Spania: Regele Juan Carlos a abdicat | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » (Inter)Național » Spania: Regele Juan Carlos a abdicat
Spania: Regele Juan Carlos a abdicat

Spania: Regele Juan Carlos a abdicat

Regele Spaniei, Juan Carlos, a abdicat ieri, a anunţat premierul spaniol, Mariano Rajoy.

Regele a declarat că reprezintă cel mai bun moment ca să renunţe la tron, care va reveni fiului său, Felipe, prinţul de Asturias, arată BBC.

Anunţul regelui a fost făcut pe fondul problemelor persistente de sănătate, Juan Carlos fiind operat de nu mai puţin de 19 ori în ultimii ani, pentru diferite afecţiuni.

Şeful Guvernului spaniol, premierul Mariano Rajoy, a convocat „un Consiliu de Miniştri extraordinar” pentru marţi. În vederea acestui proces de abdicare va fi „necesar să fie aprobată o lege organică”, a subliniat el. „Sper ca, într-un termen de timp foarte scurt, Congresul spaniol să aprobe nominalizarea ca rege a prinţului Felipe, în vârstă de 46 de ani”, a adăugat Mariano Rajoy.

Regele Juan Carlos „a fost cel mai mare promotor al democraţiei noastre”. El este „cel mai bun simbol al vieţii noastre împreună în pace şi libertate”, a adăugat premierul Rajoy.

Regele a condus Spania timp de 39 de ani şi a asigurat cu succes tranziţia către democraţia ţării de la regimul dictatorial al generalului Francisco Franco.

Popularitatea sa a explodat în 1981, când, în contextul unor reforme pentru democratizarea ţării, mai mulţi ofiţeri spanioli au încercat să dea o lovitură de stat, în timpul unui discurs al regelui în Parlamentul spaniol.

În timp ce toţi parlamentarii spanioli s-au aplecat şi s-au ascuns sub bănci, atunci când militarii au pătruns în sală şi s-au tras câteva focuri de armă, tânărul rege al Spaniei a fost singurul care a rămas în picioare.

Ultimii ani de domnie a regelui Carlos au stat sub semnul mai multor scandaluri în care au fost implicaţi membri ai familiei regale, care au contribuit la o scădere de popularitate a persoanei sale, astfel încât un sondaj recent arăta că aproximativ două treimi dintre spanioli îşi doreau abdicarea sa.

Cea mai grea lovitură a venit atunci când a doua sa fiică, infanta Cristina, şi soţul ei, fostul mare ciclist spaniol Inaki Undangarin, au devenit obiectul unei anchete privind deturnarea de bani din fonduri publice, la sfârşitul anului 2012.

Casa Regală spaniolă a anunţat însă că nu comentează hotărârile judecătoreşti atunci când infanta Cristina a fost declarată oficial suspect de către un judecător spaniol.

Un alt moment de cădere a popularităţii regelui Juan Carlos a venit atunci când s-a descoperit că a întreprins o foarte luxoasă călătorie de vânătoare de elefanţi în Botswana, într-un moment în care ţara era extrem de afectată de criza economică.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.