Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O nouă amânare în procesul în care preşedintele CJ Harghita este cercetat pentru mai multe infracţiuni | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » O nouă amânare în procesul în care preşedintele CJ Harghita este cercetat pentru mai multe infracţiuni
O nouă amânare în procesul în care preşedintele CJ Harghita este cercetat pentru mai multe infracţiuni

O nouă amânare în procesul în care preşedintele CJ Harghita este cercetat pentru mai multe infracţiuni

Consilierii judeţeni vor fi întrebaţi, pur informativ, dacă doresc sau nu să pună în operă anumite materiale lăsate în custodie unei firme pentru repararea unui drum

Mai multe înscrisuri sunt solicitate de instanţă de la Consiliul Judeţean

Tribunalul Harghita a dispus, luni, amânarea procesului în care Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, alături de alte persoane este judecat pentru fapte de corupţie. La termenul din 27 februarie trebuiau audiaţi alţi trei martori în acest dosar. De această dată, motivul amânării a fost că apărătorii a doi dintre inculpaţi nu au fost prezenţi din motive medicale.

Totuşi, la termenul de ieri, avocata SC STRAVIA GOUP SRL, parte responsabilă civilmente în acest proces, a formulat o cerere prin care instanţa să solicite consilierilor judeţeni să răspundă dacă sunt de acord ca materialele de construcţii, plătite de Consiliul Judeţean şi aflate în custodia firmei, să fie puse în practică. Cererea a fost admisă de judecător, cu precizarea că adresa are caracter pur consultativ.

Avocata firmei a argumentat în faţa instanţei, printre altele, că respectivele materiale se vor deteriora, dacă nu se pun în operă, la fel şi drumul judeţean în cauză.

Pe de altă parte, avocata CJ Harghita s-a opus cererii şi a susţinut că a fost reziliat contractul respectiv şi astfel ar trebui organizată o nouă licitaţie publică pentru efectuarea lucrării. De asemenea, aceasta a mai spus că firma respectivă trebuie să facă dovada că este proprietara materialelor. Dar şi faptul că prin această cerere doreşte „să forţeze mâna” pentru punerea în practică a materialelor respective.

Şi procurorul de caz s-a opus cererii formulate, precizând că nu crede că acesta este rolul instanţei.

Avocatul lui Borboly Csaba: „E paradoxal, adică cel care este «păgubit» se opune să fie despăgubit înainte de finalizarea acestui proces”

Avocatul Sergiu Bogdan, apărătorul lui Borboly Csaba, care a susţinut cererea adresată către CJ, a declarat la finalul şedinţei de judecată că „s-a discutat despre o cerere pe care noi am avut-o din dorinţa de a soluţiona latura civilă înainte de a aştepta soluţia în acest dosar penal”. „În esenţă, acuzaţia este că au fost nişte materiale cumpărate de către Consiliul Judeţean, pe care SC STRAVIA GROUP trebuie să le pună în operă. STRAVIA susţine că le are şi că sunt la ea în depozit. (…) Consiliul Judeţean a arătat în înscrisuri că există în contabilitatea lui, doar că nu pot să le pună în practică. De ce? Pentru ca STRAVIA să le poată pune în practică are nevoie de acordul Consiliului Judeţean. CJ, prin «jurişti foarte bine pregătiţi», ei întotdeauna se opun. Spun că nu se poate. Şi noi asta am făcut: să vedem care e poziţia CJ pe un astfel de subiect. Respectiv, doriţi ca să se încerce rezolvarea laturii civile înainte, adică să se construiască drumul, pe româneşte, sau trebuie să aşteptăm până se va termina acest proces, când evident una dintre componente va fi latura civilă”, a spus avocatul Sergiu Bogdan, precizând că la finalul procesului „în mod evident (n.n. – drumul) se repară din banii celor care sunt acuzaţi ori se face din nou licitaţie etc., care înseamnă practic pierdere de vreme”. Motivul invocat pentru care nu se doreşte punerea în operă a materialelor este că ar afecta procesul penal. „Nu are nici o legătură. În acest proces penal se va stabili dacă sunt vinovaţi (n.n. – inculpaţii), vor răspunde fiecare, dar cred că drumul trebuie făcut cu prioritate, că acesta este interesul, şi până acum a fost împiedicat”, a declarat avocatul.

Totodată, referindu-se la faptul că partea civilă se opune, acesta a spus că „e paradoxal, adică cel care este «păgubit» se opune să fie despăgubit înainte de finalizarea acestui proces”.

Totodată, acesta a considerat „ciudată” poziţia Parchetului. „E ciudată poziţia Parchetului. Aţi observat şi în sală că Parchetul se opune la tot ce înseamnă repararea laturii civile înainte (n.n. – de finalizarea procesului penal). Nu ştiu de ce, nu mă întrebaţi de ce. Că unul dintre reproşurile oamenilor care au ieşit în stradă a fost că prejudiciile trebuie să fie recuperate. Iată, noi încercăm să facem lucrul acesta şi nu suntem lăsaţi, că am avea ceva de ascuns. Adică ce am putea avea de ascuns, dacă se repară prejudiciul?”, a declarat avocatul Sergiu Bogdan.

Instanţa verifică dacă există la Consiliul Judeţean înscrisurile despre care a vorbit şi le-a prezentat Borboly Csaba când a dat declaraţii în faţa judecătorului

Tot la termenul de luni, judecătorul de caz a adresat mai multe cereri către Consiliul Judeţean, prin care solicită o serie de înscrisuri legate de acest dosar, printre care se numără şi dovada faptului că în perioada 2010-2011 atribuţiile lui Borboly Csaba în ceea ce priveşte infrastructura rutieră ar fi fost delegate unei alte persoane.

În legătură cu acestea, Sergiu Bogdan a declarat că „judecătorul a făcut o adresă să verifice dacă înscrisurile la care facem noi referire chiar există în Consiliul Judeţean, apropo de regulamentele acelea foarte detaliate pe care noi le-am prezentat cu ocazia dării declaraţiilor şi nimeni nu ne credea”. De altfel, înscrisurile cerute de instanţă de CJ sunt tocmai pentru a verifica declaraţiile date de Borboly Csaba în faţa instanţei, despre care am relatat pe larg.

De asemenea, judecătorul a rămas în pronunţare în ceea ce priveşte cererea de instituire a sechestrului asigurator pe bunurile SC STRAVIA GROUP SRL. Totodată, pe 7 martie ar urma să se pronunţe pe mai multe cereri referitoare la interceptările care apar în dosar.

Următorul termen în proces va fi în data de 10 aprilie.

xxx

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, este judecat în acest proces pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (câte 3 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (3 acte materiale), două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.