Soluţii pentru sprijinirea celor afectaţi în urma unui incendiu puternic izbucnit în Gălăuţaş | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 18 mai 2022
Home » Societate » Soluţii pentru sprijinirea celor afectaţi în urma unui incendiu puternic izbucnit în Gălăuţaş
Soluţii pentru sprijinirea celor afectaţi în urma unui incendiu puternic izbucnit în Gălăuţaş

Soluţii pentru sprijinirea celor afectaţi în urma unui incendiu puternic izbucnit în Gălăuţaş

Autorităţile locale din Gălăuţaş şi cele judeţene fac demersuri pentru găsirea de soluţii şi în continuare pentru sprijinirea persoanelor afectate în urma unui puternic incendiu care le-a distrus locuinţele din comuna din nordul judeţului. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, s-a deplasat, astăzi, în Gălăuţaş pentru a discuta cu reprezentanţii primăriei şi pentru a analiza situaţia la faţa locului. Într-o intervenţie transmisă pe pagina sa de Facebook, Borboly Csaba a arătat că se încearcă găsirea de rezolvări din punct de vedere juridic pentru refacerea ansamblului format din 12 locuinţe, nefiind exclusă posibilitatea realizării unui proiect comun în locul a 12 separate, care să poată să primească toate autorizaţiile necesare.

Acesta a precizat că deocamdată este importantă reabilitarea locuinţelor afectate, iar pe viitor se va reveni şi asupra situaţiei obiectelor de mobilier şi aparatelor electrocasnice distruse de flăcări. Borboly Csaba a spus că se speră că se va putea organiza o şedinţă a CJ Harghita săptămâna aceasta pentru a fi abordat subiectul şi a subliniat că este important ca reprezentanţii instituţiilor abilitate să se deplaseze cât mai repede la faţa locului pentru a face o evaluare a pagubelor, pentru ca după estimări să poată fi realizată documentaţia necesară lucrărilor de refacere, în funcţie de găsirea soluţiilor din punct de vedere juridic. Potrivit afirmaţiilor sale, s-a luat legătura şi cu reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor pentru a putea fi găsite cele mai rapide soluţii în ceea ce priveşte actele care au ars în incendiu, cel mai important document în cazul căruia este nevoie de rezolvări fiind cartea de identitate.

Pe de altă parte, primarul comunei Gălăuţaş, Radu Ţăran, a declarat publicaţiei noastre că este nevoie de luarea în continuare de mai multe măsuri, iar acestea vor fi stabilite la nivelul consiliului judeţean şi al Instituţiei Prefectului. Acesta a menţionat că în urma incendiului au fost afectate 15 persoane care locuiau în cele 12 locuinţe, fiind vorba în principal despre pensionari cu venituri mici. Primăria asigură posibilităţile de cazare în imobilele pe care le deţine în cazul a 6 persoane, iar celelalte au fost primite de rude până când situaţia îşi va găsi o rezolvare. Radu Ţăran a precizat că oamenii au rămas practic doar cu hainele pe care le aveau pe ei, după ce flăcările care au izbucnit din cauza unei sobe neîntreţinute le-au distrus locuinţele care aveau fiecare, în medie, în jur de 40 de metri pătraţi.

Edilul a adăugat că se va asigura în continuare zilnic hrană pentru cele 15 persoane afectate şi au fost primite şi donaţii constând în haine, încălţăminte, pături, pilote, perne şi chiar în alimente de la oamenii care trăiesc în zona Topliţei sau în Bilbor. Totodată, va fi deschis şi un cont bancar unde vor putea fi făcute donaţii în bani pentru cei afectaţi, fiind primite deja semnale şi din diaspora de la oameni care doresc să ajute. Radu Ţăran a mai spus că pagubele produse de flăcări au fost estimate, deocamdată, la aproximativ 1,2 milioane de lei, este îmbucurător faptul că nu au fost înregistrate victime şi se speră că nu vor fi întâmpinate dificultăţi din punct de vedere juridic în ceea ce priveşte refacerea cât mai repede a locuinţelor afectate.

Puternicul incendiu, care s-a manifestat generalizat pe suprafaţa de circa 500 de metri pătraţi a ansamblului de locuinţe din Gălăuţaş, a izbucnit vinerea trecută, la faţa locului intervenind mai multe echipaje de pompieri pentru lichidarea acestuia. Oamenii reuşiseră să iasă la timp din locuinţe, fiind nevoie de acordarea de asistenţă medicală doar în cazul a două persoane care suferiseră atacuri de panică.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.