Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Spitalul Judeţean de Urgenţă a obţinut acreditare până în anul 2021 | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Sănătate » Spitalul Judeţean de Urgenţă a obţinut acreditare până în anul 2021
Spitalul Judeţean de Urgenţă a obţinut acreditare până în anul 2021

Spitalul Judeţean de Urgenţă a obţinut acreditare până în anul 2021

Se îmbunătăţesc continuu serviciile medicale oferite de spitalul din Miercurea-Ciuc

Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc a primit acreditare pentru perioada 5 aprilie 2016 – 4 aprilie 2021. Managementul spitalului judeţean, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Harghita, doreşte continuarea investiţiilor aflate în derulare, punând accent pe îmbunătăţirea continuă a serviciilor medicale oferite.

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean şi managerul spitalului, Demeter Ferenc, au ţinut să mulţumească angajaţilor spitalului şi conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” de la Sfântu-Gheorghe pentru sprijinul acordat în demersurile de obţinere a acreditării. Borboly Csaba a ţinut să mulţumească în special medicilor care s-au implicat în acest proces.

„A fost o muncă de echipă şi mă bucur că în ciuda impedimentelor întâmpinate, am reuşit să obţinem acreditarea”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean.

Demeter Ferenc a spus că Legea 95/2006 cuprinde condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească instituţiile sanitare în vederea obţinerii acreditării, ca urmare şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc a înaintat documentaţia în acest sens. Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate a programat vizita de inspecţie pentru al treilea trimestru al anului 2015. Conform celor afirmate de directorul economic al spitalului, dificultăţile şi problemele instituţiei au fost cuprinse în categorii separate, prima grupă fiind reprezentată de probleme structurale şi rezolvarea acestora. Consiliul Judeţean Harghita a acordat mai mult de 500 mii lei pentru obţinerea acreditării de către spitalul din Miercurea-Ciuc.

„Procedura de acreditare în sine implică standarde şi cerinţe care în cazul unei clădiri construite cu aproape o jumătate de veac în urmă sunt aproape imposibil de realizat. Am încercat ca lipsurile structurale să le corectăm astfel încât să ne aliniem la cerinţele occidentale. O a doua grupă de dificultăţi a fost reprezentată de lipsurile întâmpinate la nivel naţional în ceea ce priveşte diagnosticarea şi schemele de tratament. Considerăm că este nevoie de elaborarea de către organele abilitate a modelelor de tratament şi diagnosticare, iar acest lucru nu este imposibil, deoarece există unele domenii unde aceste modele au fost elaborate şi care sunt utilizate. Aceste lipsuri au fost gestionate de personalul spitalului sub forma unei îndatoriri suplimentare, medicii au elaborat protocoale de tratament a grupelor mai mari de afecţiuni şi a celor diagnosticate mai frecvent”, a afirmat managerul spitalului. Acesta a completat că şi în ceea ce priveşte specificaţiile tehnice din domeniul asistenţei medicale, personalul specializat întâmpină dificultăţi imense – faptul că pe lângă activitatea zilnică este nevoie de elaborarea de proceduri şi protocoale separate.

Legea 95/2006 este cea care reglementează funcţionarea spitalelor în România şi este completată de Hotărârea 987/216, prin care se încearcă standardizarea activităţii spitaliceşti, definirea procedurilor, standardelor şi metodologiilor în domeniu. Fülöp Enikő, responsabilă cu procedura de acreditare şi directorul economic al spitalului, a afirmat că o problemă constantă este reprezentată de modificările legislative din domeniu, alinierea la standardele occidentale, iar procedurile şi standardele care trebuie îndeplinite sunt aproape irealizabile, mai ales atunci când se doreşte acreditarea unui spital care s-a construit în anii ’70. Nemaimenţionând faptul că o serie de secţii ale spitalului funcţionează în clădiri construite în secolele XVIII-XIX. (Biroul de presă al CJ Harghita)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.