Spiritul credinţei, spiritul sărbătorilor | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 iulie 2024
Home » Cultură » Spiritul credinţei, spiritul sărbătorilor
Spiritul credinţei, spiritul sărbătorilor

Spiritul credinţei, spiritul sărbătorilor

În prezenţa şi cu binecuvântarea PS Andrei, episcop al Covasnei şi Harghitei, Cercul Militar din Miercurea-Ciuc a găzduit o manifestare minunată, care a întrunit toate atributele necesare unui asemenea calificativ: poezie şi cântec propagând spiritul credinţei, al sărbătorilor care se apropie, interpreţi talentaţi, aflaţi la o vârstă ideală pentru înţelegerea şi asimilarea învăţăturii creştine.

Spectacolul, care a avut, ca supliment, o splendidă expoziţie de icoane s-a constituit, pe lângă un firesc omagiu sărbătorilor care se apropie, şi punctul final a două proiecte, în egală măsură exemplare, prin scopul pentru care au fost puse în pagină şi prin sursa de susţinere materială. Este vorba de proiectul „Tradiţie şi măiestrie”, un curs de iniţiere în realizarea de icoane pe sticlă şi, un al doilea, cu denumirea „Dăinuind prin artă şi tradiţie”, în care tinerii, beneficiind de îndrumarea instructorilor şi profesorilor Nicolae Cif (de la Ansamblul Profesionist „Rapsodia Călimanilor” din Topliţa) şi Nicoleta Pârvu (de la Centrul Cultural „Miron Cristea” din Miercurea-Ciuc) au iniţiat câteva zeci de elevi în tainele şi frumuseţea cântecului şi dansului popular românesc.

În cadrul spectacolului de sâmbătă, eleva Dorina Nechita a prezentat o parte din secretele realizării icoanelor pe sticlă, cronologia de lucru, tehnica specifică creaţiei icoanelor. Lucruri deprinse, evident, de la conducătoarea proiectului, profesoara Angela Olteanu.

Coordonatoarea proiectelor şi spectacolului, d-na profesoară Dorina Drăghici Moraru, a ţinut să sublinieze că realizarea celor două proiecte se datorează susţinerii financiare acordată de Consiliul Judeţean Harghita, ba chiar mai mult, ideea înfăptuirii acestora a venit tocmai din partea preşedintelui Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, prezent în sală cu ocazia manifestării de la Cercul Militar.

În cadrul evenimentului de sâmbătă, o grupă de copii, coordonaţi de preoteasa Loredana Bijec, a recitat poezii creştine.

 

XXX

Cele două proiecte amintite au fost implementate de Asociaţia Social-Educativă „Andrei Şaguna” a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.

Preşedintele Asociaţiei, preotul-consilier Cristian Cristinoiu, a declarat că organizaţia a fost înfiinţată în luna septembrie, moment după care a depus documentaţiile către Consiliul Judeţean (CJ) Harghita, în vederea finanţării celor două proiecte. Proiectul „Tradiţie şi măiestrie” a fost finanţat de CJ cu suma de 4.500 de lei, iar „Dăinuind prin artă şi tradiţii” a primit 3.400 de lei. În cadrul celor două proiecte au participat un total de 60 de copii şi tineri, cu vârste între 12 şi 16 ani.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei, derularea proiectului Dăinuind prin artă şi tradiţie „este absolut necesară şi binevenită în această zonă a noastră, întrucât, în această zonă, cursuri de dansuri populare, din câte cunoaştem şi câte s-au mărturisit, nu s-au mai efectuat”. La manifestarea de sâmbătă s-au alăturat şi cursanţii de la Centrul Cultural „Miron Cristea”, o altă instituţie aflată sub patronajul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, „tineri şi copii care şi în decursul anilor anteriori s-au antrenat în aceste evenimente artistice şi de pictură de icoane pe sticlă”. (Şt. Danciu, Şt. Pătrîntaş)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.