Şi totuşi… elevii iubesc poezia | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Cultură » Şi totuşi… elevii iubesc poezia
Şi totuşi… elevii iubesc poezia

Şi totuşi… elevii iubesc poezia

Recent a avut loc Concursul de recitări „IRIS”. Gazda celei de-a X-a ediţii a fost Liceul Tehnologic „Joannes Kájoni” din Miercurea-Ciuc. Sala multimedia, împodobită în strai de toamnă, primitoare ca întotdeauna, a constituit pentru cei aproape o sută de elevi un loc minunat de desfăşurare a manifestării lirice. La concurs s-au înscris peste şaizeci de actanţi de la liceele teoretice şi de specialitate din municipiul Miercurea-Ciuc. Regulile întrecerii s-au păstrat, respectiv o creaţie recomandată de comisia de organizare „Dedicaţie” şi una la alegerea concurentului. Anul acesta a fost preferată o singură personalitate, în speţă cunoscutul poet Áprily Lajos, primul reprezentant al spiritualităţii transilvaniste. Pedagogul şi traducătorul Áprily Lajos a petrecut o mare parte a copilăriei sale în judeţul nostru, în comuna-staţiune Praid, perioadă care va deveni sursă de inspiraţie pe tot parcursul carierei lirice. Şi tot în Harghita şi-a început studiile de şcoală medie la gimnaziul din Odorheiu Secuiesc. De Praid nu uită nici în anii maturităţii când revine pentru a-şi petrece vacanţele de vară. Ca traducător l-au preocupat operele semnate de Mihai Eminescu (a tălmăcit cu succes faimosul poem „Luceafărul”), Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Pillat şi alţi reprezentanţi ai literaturii române.

Concursul de recitări s-a desfăşurat după doi ani de întrerupere din cauze obiective. Un mare susţinător al întrecerii este domnul inginer Petru Negru, care acum la reluare îşi amintea de o sintagmă din adolescenţă că „acela care citeşte se află pe calea înţelepciunii, iar astăzi poezia este un drum spre împlinirea spirituală”.

În deschiderea manifestării, directoarea unităţii de învăţământ Sükösd Annamária a vorbit despre importanţa concursului de recitări în dezvoltarea personalităţii elevilor, în apropierea acestora faţă de literatură prin lectură, în formarea lor pentru o lume mai bună. Acestor gânduri s-a alăturat şi preşedintele juriului Stelian Busuioc, care, în acelaşi timp, a evocat personalitatea poetului Áprily Lajos.

După câteva momente muzicale susţinute de grupul vocal-instrumental „Kájoni” prezentatorii concursului au invitat concurenţii să intre pe scena manifestării.

Membrii juriului (prof. Negru Réka – coordonatoarea întrecerii, prof. Sárossy Gabriella, Fazakas Timaru Karina, Kovács Edit – secretara juriului şi Stelian Busuioc – preşedintele juriului) au urmărit cu multă atenţie varietatea creaţiilor recitate. Misiunea juriului a fost dificilă deoarece trebuia să aibă în vedere de la ţinuta vestimentară – dicţie, gestică, mimică, timbrul vocii, pauzele de efect, sublinierea ideilor poetice – până la ieşirea de pe scenă a concurentului.

Cele mai reuşite interpretări au fost susţinute cu vii aplauze de cei peste o sută de participanţi.

Juriul, analizând cu multă responsabilitate evoluţia concurenţilor, a acordat 12 premii pentru cele două secţii, română şi maghiară, astfel: locul I – Ghencea Andreea-Elena, Varga Abigél; II – Gothár Anita, Kósa Timea; III – Dincă Andrada-Ioana, Márk Márta; menţiune – Kiss Csenge, Tánczos Nóra; premiul special – Bortoş Mădălina, Herţa Noémi, premiul de popularitate – Beta Narcis, Becze Gellért.

Fiecare concurent a primit diplomă de participare, iar celor care au fost premiaţi, pe lângă diplomă, comisia de organizare le-a acordat şi vouchere cu valori variate.

Pentru prestigiul dobândit de cele zece ediţii ale Concursului de recitări „IRIS” merită sincere mulţumiri directorii şi cadrele didactice de specialitate din liceele ciucane şi comisiile de organizare sprijinite şi material de inginerul Petru Negru şi profesoara Negru Réka.

La cea de-a XI-a ediţie consiliul de administraţie al Liceului Tehnologic „Joannes Kájoni” şi comisia de organizare invită pe toţi elevii iubitori de poezii la Concursul de recitări „IRIS”.

Stelian BUSUIOC

Dr. GYÖRGY Géza-Árpád

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.