două apariţii editoriale ale tânărului autor.

Cuvinte de apreciere despre scrisul lui Vasile Antonie Tămaş a avut şi poetul Ionel Simota.

Literatura harghiteană cunoaşte o nouă recunoaştere, datorată aceluiaşi valoros şi fecund autor, Ionel Simota, prin apariţia, la Editura „Tipomoldova” din Iaşi, a unei consistente antologii din creaţia de până acum a poetului.

Ligia Ghinea, în calitate de îngrijitor şi prefaţator al volumului, a argumentat pertinent valoarea poeziei lui Ionel Simota.

Un moment inedit l-a constituit prezentarea, de către Gheorghe Filip, moderatorul întâlnirii, şi a d-nei prof. Irina Groza, a variantelor în limba română şi limba franceză a patru poezii ale lui Ionel Simota în traducerea lui Ştefan Danciu.

Pornind de la acest precedent s-a înstăpânit ideea de a edita un volum conţinând poezii de Ionel Simota în 3 limbi: română, franceză şi engleză.

Ultima parte a serii a fost consacrată muzicii, genurile abordate fiind extrem de diverse, dar având un numitor comuna: talentul. Al Andreei Suciu, al Dianei Boţoni, al Adrianei Balogh, al Mihaelei Dobria, al Ioanei Crăciun, al Mălinei Cioloca, dar şi al Grupului de copii „De zece” de pe lângă Centrul cultural „Miron Cristea” Miercurea-Ciuc. Vasile Tămaş i-a delectat pe cei prezenţi cu câteva din piesele răposatului Elvis Presley.

A fost, per ansamblu, o seară memorabilă atât datorită creaţiilor prezentate, cât şi atmosferei create, în egală măsură intimă şi elevată.

DAN LUDUŞAN

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Mihai Constantinescu

    Felicitări organizatorilor acțiunii și autorilor prezențați. Succes la altele asemenea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.