Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, decorat cu Ordinul „Meritul Sanitar”, în grad de Comandor | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 23 septembrie 2023
Home » Sănătate » Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, decorat cu Ordinul „Meritul Sanitar”, în grad de Comandor
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, decorat cu Ordinul „Meritul Sanitar”, în grad de Comandor

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, decorat cu Ordinul „Meritul Sanitar”, în grad de Comandor

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din municipiul Miercurea Ciuc a fost decorat, marţi, de Preşedinţia României cu Ordinul „Meritul Sanitar”, în grad de Comandor, în semn de „apreciere pentru întreaga activitate de asistenţă medicală, precum şi pentru rezultatele obţinute în perfecţionarea actului medical”.

Decernarea acestei decoraţii unui spital „de provincie, modest”, dar care în ultimii ani a cunoscut „o perpetuă transformare”, extinzându-şi şi diversificându-şi sfera preocupărilor şi serviciilor medicale, a surprins pe toată lumea, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, medicul specialist în chirurgie toracică Adrian Dobrică, membru în delegaţia care a participat la ceremonia de înmânare a distincţiei naţionale, la Bucureşti.

În opinia sa, activitatea de performanţă a spitalului din ultimii ani nu a trecut neobservată, la fel şi faptul că medicii SJU din Miercurea Ciuc au salvat „cazuri efectiv la limita imposibilului”, care ar face onoare „oricărei clinici de pe orice planetă”. Dr. Adrian Dobrică le-a mulţumit şi a dedicat înalta distincţie întregului personal al spitalului: „medicilor, asistenţilor medicali, infirmierilor, brancardierilor”, tuturor celor care au ajutat la creşterea calităţii actului medical şi care zi de zi lucrează cu bolnavii, îngrijindu-i „de la om la om, fiecare lăsându-şi sufletul lângă bolnav”.

„Diploma asta (…) decorează munca adevărată, de la UPU, de la ATI, în primul rând şi, după aceea, sigur că noi, restul, suntem pălmaşi. (…) Spitalul, în ultimii ani, s-a implicat în nişte probleme foarte serioase, a fost epidemie de gripă, s-a luptat cu nişte bolnavi foarte gravi şi mulţi au scăpat. Şi e mare lucru, pentru că nu au scăpat pentru că spitalul are condiţii de AKH Viena, au scăpat pentru că munca medicilor este de nepreţuit. (…) Este un ordin naţional care ne onorează, este mai mult decât o încurajare pentru noi şi sigur că va trebui să confirmăm pe mai departe, pentru ca această medalie să nu rămână în van”, a precizat dr. Adrian Dobrică, coordonatorul blocului operator al SJU din Miercurea Ciuc.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Konrád Judit, a subliniat, la rândul ei, că SJU este singurul din regiune care a fost decorat cu ordinul „Meritul Sanitar”, în grad de Comandor, datorită „perseverenţei care este caracteristică spitalului nostru, din toate punctele de vedere”.

De înalta distincţie prezidenţială s-a bucurat şi preşedintele Consiliului de Administraţie al spitalului judeţean de urgenţă harghitean, Zonda Erika. Ea a apreciat colaborarea foarte bună, „chiar excelentă” dintre SJU şi Consiliul Judeţean Harghita. De asemenea, a amintit că spitalul s-a dezvoltat continuu în ultimii opt ani, de când a fost dat în administrarea consiliului judeţean.

„Mă gândesc la întinerirea personalului, atragerea specialiştilor, care însemnau la vremea aceea o noutate pentru spital, astfel înfiinţându-se noi compartimente, noi secţii, precum chirurgia toracică, neurochirurgia. Pot să vorbesc şi despre construcţia locuinţelor de serviciu şi pot să vorbesc şi despre proiectele care s-au elaborat, s-au implementat şi sunt în curs de elaborare. (…) Această distincţie ne îndeamnă ca serviciile medicale din acest spital să fie de înaltă calitate”, a evidenţiat Zonda Erika.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, prezent la conferinţa de presă, a apreciat că distincţia acordată spitalului judeţean este cu atât mai onorantă, cu cât Ordinul „Meritul Sanitar”, în grad de Comandor, „a fost primit doar de patru spitale în 14-15 ani, de când este această lege”. De asemenea, a evidenţiat meritele colectivului spitalului şi a afirmat că CJ va continua să susţină dezvoltarea instituţiei medicale, astfel încât să devină un spital clinic de rang 2.

Totodată, şi-a exprimat speranţa că, după acordarea acestei decoraţii, „pacienţii vor avea încredere mai mare în acest spital”, instituţia va fi „mai atractivă” pentru medicii specialişti şi pentru personalul administrativ, că „va fi o bătălie mai mare pentru a lucra aici”, ceea ce va conduce la creşterea calităţii serviciilor oferite.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a decorat, marţi, mai multe instituţii medicale şi medici din Bucureşti şi din ţară, arătând că „Centenarul Marii Uniri reprezintă cel mai potrivit prilej pentru a acorda Ordinul Meritul Sanitar spitalelor care împlinesc un număr semnificativ de ani de la înfiinţare, ani în care s-au remarcat prin rezultatele obţinute în perfecţionarea actului medical”.

„Mă bucur că această recunoaştere are loc în perioada în care marcăm şi Ziua Mondială a Sănătăţii”, a remarcat şeful statului.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.