Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sisteme complexe de preparare şi dozare a citostaticelor, puse în funcţiune simultan, în premieră naţională, la Spitalul Judeţean de Urgenţă | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Sănătate » Sisteme complexe de preparare şi dozare a citostaticelor, puse în funcţiune simultan, în premieră naţională, la Spitalul Judeţean de Urgenţă
Sisteme complexe de preparare şi dozare a citostaticelor, puse în funcţiune simultan, în premieră naţională, la Spitalul Judeţean de Urgenţă

Sisteme complexe de preparare şi dozare a citostaticelor, puse în funcţiune simultan, în premieră naţională, la Spitalul Judeţean de Urgenţă

  • Investiţia, în valoare de aproximativ 2,3 milioane de lei, realizată din fonduri guvernamentale (90%) şi cu contribuţia Consiliului Judeţean Harghita (10%) aduce beneficii importante în îngrijirea pacienţilor cu tumori maligne

Este vorba despre două sisteme moderne complexe, unul semi-automat pentru prepararea medicamentului şi altul pentru administrarea acestuia, cu ajutorul cărora pacienţii oncologici vor primi tratamentul corespunzător în condiţii sigure, controlat şi cu respectarea condiţiilor de igienă.

„Sistemul semi-automat este un dispozitiv pentru prepararea citostaticelor. Valoarea acestuia a fost de aproape 1,5 milioane lei, sumă care provine în proporţie de 90% de la Ministerul Sănătăţii şi restul de 10% provine de la Consiliul Judeţean Harghita. Celălalt dispozitiv este un sistem automat de distribuire a citostaticelor care valorează aproape 800.000 lei, 90% din sumă fiind tot din bugetul Ministerului Sănătăţii, la care se adaugă contribuţia de 10% a Consiliului Judeţean”, a declarat dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc.

Dr. Konrád Judit a adăugat că pentru prepararea medicamentelor citostatice, spitalul judeţean a angajat un farmacist dedicat, iar personalul care deserveşte cele două dispozitive complexe a fost instruit corespunzător, în cadrul mai multor cursuri de perfecţionare.

Potrivit dr. Csató László-Szilárd, medic specialist la Secţia Oncologie a spitalului judeţean, noile sisteme achiziţionate recent şi puse deja în funcţiune asigură tratarea pacienţilor oncologici cu „punctualitate şi acurateţe deosebită”.

Dispozitivul semi-automat folosit la pregătirea personalizată a citostaticelor şi a celorlalte medicamente care trebuie administrate pacienţilor a fost amplasat într-o cameră aseptică, unde temperatura şi umiditatea sunt constante şi conforme parametrilor solicitaţi, şi reduce considerabil timpul de preparare al acestora.  

„Cu ajutorul acestui aparat putem pregăti 35 de doze de medicamente citostatice simultan, aparatul asigură şi etichetarea medicamentelor, fiecare având câte un cod care realizează legătura între pacient şi medicamentul de care acesta are nevoie, ceea ce reduce la minimum eventualele incidente nedorite”, a explicat medicul specialist oncolog.

Personalul care îl deserveşte este echipat corespunzător, reducând la minimum posibilitatea contaminării dozelor de medicamente. În afara personalului autorizat, nimeni nu are acces în încăperea care adăposteşte dispozitivul.

Celălalt sistem se compune din 64 de infuzomate, care asigură administrarea programată şi controlată a medicamentelor citostatice pacienţilor, evitând producerea incidentelor în timpul administrării tratamentului. De îndată ce sesizează abateri, infuzomatul se opreşte şi alertează personalul care supraveghează sistemul. 

„Totodată, realizează stocarea datelor într-un sistem informatic, pe care putem vizualiza oricând istoricul şi dacă au apărut incidente în timpul tratamentului. Astfel aceste sisteme cresc şi cantitativ, dar mai ales calitativ activitatea personalului şi astfel asigurăm confortul şi siguranţa pacienţilor în timpul internării şi administrării acestor medicamente”, a precizat dr. Csató László-Szilárd.

Cele două sisteme pot fi vizualizate simultan pe site-ul informatic online, în timp real. Serverul care leagă cele două dispozitive, în valoare de 20.000 de lei, a fost achiziţionat din donaţii.

„Odată cu achiziţionarea celor două dispozitive complexe, timpul de aşteptare al pacienţilor va scădea – acum el este foarte mare, din cauză că avem foarte mulţi pacienţi în spitalul nostru – şi de asemenea va creşte siguranţa. Şi pentru că aparatele lucrează repede şi în siguranţă, putem începe mai repede tratamentele, bolnavii ajung mai repede acasă şi efectele secundare sunt mai scăzute, pentru că riscul extravazării scade chiar mult. Iar dacă apare vreun obstacol în sistem, observăm imediat şi intervenim de îndată”, a menţionat dr. Holló Gergely, şeful Secţiei Oncologie a spitalului judeţean harghitean.

Dr. Holló a afirmat că, din informaţiile pe care le deţine, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc este „primul spital din ţară care a implementat cele două sisteme” simultan.

Prezent la conferinţa de presă organizată la Spitalul Judeţean de Urgenţă, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, conducătorul instituţiei în administrarea căreia se află unitatea sanitară, a declarat că va continua să susţină proiectele de dezvoltare ale SJU.

„Prin această investiţie am reuşit să avem un nou serviciu care va oferi condiţii mai bune de tratament pentru pacienţii de la Oncologie. Sperăm că vom putea continua strategia de dezvoltare a spitalului şi suntem motivaţi de rezultatele cu care ne mândrim în privinţa echipei de la această secţie, care are rezultate foarte bune. Aşadar vom continua să dezvoltăm spitalul judeţean şi vom susţine solicitările care vin din partea managementului spitalului, astfel încât să ajungem ca nici un locuitor din Harghita să mai fie nevoit să plece în altă parte pentru tratament medical”, a conchis şeful administraţiei publice judeţene.

Numărul pacienţilor oncologici care se adresează spitalului judeţean a scăzut foarte puţin, cu 10-15% faţă de perioada de dinaintea apariţiei pandemiei COVID-19, susţin specialiştii. În schimb a crescut numărul pacienţilor cu tumori maligne depistate târziu, care ajung la spital într-o fază avansată a bolii.

„În fişe avem peste 30.000 de pacienţi, multă lume. În jur de 3.000 sunt activi, vin la controale şi sunt sub tratament. Lunar avem între 380 şi 400 de internări: spitalizări de o zi şi internări continue laolaltă, ne spune dr. Holló Gergely, şeful Secţiei Oncologie a spitalului judeţean.

Secţia Oncologie Medicală a SJU, situată la etajul V al clădirii centrale, are în structură 26 paturi din care 20 paturi pentru spitalizare continuă şi 6 paturi pentru spitalizare de zi.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.